'Hvad fa'en foregår der?' Ny film er en smuk fortælling om forbudt kærlighed

'Two of Us' viser os et forhold mellem kvinder, der kæmper med kærligheden - og så har den en vild begyndelse.

Den franske filminstruktør Filippo Meneghetti debuterede i 2009 med dokumentaren 'Maistrac: Lavorare in Cantiere'. (© Filmbazar)
Den franske filminstruktør Filippo Meneghetti debuterede i 2009 med dokumentaren 'Maistrac: Lavorare in Cantiere'. (© Filmbazar)

Kæft mand, nogle film er lang tid om at komme i gang.

Så skal vi lige se nogen snakke sammen, eller solen skal stå op, og vi skal se en mark eller nogle hobbitter, der holder fest. Eller et rumskib, der skal flyve henover en planet.

Og endelig, efter mere af den slags snøvleri, hvor der ikke rigtig sker noget, går historien i gang.

Sådan er det ikke i 'Two of Us'.

I den allerførste scene leger to 10-11-årige piger gemmeleg. Den ene futter om bag et træ, mens den anden drøner rundt og leder. Ét træ ad gangen. Hurtigt er pige nummer to ved det træ, den første pige har gemt sig bagved.

Vi kan ikke se den første pige, men vi er sikre på, at hun står på den anden side af træet.

Nu går den anden pige bag om træet, men hvad s….? Hun kommer ud på den anden side, stadigt fortvivlet ledende.

Hvor blev den første pige af?

Så begynder den anden pige, hende der leder, at kalde på den første pige. Hun råber hendes navn, men efterhånden blander hendes råb sig med skrigene fra kragerne i træerne.

Til sidst ser det ud, som om det er krageskrig, der kommer ud ad hendes mund.

Hvad fa'en foregår der?

'Two of Us' var nomineret til en Golden Globe i 2021 for bedste udenlandske film. (© Filmbazar)

En besværlig kærlighed

I løbet af et par minutter er alle vores forestillinger om verdens sammenhæng blevet revet fra hinanden.

Er der magi på spil? Har pigerne overnaturlige kræfter? Nej, det er bare instruktøren Filippo Meneghetti, der på poetisk vis viser os forholdet mellem de to unge kvinder. De er forbundet i leg og lyst.

Faktisk finder vi senere ud af, at de har elsket hinanden hele livet. Men det er ikke en nem og ubesværet kærlighed.

Lynhurtigt hopper Meneghetti til de to kvinders alderdom, hvor Madeleine og Nina, som de hedder, bor side om side i to lejligheder i en nordfransk by.

Madeleine har været gift og har fået to voksne og vrisne børn, hvoraf den ene, hendes søn, anklager hende for aldrig at have elsket deres far.

Det er ganske rigtigt. Madeleine elskede Nina. Hun kunne bare ikke vise det. Den kærlighed var ikke accepteret. Og er det stadig ikke.

Da Madeleine får et slagtilfælde og kommer hjem i kørestol, må Nina bare se til. Hun tør ikke fortælle hverken børn eller myndigheder eller Madeleines sygeplejer, at de to ældre damer er elskende og har boet som par i Madeleines lejlighed – og at de i mange år har fantaseret sammen om at flytte til Rom og bo i en lejlighed ved floden Tiberens bred.

Nina forsøger forgæves at få lov at passe – eller bare besøge – Madeleine.

De to hovedroller spilles af den franske skuespiller Martine Chevallier på 72 år og den et år yngre tysker Barbara Sukowa. (© Filmbazar)

Kan virke kunstfærdig og fortænkt

Så kan man undre sig over, hvorfor Nina ikke siger sin kærlighed højt. Hun befinder sig trods alt i Nordfrankrig, ikke i Ungarn, Polen, Saudi-Arabien eller Uganda. Ingen i filmen ser tilsyneladende ud til at hade homoseksuelle.

Men 'Two of Us' handler ikke kun om to ældre damers hemmelige kærlighed – den er tilsyneladende tænkt som en film om homoseksualitetens vilkår generelt.

Det gør 'Two of Us' lidt kunstfærdig og fortænkt.

Forholdet mellem Madeleine og Nina føles både som et filmtrick og en fortælling. Men når fransk/italienske Filippo Meneghetti viser sin interesse for de to mennesker, han fortæller om, når han glemmer, at han gerne vil vise, hvor dygtig han er, bliver 'Two of Us' en smuk film om forbudt kærlighed.

Og så begynder den altså helt vildt.

(© Filmbazar)
Facebook
Twitter