Hvorfor stoppe ved 'It'? Her er 4 gysere der også bør genopstå

I anledning af premieren på genindspilningen af 'It', peger gyserfilms-forsker på, hvilke klassikere hun gerne ville se i en ny udgave.

Klovnen Pennywise er vendt tilbage i den nye udgave af filmen 'It'. Tv-serien, som også blev til en egentlig film, er oprindelig fra 1990. (© Warner Bros. Entertainment Inc.)

Husker du klovnen fra 1990 med det røde strittede hår, det hvide ansigt og de lange grønbrune fingre med de alt for lange negle?

Hvis ja, så er han tilbage i en helt ny udgave. Hvis ikke, så har du mulighed for at møde ham i biograferne lige nu. Navnet er Pennywise, og han er på ingen måde et rart bekendtskab.

I anledning af premieren på gyserklassikeren ’It’, som i 1986 blev skrevet af Stephen King, har DR spurgt en af landets få gyserfilmseksperter, filmforskeren Rikke Schubart fra SDU, hvilke klassiske gyserfilm, hun mener, er så gode, at de gerne må komme i en ny udgave.

A Nightmare on Elm Street (1984)

(© Getty Images)

- ‘A Nightmare on Elm Street’ er genial. Den handler om Freddy Krueger med forbrændt ansigt og saksehænder, der angriber sovende børn igennem deres drømme og mareridt. Hans tunge kan f.eks. langsomt komme ud ad telefonrøret, mens man taler i telefon, og hvis personen dør i mareridtet, så dør han eller hun også i virkeligheden.

- Filmen er skrevet og instrueret af Wes Craven, som også står bag ’Scream’ fra 1990’erne. Manuskriptet er velskrevet og intelligent, og det kunne være fedt at se den som en tv-serie.

I Am Legend (2007)

(© Getty Images)

- Romanen er blevet filmatiseret flere gange, og det er lykkedes dem at gøre det forskelligt. Men jeg synes, at der er mulighed for at udvikle endnu flere film baseret på romanen, der handler om at være det sidste menneske på Jorden og være omgivet af vampyrer.

men jeg er helt vild med filmatiseringen med Will Smith i hovedrollen fra 2007.

- Jeg er helt vild med udgven med Will Smith. Filmen handler om, at mennesker er blevet syge og bliver til vampyrer. Hovedpersonen Robert, der bliver spillet af Will Smith, har sendt sin kone og datter af sted, og nu er han tilbage i New York med sin hun og en masse vampyrer.

- Hunden bliver et stærkt emotionelt punkt i filmen, og hvordan Will Smiths karakter bruger hunden på en klog måde for at overleve blandt vampyrerne. Og selvom der måske ikke er basis for meget dialog, så tror jeg, at man kan bruge romanen til at skabe noget nyt og interessant.

Candyman (1992)

(© Getty Images)

- Clive Barker, der har skrevet bogen, som filmen bygger på, er en grand old man inden for splatter.

- I filmen følger man Helen Lyle, der skriver en afhandling på universitetet om en uhyggelig vandrehistorie om Candyman. Historien er, at hvis man nævner hans navn fire gange, mens man selv kigger sig i spejlet, så vil han komme og myrde dig.

- Der er lavet flere udgaver af filmen senere hen, men de har altså ikke været så gode. Jeg kunne godt forestille mig, at man kunne lave meget mere på vandrehistorier, hvor man følger nogen, der undersøger dem og måske selv ender med at blive fanget i dem.

Carmilla (1872)

- Sheridan Le Fanus ’Carmilla’ er en klassisk gyserfortælling på linje med ’Dracula’ og ’Frankenstein’. Den handler om en ung kvinde, der bliver veninde med grevinden Carmilla Karnstein. Men i takt med at deres venskab bliver tættere, bliver den unge kvinde mere syg, og det skyldes grevinden.

- Der er lidt lesbiske undertoner i fortællingen, hvor venskabet bliver så tæt, at den ene dræner energi fra den anden. Så den kunne jeg godt forestille mig, at der kunne komme noget spændende ud af.

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve