I ’Hunger Games’ er verden både svulstig og simpel

Der er ikke meget kompleksitet i Hunger Games-universet, og det er derfor, vi elsker det, siger lektor i medievidenskab.

Der er ikke meget kompleksitet i Hunger Games-universet, og det er derfor, vi elsker det, siger lektor i medievidenskab.

I aften er Katniss Everdeen tilbage.

Tilbage for at fortsætte kampen mod det diktatoriske styre i fremtidsbyen Panem, efter hun sensationelt sejrede i den 74. udgave af det dødsensfarlige realityspil Hunger Games.

Det er selvfølgelig alt sammen fiktion, og det er bare den længe ventede fortsættelse til den megapopulære science fiction-film 'Hunger Games', der her er tale om.

Catching Fire' hedder fortsættelsen, og ligesom i 'Harry Potter' og Twillight-filmene er både store og små universelle temaer pakket ind i et dystopisk univers.

Sort/hvid verden

Hunger Games-fortællingerne er først og fremmest en historie om det gode mod det onde, og det er noget, som kan trække folk i biografen, siger Rikke Schubart, der er lektor i medievidenskab på Institut for Litteratur, Kultur og Medier på Syddansk Universitet.

- I Hunger Games er den virkelige verdens kompleksitet suspenderet. De gode er virkelig gode, og de onde er godt nok onde. Hovedpersonerne er tvunget til at reagere ud fra deres moral, og det er noget, vi kan lide at se, fordi det er dejligt overskueligt, siger Rikke Schubart.

Derudover er Hunger Games også et billede på, hvordan en ungdomskultur er blevet mainstream. Nøjagtig som det skete for både Harry Potter og Twilight-filmene, og de bøger som de bygger på.

Stærk kvinde i hovedrollen

- Alle tre film har simple temaer. Harry Potter handler om at blive voksen. Twilight handler om den svære kærlighed og Hunger Games er historien om det gode mod det onde. Men det er også en historie med en stærk og troværdig kvindelig hovedperson, og det tror jeg, biografpublikummet har været klar til længe, siger Rikke Schubart.

Filmredaktør ved Dagbladet Information, Christian Mongaard, har allerede set anden del af Hunger Games - trilogien, og han er overbevist om, at filmen vil blive lige så populær som sin forgænger.

Science fiction giver plads til mere

- Den har drama, håb og humor. Men den er først og fremmest meget mere mørk end den første film. Det tror jeg, både fans af bøgerne og den første film vil sætte pris på, siger Christian Mongaard.

Ligesom Rikke Schubart er han ikke i tvivl om, at filmens science fiction-univers er med til at gøre de universelle budskaber mere spiselige.

- Man kan slippe af sted med at være meget mere svulstig og episk i et science fiction- eller fantasy-univers i forhold til i en hverdagsfortælling. Det er ganske enkelt mere forførende at skildre universelle temaer i en fantasiverden, siger Christian Mongaard.

Læs Troldspejlets anmeldelse af filmen her

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk