Hvide skuespillere vil ikke lægge stemme til sorte tegnefilmsfigurer: 'Jeg fandt ud af, det var racistisk'

Skuespillere fra 'Simpsons', 'Big Mouth', 'Family Guy' og 'Central Park' har sagt stop.

Jenny Slates fra Netflix' 'Big Mouth' siger, at hun ikke vil roses for sin beslutning, men opfordrer til, at andre hvide også tænker sig om. (© Getty Images)

Det er forkert og racistisk, når en hvid skuespiller lægger stemme til en figur i en tegnefilm, der er sort. Det mener den amerikanske skuespiller og komiker Jenny Slate.

I Netflix-serien 'Big Mouth' har hun siden 2017 spillet figuren Missy, der er en ung sort pige med sort far og hvid mor. Men nu vil hun ikke længere lægge stemme til figuren efter de seneste måneder med Black Lives Matter-demonstrationer.

Det meddelte hun i slutningen af juni, og nu taler hun ud i en podcast, som mediet Buzzfeed har lavet.

- Jeg har kigget på mit liv, og jeg kan se meget tydeligt, hvor mine beslutninger har været forkerte og racistiske, siger hun i podcasten.

- Det var ikke nok for mig at poste (opslag på sociale medier, red.) eller protestere. Så jeg tænkte, hvad kunne jeg selv gøre? Og så handlede jeg på det, siger skuespilleren.

Samtidig siger Jenny Slate, at hun ikke ønsker ros for sin beslutning, men opfodrer til, at andre hvide personer også tænker over, hvilke ændringer de selv kan foretage sig som følge af Black Lives Matter-bevægelsen.

Simpsons og Family Guy gør det samme

Jenny Slates er ikke den eneste, der har taget den beslutning i den amerikanske animationsbranche. I 'The Simpsons' skal de tre figurer Apu, betjenten Lou og doktor Hibbert have nye stemmer, efter at skuespillerne og mediekoncernen Fox, der står bag serien, har besluttet, at hvide skuespillere ikke længere skal lægge stemmer til ikke-hvide personer i tegnefilmen.

Beslutningen i 'Simpsons' kom samtidig med, at den hvide skuespiller Mike Henry ikke længere vil lægge stemme til den sorte figur Cleveland Brown fra tegneserien 'Family Guy'.

Desuden har holdet bag animationsserien 'Central Park' besluttet, at Kristen Bell, der også er hvid skuespiller, ikke længere skal lægge stemme til figuren Molly, der har en sort far og en hvid mor.

Beslutningerne om ikke at lade hvide lægge stemme til ikke-hvide kommer i en tid, hvor der er stor fokus på racisme i USA og resten af verden, efter den sorte mand George Floyd døde, da en betjent pressede sit knæ mod hans hals i adskillige minutter.

Det har også skabt bølger i kulturens verden, hvor streamingtjenester fjerner eller sætter advarsler på film og tv-serier, der kan fremstå racistiske.

Stemmeskuespiller: Giver mening, men er også svært

Lars Thiesgaard har lagt stemme til flere figurer i tegnefilm – blandt andet Pumba, Jokeren og Grisling - men også en sort julemand, som han på det tidspunkt ikke overvejede kunne være problematisk.

Han synes, det giver mening, at man forsøger at finde en skuespiller, der så vidt muligt passer til figuren – også når det gælder hudfarve. Men han mener også, at det kan blive en stor udfordring for nogle produktioner.

- Jeg er i tvivl, om massen af skuespillere er stor nok. For det er ikke bare en stemme. Det er en skuespilpræstation. Jeg er i gang i et projekt, hvor der er tre ældre sorte kvinder i filmen. Men blandt skuespillere kan jeg ikke umiddelbart komme i tanke om mange sorte kvindelige skuespillere i Danmark, der er over 60 år, siger Lars Thiesgaard.

Lars Thiesgaard er stemmeskuespiller og instruktør. Han har lagt stemme til figurer som Grisling fra Peter Plys. Han siger, at man typisk lytter meget til figurens originale stemme fra den oprindelige udgave og så forsøger at komme så tæt på den. (© dr)

Han peger også på, at en film som Pixars 'Coco', der foregår i Mexico, ville være svær at lave med danske stemmer, hvis stemmeskuespillerne her i Danmark skulle være fra Mexico.

Lars Thiesgaard har svært ved at svare på, om han ville afvise at lægge stemme til en sort figur i en animationsfilm.

- Afgørelsen ville nok være hos min arbejdsgiver, siger han.

DR har henvendt sig til Disney i Danmark for at høre, om selskabet vil sørge for at færre hvide skuespillere fremover lægger stemme til sorte figurer. Disney Danmark henviser til Disney i Sverige, som i en mail svarer, at det ikke er noget de ønsker at kommentere i den aktuelle situation.

FacebookTwitter