I dag kan du se Susanne Biers nye Netflix-film... men det behøver du ikke, mener anmelder

Susanne Biers sci-fi-drama 'Bird Box' med Hollywood-stjernen Sandra Bullock er ikke særligt vellykket, mener anmelder i denne alternative filmanmeldelse.

I Susanne Biers Netflix-producerede sci-fi-drama prøver Sandra Bullock at redde sig selv og sine børn fra noget, de for Guds skyld ikke må se. (Foto: Saeed Adyani © Netflix)

Kære Menneskehed

Jeg sender jer disse telegrammer ude fra fremtiden. Måske er det forgæves, men jeg gør et forsøg.

Mit navn er Zplurgll Srp. Jeg har i længere tid haft til opgave at analysere det, I brugte som underholdning, da I endnu eksisterede. Det er en svær opgave.

Jeg har erfaret, at I kløede jer i hovedbunden, når I undrede jer. Vi er bygget anderledes. Vi drejer på en lille knap, der sidder forneden på vores kroppe, når vi undres. Det er lidt kompliceret at forklare.

Men jeg har drejet rigtig meget på den knap. Alt tyder nemlig på, at jeres videnskabsfolk sendte den ene tydelige advarsel efter den anden.

I var ved at ødelægge jeres hjem, planeten Jorden. Jeres magthavere reagerede knap nok. Og meget få af jer protesterede mod deres besynderlige passivitet.

Til gengæld – og nu bliver det megaunderligt – slappede millioner af jer åbenbart af med at fortælle historier om jeres egen undergang.

Tillad mig at forklare mig med et par eksempler.

1

Telegram #1: Historien er uoriginal

Sandra Bullock spiller hovedrollen i 'Bird Box', der er instrueret af Susanne Bier. (Foto: Merrick Morton © Netflix)

Jeg er faldet over den film, der hedder 'Bird Box', skabt af en instruktør ved navn Susanne Bier for streamingtjenesten Netflix i år 2018.

'Bird Box' fortæller om en mystisk epidemi, der spredes ud over jeres klode og får folk til at begå selvmord i samme øjeblik, de smittes.

Hurtigt indser folk, at epidemien smitter gennem synet og lyset. Derfor lukker de få overlevende sig inde i afskærmede huse.

Det er svært at overleve, men en kvinde har styrken, og med bind for øjnene sejler hun og to børn ned af en flod for at finde hjælp.

Det er en effektiv historie, men der er ikke noget særligt ved den. Den ligner afsindig mange, I fortalte hinanden i de år; En trussel fra rumvæsener, fra jeres egen natur eller fra jer selv er ved udrydde hele menneskeheden. Kun nogle få helte formår at overleve.

2

Telegram #2: Hvorfor redder I ikke jeres planet?

Sandra Bullock vandt i 2010 en Oscar-statuette for sin hovedrolle i filmen 'The Blind Side'. I 'Bird Box' er hun godt nok 'blind' i store dele af filmen, men endnu en Oscar bliver det næppe til. (© Netflix)

Jeg begyndte virkelig at dreje meget på min knap, da jeg erfarede, at flere af jer oprettede sider på jeres internet for at hylde den slags historier. For eksempel Postapocalypticmedia.com, der bragte flere top ti-lister over de bedste dommedags-film og -serier.

Kunne I ikke have brugt tiden på at redde jeres planet i stedet for at rangordne de historier, der fortalte om jeres undergang?

Det virker især mærkeligt at lave lister over den type historier, når de alligevel lignede hinanden så meget.

3

Telegram #3: I er nogle virkelig underlige væsener

Ja, der opstår en romance mellem to af hovedkaraktererne i 'Bird Box' (Trevante Rhodes og Sandra Bullock), men den er ikke lige så smukt forløst som kærligheden mellem far og søn i 'The Road' med Viggo Mortensen, mener Per Juul Carlsen. (Foto: Merrick Morton © Netflix)

Jeg har også brugt virkelig meget tid på at undre mig over, at jeres film meget sjældent er interesseret i, hvorfor civilisationen bryder sammen.

Det virker som om, det vigtigste var at se på nogen, der kæmpede for at overleve, mens andre døde en grufuld død omkring dem.

Jeg er dog faldet over et par virkelig gribende film, der reflekterede over jeres situation. For eksempel 'The Road', hvor en far gør alt for at redde sin søn. Det er en forfærdelig verden, han redder sønnen gennem, og der er ikke meget at leve for, men han gør det af én grund - kærlighed.

Det er en af de smukkeste beskrivelser af kærlighed, jeg har fundet i resterne af jeres civilisation.

Og så har jeg grinet meget af 'Wall-E', en hyggelig og sjov film, der alligevel er dybt seriøs. Den viser jo, hvor det gik galt. I glemte, hvor I kom fra, at I hørte til i den natur, der har skabt jer.

Nå, jeg håber ikke jeg har sendt den her meddelelse forgæves. Det er virkelig besværligt at sende beskeder bagud i tid. Jeg håber, jeg kan møde jer i live en dag. I ser ud til at være nogle virkelig underlige væsener.

Venligst

Zplurgll Srp

Facebook
Twitter