Hvor langt vil du gå for at få din kæreste til at komme? Ny, dansk serie skubber til vores grænser

Seksuelle forviklinger og særligt to mænds underliv er omdrejningspunktet i 'Cold Hawaii'.

Aske Bang er uddannet fra Den Danske Filmskole i 2015, og var i 2016 nomineret til en Oscar i kategorien 'Bedste kortfilm' for sin film 'Silent Nights'. Hans 'Cold Hawaii'-kæreste spilles af Marie Tourell Søderberg, som medvirkede i den historiske serie '1864'. (© Xee)

Spoiler-advarsel: Artiklen indeholder enkelte detaljer fra 'Cold Hawaii', men afslører ikke handlingsforløbet.

Det kører så meget for ungdomsserierne herhjemme for tiden, at man ikke længere behøver at sammenligne med udenlandske serier, når man skal fortælle om dem.

Allan Hyde og Aske Bangs nye serie, 'Cold Hawaii', føles som en blanding af 'Perfekte Steder' og 'Sex'.

Den er lavet på komiker Mikael Wulffs produktionsselskab og handler om parforholdsdynamikker i slutningen af 20'erne, ligesom ungdomsserien 'Perfekte Steder'. Men den er mere nøgtern og fokuseret i sin fortællestil, og kameraet drejer ikke hele tiden forelsket rundt om sine hovedpersoner.

Og så er sex ikke bare noget enkelt og fedt, der ser flot ud. Det er snarere et kompliceret rum, man træder ind i, fyldt med blandede betydninger - hvor man kan komme rigtig galt af sted og blive i tvivl om sig selv. Ligesom det er i den danske serie 'Sex'.

Fokus er specielt på Allan Hyde og Aske Bangs penisser: Hvad de må, hvordan de skal se ud, og hvad de skal kunne.

To af hovedkaraktererne, Bjørn og Karla, er flyttet til Klitmøller i et stort hus og arbejder på at få et barn. Vennerne Mads-Emil og Simone flytter ind et par måneder.

Der er seksuelle tiltrækninger på kryds og tværs, og forviklinger opstår.

Serien er bedst, når alvoren og den psykologiske realisme får lov at stjæle fokus, frem for at pakke fortællingen ind i humor og konflikt.

Figurerne er interessante og troværdige nok til, at man faktisk gerne vil have komplicerede svar på, hvorfor de gør, som de gør, i stedet for bare at gyse og grine over, hvor dumme de er.

Her er tre ting, der får 'Cold Hawaii' til at stikke ud i landskabet af alle de gode danske ungdomsserier lige nu.

1

Cold Hawaii aka Klitmøller

Den gamle fiskerby og især Vesterhavet giver både serien overdrevent brusende, visuelle metaforer for sex og voldsomme skvulp af production value. Et fikst lille droneskud hen over en strand på en dag med gode bølger, og vupti får man følelsen af fiktion på DR-budgetter. (© Xee)

Åh, Klitmøller.

Nu får sommerhuspriserne i området et nøk mere op, selvom byen af alle landsbyer i Danmark måske er den, der mindst mangler pr.

Kyststrækningen ved Thy er de seneste 15 år blevet rebrandet genialt som et af Europas bedste surfspots. "Det kolde Hawaii", som det hedder i den såkaldte master plan for området fra 2007.

Den skulle slutte et par årtiers konflikt mellem fiskere og surfere i området og fremtidssikre områdets tiltrækningskraft.

Fantasien om det vilde, kolde paradis lever videre i 'Cold Hawaii', hvor surferlivet danner ramme om parforholdene, som et hedonistisk alternativ til civilisationen. Man kan bruge sine dage på gruppesex, fester på stranden, partnerbytte og surfing. Men den utæmmede vildskab truer også med at oversvømme enhver stabilitet i 'Cold Hawaii'.

2

Kammerspil om orgasmer

Allan Hyde er uddannet fra Super16 og har medvirket i blandet andet HBO's 'True Blood' og den danske 'Sommeren '92'. Hans kæreste i 'Cold Hawaii' bliver spillet af Marie Boda, der har medvirket i flere kortfilm og en række børne- og ungdomsserier. (Foto: © MARTIN DAM KRISTENSEN, Xee)

Karla får ikke orgasmer, når hun har sex med Bjørn. Eller hvis jeg skal være tro mod seriens fortællemodus: Bjørn kan ikke give Karla orgasmer.

Simone derimod kommer hele tiden og meget højlydt på den anden side af væggen, når hun har sex med Mads-Emil. Bjørn bliver fuldstændig besat af tanken om at få Karla til at komme, både fordi han forestiller sig, at det vil sandsynliggøre en graviditet, og at han vil få det bedre med sig selv.

Hans bud på en løsning er lige så tvivlsom, som den er interessant:

Mads-Emil skal have sex med Karla, og Bjørn skal have sex med Simone for at fejlfinde. Lidt som hvis man tester sin oplader på en anden telefon for at finde ud af, hvor problemet ligger.

Bjørn tager begejstret en flaske Asti, da de køber ind til den dårligt planlagte overtalelsesaften med kæresterne.

- Asti! Det er da en kærlighedsdrik, siger han.

- Nej... Asti, det er en voldtægtsdrik, svarer Mads-Emil.

Første afsnit slutter også med en anden smukt selvbevidst replik, efter Bjørn og Mads-Emil har indgået den suspekte aftale om at bytte kærester, som om de var opladere:

- Du er min bedste ven, din idiot! Det bliver sgu' da bare grineren!

Famous last words.

3

Den mest fokuserede bromance-fortælling siden 'Humpday'

Hvor berøringerne mellem mænd og kvinder handler om udløsning og reproduktion, er mødet mellem penisser i 'Cold Hawaii' den naturlige forlængelse af radikal kærlighed mellem venner. (© Xee)

Mads-Emil og Bjørn tager fem (!) flasker Asti og går op til kassen for at betale.

- Oh yeah! Jeg kan mærke, at det her, det bliver en rigtig god aften. Så skal vi fandeme knalde, siger Bjørn foran ekspedienten.

Så kigger de med komisk forskrækkelse på hinanden, da det går op for dem, at det for ekspedienten, oh gru!, måske ligner, at det er de to mænd, der skal knalde!

Aske Bang og Allan Hyde har lavet en gennemført serie, hvor rigtige mænd gør farlige ting for at vinde deres kærester tilbage og får dem til at komme. Helst uden hænder.

Det mener jeg absolut ikke negativt, for det er tydeligt overlagt, at karaktererne gør, som de gør.

Serien er charmerende barnligt fikseret på både Aske Bangs og Allan Hydes nedre vedhæng, og seriens æstetiske og følelsesmæssige kulmination er på mange måder en øm scene, hvor de to hovedpersoners penisser forsigtigt strejfer hinanden i skæret fra en knitrende pejs.

Det er ganske enkelt umuligt at holde blikket oppe ved deres ansigter i scenen foran pejsen - og der er ikke så meget som en antydning af en rejsning i mødet mellem vennernes penisser.

Præmissen i 'Cold Hawaii' er kalkeret med fri hånd oven på filmen 'Humpday' fra 2009. 'Humpday'-instruktør Lynn Sheltons perle udforsker også grænserne for, hvilke måder man kan vise sin kærlighed på til sine venner, og handler også om to venner, der ikke har set hinanden et stykke tid.

Den ene etableret og i gang med at få børn, den anden en fri fugl. De bliver også fulde og indgår en tvivlsom aftale. Her handler det dog om at vise, at deres venskab er så stærkt, at de kan lave en pornofilm, hvor de har sex med hinanden.

Men hvor 'Humpday' problematiserer grænsen, prøver 'Cold Hawaii' snarere at skubbe blidt til den.

Kom nu, tør du ikke kramme din ven uden tøj på? Er I så overhovedet rigtige venner?

'Cold Hawaii' kan ses på Xee.