Hvad skete der egentlig, da tre mænd forsvandt sporløst fra en øde ø? Ny film giver fornemt svar

Thrilleren 'The Vanishing' er inspireret af virkelige, mystiske begivenheder.

- Man føler sig i forbavsende godt selskab med urkræfterne og det brusende, bølgende hav, der tavst følger med i dramaet, skriver Per Juul Carlsen. (© Graeme Hunter Pictures/Sandrew Metronome)

Forestil dig en forblæst og isoleret klippe et par hundrede sømil fra Skotlands næsten lige så forblæste kyst.

Kun befolket af tre mænd, der har til opgave at holde liv i et fyr, for at sømænd og deres skibe kan undgå at banke ind i klipperne.

Okay, forestil dig så, at et skib en dag kommer sejlende forbi øerne og opdager, at lyset er gået ud, og at de tre mænd er pist væk.

Der er dækket op i deres spisestue, en stol er væltet og et par af deres jakker er væk. Men intet spor af mændene.

Hvad skete der? Blev de hentet af de hævnende genfærd af tusinder af druknede sømænd?

Blev de slæbt i dybet af havets gud, Poseidon eller lokket ud på dybt vand af skønt sjungende sirener? Var der rumvæsner på spil?

Sejlede de simpelthen ud for at fikse noget i stormen og blev opslugt af det frådende hav? Eller dukkede Søren Malling pludselig op, og så løb det hele li'som løbsk?

Konspirationsteorier i mere end 100 år

Det har de to forfattere Joe Bone og Celyn Jones filosoferet over, og de er sjovt nok nået frem til sidstnævnte resultat.

Søren Malling dukker nu ikke op i første omgang.

Det gør derimod en jolle med en mand og en lille kiste.

Efter et drabeligt slagsmål bliver manden uskadeliggjort, kisten viser sig at indeholde guld, og hvad gør de tre fyrpassere så?

De kan ikke bare rejse hjem til familierne på fastlandet og fremvise deres pludselige rigdom.

Det vil afsløre dem – og sende dem i fængsel.

Eller i helvede.

Danske Søren Malling indtager en fremtrædende rolle i den intense thriller. Den eftertragtede skuespiller kan også snart opleves i den kommende Viaplay-serie 'Forhøret'. (© Graeme Hunter Pictures/Sandrew Metronome)

Men inden de når at lægge planer, dukker Søren Malling op på den forblæste klippeø sammen med en stor islænding, der ikke gider give hånd.

De leder efter en jolle, en mand og en kiste. Mest det sidste.

Det var formentlig slet ikke det, der skete, da tre mænd i virkeligheden forsvandt sporløst fra fyret på Flannan Islands.

En hændelse, der har inspireret både poeter, sangskrivere og ikke mindst konspiratorikere siden 1899.

Det er der ikke noget at sige til. Især ikke når der er mulighed for at fortælle den klassiske og altid interessante historie om fattige mænd, der pludselig øjner en lokkende vej ud af det hårde liv og ind i rigdommen.

Forfatterne Bone og Jones giver historien en ekstra dimension ved at fokusere på de tre mænds baggrund.

Lederen Thomas, der bliver spillet af altid fabelagtige Peter Mullan, sørger over tabet af sin familie.

Og unge Donald, der er ny på fyret, har svært ved at komme sig over, at han forsøgte at tilnærme sig en pige af højere status, men blev banket godt og solidt på plads på nederste dæk i samfundet.

I godt selskab

Den danske instruktør Kristoffer Nyholm ser ud til at befinde sig på hjemmebane blandt vejrbidte lykkejægere i Atlanten.

Og såvel de skotske verdensstjerner Peter Mullan og Gerard Butler som unge Connor Swindells, der spiller Donald, og danske Søren Malling nyder tilsyneladende at stå og kæmpe med urkræfterne i den forholdsvis enkle historie.

Den danske instruktør, Kristoffer Nyholm, der tidligere har stået bag 'Taxa', 'Nikolaj og Julie', 'Forbrydelsen' spillefilmsdebuterer nu med de to skotske verdensstjerner Peter Mullan og Gerard Butler på plakaten. (© Graeme Hunter Pictures/Sandrew Metronome)

Det ene øjeblik tager det næste med den største selvfølgelighed, mens stormen blæser op, radioen driller, mågerne ligger døde på græsset neden for fyret, og guldet lokker mændene i fordærv fra kisten.

En ung mand omkommer i en situation, hvor det nok havde givet rigtig god mening, hvis han havde åbnet kæften og givet sig til kende.

Og til tider er det ikke spor svært at læse historien før karaktererne.

Men derudover føler man sig i forbavsende godt selskab med urkræfterne og det brusende, bølgende hav, der tavst følger med i dramaet.

Det havde muligvis været en vildere historie, hvis konspirationsteoretikerne virkelig har ret i, at de tre mænd blev nappet af rumvæsner.

Men 'The Vanishing's klassiske forklaring fungerer fornemt.