Hvad nu hvis Captain America var en kvinde? Marvel leger med fantasien i ny animationsserie

Marvel tegner alternative virkeligheder for vores populære superhelte i den nye serie 'What if...?'

'What if...?' er en amerikansk, animeret antologiserie skrevet af den amerikanske forfatter og producer Ashley C. Bradley. (© Marvel Studios)

Hvad nu hvis.

Det spørgsmål stiller vi indimellem os selv.

Hvad hvis jeg havde valgt en anden uddannelse eller turdet gøre noget ved mit crush på hende den søde fra gymnasiet? Eller hvad hvis en reality-personlighed blev præsident?

Nå ja, det sidste skete faktisk, men i Marvels 'What If..?' tager man udgangspunkt i den gamle stribe af tegneserier af samme navn, hvor alternative vikeligheder udspillede sig.

Inspireret af alle de spørgsmål små drenge og piger stillede hinanden i skolegården om deres yndlingssuperhelte, byggede man et helt univers op omkring alle mulige "hvad-nu-hvis"-spørgsmål, der udgjorde nogle af de sjoveste Marvel-tegneserierhæfter fra sin tid.

'What If..?' er en serie på i alt ni animerede afsnit med velkendte stemmer fra Marvel-filmene og er lavet af garvede kræfter, der alle tegner alternative scenarier for flere af vores favorithelte.

1

Fra obskur tegneserie til stort anlagt animationsserie

Blandt stemmeskuespillerne er blandt andre Jeffrey Wright, Chadwick Boseman og Hayley Atwell. (© Marvel Studios)

Jeg husker selv at få fingre i flere af disse hæfter og med stor spænding læse, hvad der ville være sket, hvis Spider-Man var blevet medlem af Fantastic Four, eller hvis Hulk var både stærk og klog på en og samme tid.

Det var sjove, enkeltstående historier, der fungerede som et frisk pust i et ellers meget sammenhængende Marvel-univers, hvor der til tider godt kunne være mere fokus på kontinuitet end sjov og ballade.

Det samme har nu gjort sig gældende med Marvels filmunivers, hvor føljetonen efterhånden har mange år (og film og serier) på bagen, og hvor det indimellem godt kan føles som lektier at skulle se den næste film eller serie, da hver udgivelse fungerer som en byggesten i det større univers.

2

En kvindelig Captain America og en ny Star-Lord?

I andet afsnit får vi Chadwick Bosemans allersidste (stemme)præstation som T'Challa. I august 2020 døde han nemlig tragisk af kræft. (© Marvel Studios)

'What If..?' kan godt ses separat fra filmene – men scenarierne er selvfølgelig sjovere, hvis man kender de originale fortællinger, og for eksempel ved, hvor stor en ting det ville være, hvis ikke Steve Rogers var blevet omdannet til en supersoldat ved navn Captain America.

Hvad hvis den ære i stedet blev tildelt agenten Peggy Carter?

Det giver det første afsnit os svaret på i en fortælling, der foregår samtidig (i en alternativ virkelighed) med den første Captain America-film under Anden Verdenskrig, hvor Hydra og The Red Skull udgør en stor trussel mod menneskeheden.

Carter, der bliver talt ned til af sine mandlige chefer på grund af sit køn, kan nu pludselig lukke munden på alle dem, der siger, at kvinder ikke kan være soldater, da hun med sin nyfundne supersoldatstyrke kaster rundt med modstandere og tyrer sit skjold igennem kampvogne.

Steve Rogers derimod, som stadig er lille og skrøbelig, har fået en robotdragt af Howard Stark, der som en tidlig Iron Man gør ham i stand til at kæmpe side om side med Peggy.

Men nu hvor magtbalancen er en anden end i filmen, kan kærlighed så stadig opstå?

I andet afsnit stiller Marvel spørgsmålet: Hvad hvis det ikke var Peter Quill fra 'Guardians of the Galaxy', men i stedet T'Challa (aka. Black Panther), der var blevet stjålet som barn af Yondu og havde fået navnet Star-Lord?

3

Gider man endnu en Marvel-serie?

'What if...?' havde premiere på Disney+ den 11. august. (© Marvel Studios)

'What If..?' er en absolut seværdig animationsserie, og selvom jeg ikke har fået adgang til særlig meget af sæsonen, er det tydeligt, at man har gjort sig umage.

Animationsstilen er flot og minder til tider om live action med udtryksfulde figurer og flotte bevægelser i klampscenerne.

Desuden siges det, at over 50 skuespillere fra Marvels filmunivers er vendt tilbage for at genoplive animerede versioner af deres karakterer fra det store lærred.

Så selvom man ikke har hang til animationsserier, er der tale om en stor investering fra Marvel, og ud fra det jeg har set, lader legesygen til at være tilbage hos selskabet – der i øvrigt allerede har luftet ideen om en anden sæson af 'What If..?' sammen med en lang række af andre animerede Marvel-serier.

I øvrigt skal man have for øje, at en serie som 'What If..?' kun kan lade sig gøre i en animationsserie. Som seriens showrunner og producer Brad Winderbaum selv har udtalt, er det kun i en animeret version, at man kan få lov at lege på denne måde med Marvel-karaktererne, da et klassisk live action-setup ville forvirre den almene Marvel-fan for meget.

I animationen kan man i stedet frit lege med sjove scenarier og undgå lidt af den metaltræthed, som jeg personligt mærkede i både 'Black Widow' og 'The Falcon and the Winter Soldier', hvor især sidstnævnte var så godt som blottet for sjov og kreativitet.

'What If..?' minder en del om David Finchers animationsserie 'Love, Death & Robots', der også indeholder små afsluttede historier, der alle tager udgangspunkt i et meget specifikt scenarie.

Så hvis man har hang til voksenanimation og lyst til et sjovt afbræk fra de nogle gange "åh så seriøse"-Marvel-film, er 'What if..?' lige noget for dig.

Du kan se de ni afsnit af 'What if...?' på Disney+.

Facebook
Twitter