Hvilken knaldhat har dog fået den idé? Anmelder målløs over ny Netflix-film

Ny film om Eurovision Song Contest er meget mærkelig, men ender alligevel med at skabe magi.

Den amerikanske skuespiller Will Ferrell og den canadiske skuespillerinde Rachel McAdams spiller hovedrollerne i den nye Netflix-film, der både hylder og laver sjov med Eurovision. (© Elizabeth Viggiano/Netflix)

Forbered dig på at gnide dig lidt i øjnene og knibe dig selv i armen, når du ser 'Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga'.

Hvilken knaldhat har dog fået den idé, at den amerikanske komiker Will Ferrell, ham fra 'Anchorman' og 'Blades of Glory', skal rende rundt og tale gebrokkent engelsk som en islandsk popmusiker, der elsker Melodi Grand Prix over alt andet? Og som hedder Lars? Det er absurd. Og fjollet.

Men netop det fjollede og det absurde har ofte været en drivkraft i Will Ferrells komik. Få andre komikere har som han dyrket en pinligt fisk-ud-af-vandet-tilgang.

At forestille sig Will Ferrell med en krop som en søelefant, på rundt regnet 100 kilo, i rollen som fiks kunstskøjteløber, excentrisk modekonge eller iskold racerkører er hinsides absurd.

Ikke desto mindre er det sådan, han har optrådt i henholdvis 'Blades of Glory', 'Zoolander' og 'Talledega Nights'. Især hans figur i 'Blades of Glory', Chazz Michael Michaels, en svedende, behåret, alkoholbællende, sexhungrende rockstjerne – bare omsat til kunstskøjteløbenes fine og fnuglette univers, er aldeles åndssvag.

Men Will Ferrell ser ud som om, han spiller rollen med 100 procents overgearet alvor. Og deri består komikken.

Parodierne bliver aldrig sjove

Sådan fungerer det også i 'Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga'. Lars er søn af en maskulin, islandsk fisker af den gamle skole. Han er, absurd nok, spillet af eks-agent 007 Pierce Brosnan.

Men trods et begrænset musikalsk talent lever Lars for Melodi Grand Prix, og naturligvis krænger Will Ferrell Lars ud på overdrevet - med langhåret, blond paryk og sølvglinsende kostumer, der til enhver tid får hans kønsdele til at se helt monstrøse ud.

Will Ferrell (her hængende i et menneskestort hamsterhjul), der tidligere har spillet med i gigantkomedier som 'The Wedding Crashers', 'Anchorman' og 'Zoolander' har både produceret og skrevet 'Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga'. (Foto: John Wilson © 2020 Netflix)

Den absurd fjollede tilgang virkede fabelagtigt i 'Blades of Glory'. En film så dejligt åndssvag, at man skal se den for at fatte det. Men den er faretruende tæt på at skvatte til jorden med et brag i 'The Story of Fire Saga'.

Parodierne på den overdrevent kulørte Melodi Grand Prix-verden bliver aldrig sjove. Måske fordi Eurovision Song Contest i forvejen er så langt ude, at man knapt nok kan karikere den.

Der er bestemt gode øjeblikke.

Som den mandlige, russiske deltager, der optræder med et ekstremt homoerotisk show og samtidig afviser, at der skulle findes homoseksuelle i Rusland. Eller situationen, hvor Lars indser, at verden er brutal og uretfærdig, og han råber "skynd dig at opgive dine drømme, imens du stadig er ung nok til det!", til den 11-årige trommeslager i sit band.

Rejser sig som en uimodståelig overraskelse

Men generelt hiver og slæber 'The Story of Fire Saga' sig frem gennem optrin, der kæmper desperat for at blive skarpe eller sjove. Den har et slidt manuskript, der benytter sig af alle velkendte kneb i film om håbefulde, men talentfulde mennesker, der drømmer om succes i en eller anden konkurrence.

Og så! I de sidste 20 minutter sker der noget, der vender bøtten!

Pludselig viser det sig, at Will Ferrell, der har fået idéen til filmen og skrevet manuskriptet, ikke vil lave fis med Melodi Grand Prix-universet. I hvert fald ikke så meget, at det gør nas.

Han vil tværtimod hylde konkurrencens sjæl, stoltheden ved at repræsentere sin hjemstavn, sin kultur og sine venner med en sang, der kommer helt inde fra midten af hjertet.

Det lyder plat, men takket være nogle tåbelige omveje ender filmen i en finale, der burde skvatte sammen som en kliché, men som ender med at rejse sig som en uimodståelig overraskelse.

Det skyldes ikke mindst Rachel McAdams i rollen som Lars' musikalske partner, Sigrit. Med sødmefuld alvor og entusiasme løfter hun det absurd fjollede univers ud over det komiske.

'Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga' er godt nok en meget mærkelig film. Og under ingen omstændigheder en egentlig god film. Men forbered dig på at gnide dine øjne og knibe dig i armen.

For pludselig opstår der minsandten noget, der ligner magi ud af en oprigtig kærlighed til Melodi Grand Prix' helt særlige univers.

(© 2020 Netflix)
Facebook
Twitter