Hvad skete der lige der? Anmelder er et stort spørgsmålstegn efter nyt Netflix-brag

Netflix-filmen 'Outside the Wire' har efterladt filmanmelder Per Juul Carlsen med et stort spørgsmål.

Danske Pilou Asbæk (tv.) spiller blandt andre overfor Anthony Mackie i fremtidsfilmen 'Outside the Wire'. (Foto: Jonathan Prime © 2020 Netflix)

Beklager, at jeg hvisker lidt, men jeg er på en tophemmelig mission lige nu, i dette øjeblik.

Det kan godt være, det ikke virker så tophemmeligt, når nu jeg fortæller jer alle sammen om min mission, men det er det altså. De må i hvert fald ikke vide noget her i Netflix' hovedbygning i Californien.

Jeg landede på taget med faldskærm og har sneget mig ind uden at blive set. Alt er gået fint indtil videre, bortset fra de to vagter, der opdagede mig, da jeg nåede ud til trappen på den øverste etage. Jeg havde ikke andet valg end at skyde dem. Men sådan noget kan jo ske.

Jeg er på vej ned på det kontor, hvor jeg kan finde detaljerede oplysninger om filmen 'Outside the Wire', der får premiere på Netflix fredag.

Som seriøs filmanmelder har jeg ikke andet valg. Jeg har set filmen og er ét stort spørgsmålstegn.

Hvordan fik de lige den idé?

Normalt er det tydeligt at se, hvordan idéen til en film er opstået. 'The Fast & The Furious'-serien er kommet til verden, fordi seje biler i høj fart og lækre babes i meget lidt tøj har et stort publikum. Og 'Retfærdighedens ryttere' blev til en film, fordi vi mennesker er optaget af, om tilfældigheder virkelig styrer vores liv.

Sådan er kunstens verden groft sagt hele vejen igennem. Men 'Outside the Wire', altså – hvad skete der lige der? Hov, øjeblik, der kommer nogen. To bevæbnede vagter … vent lige (ka-pow! splush! pof!). Sådan det var det. Jeg måtte lige skære halsen over på den ene og brække nakken på den anden, men nu er jeg klar.

'Outside the Wire', der foregår i en nær fremtid, handler om dronepiloten Harp (Damson Idris, th.), som arbejder for androideofficeren Leo (Anthony Mackie, tv.). Deres opgave er at stoppe en dommedags-katastrofe. (Foto: Jonathan Prime © 2020 Netflix)

Hvordan har forfatterne Rowan Athale og Rob Yescombe dog fået idéen til filmen?

Begyndte det hele med forestillingen om, at Østeuropa ville blive opløst i en ny borgerkrig i stil med den i eks-jugoslavien i 90'erne? Eller legede de med tanken om en fremtid, hvor den amerikanske hær bruger robotter til at nedkæmpe fjenden?

Eller synes de, det var spændende at forestille sig, at det amerikanske forsvar har udviklet en kunstig supersoldat, en androide, der får James Bond til at ligne en søvnig cykelsmed? Eller begyndte det hele med en kritik af de droner, den amerikanske hær i stigende grad bruger til krigsførelse på fremmede territorier, hvor soldater sidder og kigger på en computerskærm i et skur i Nevada og trykker på en knap, hvorefter hundrede mennesker bliver dræbt af et missil i Irak?

Eller sad de to forfatterfyre og forestillede sig, hvordan man kan servere en god actionbasker med et økologisk budskab om, at vi mennesker er Jordens største fjende? Eller grublede de over, hvordan man kan bruge de der gamle sovjetrussiske atomsprænghoveder, som vi i Vesten var så bange for i 1980'erne, til noget filmsjov?

Jeg ved det ikke.

Det er umuligt at se, hvad filmen vil

Det er umuligt at se på 'Outside the Wire', hvad den egentlig vil – udover at fyre den af med fede slagsmål og eksplosioner og action og den slags. Det gør den sådan set ganske effektivt, men det er i helt utrolig grad en film uden et fokus og en klar idé.

Øjeblik (splat! pow!). Der kom lige tre vagter – nogle grimme typer. Jeg måtte bruge vægten af den ene til knuse kraniet af den anden, mens jeg skød den tredje med den førstes maskinpistol. Og nu spørger du nok, hvordan jeg så uskadeliggjorde den første… jeg måtte kvæle hende i hendes egen tunge. Det tog lidt tid, det er ikke den bedste metode, men altså, nu er jeg klar igen.

Anthony Mackie er kendt for film som '8 Mile' med Eminem, Oscar-vinderen 'The Hurt Locker' og som superhelten Falcon i Marvel-universet. (Foto: Jonathan Prime © 2020 Netflix)

Det må være det her kontor… hvorfor ringer jeg ikke bare og spørger danske Pilou Asbæk, der spiller russisk militsboss?, tænker du måske. Han er kun med i et par minutter af filmen, og han ligner ikke ligefrem én, der er blevet involveret i filmens dybere pointer. Det ville være bedre, hvis jeg fik fat i filmens stjerne, Anthony Mackie – ham, der spiller Falcon i Marvel-filmene – men jeg er sgu ikke sikker på, at han er meget klogere. Han spiller jo bare androiden, der går amok og myrder russere til højre og venstre.

Jeg har i øvrigt aldrig fået fortalt, at jeg er helt klædt i hvidt, så man næsten ikke kan se mig på de hvide gange her i Netflix. Ganske smart.

Nå nu er jeg inde på kontoret. Hov, der står nogen derovre! (poff!) Arghhh, jeg er ramt. Hov, jeg bløder. Jeg tror, jeg er ved at dø.

Betyder det, at jeg aldrig får at vide, hvad idéen med 'Outside the Wire' er? Nå, det overlever jeg sgu nok… Eller jeg mener, nå skidt…

(© Netflix)
Facebook
Twitter