I morgen åbner biograferne: 'Vi har masser af film, der bare venter på at blive lanceret'

Den 6. maj kan du igen se frem til popcorn, og i modsætning til sidste genåbning, så har biograferne denne gang ikke problemer med at finde nye film.

Når biograferne åbner igen, skal alle have et gyldigt corona-pas for at kunne komme ind. (Foto: Emil Hougaard © Scanpix)

Er du efterhånden træt af at gennemtrawle dine streamingtjenester for gode film - som du vel at mærke ikke allerede har set? Så er der godt nyt til dig.

På torsdag åbner de danske biografer nemlig igen, efter deres sale har stået tomme de seneste mange måneder.

Og efter eget udsagn skal man ikke være bekymret for, at der ikke er noget at se.

- Vi har masser af film at vise, siger Lars Werge, der er direktør i brancheforeningen Danske Biografer.

Først og fremmest er der repremiere til flere af de store danske film såsom 'Lille sommerfugl', 'Retfærdighedens ryttere' og Thomas Vinterbergs 'Druk', der sidste uge formåede at hive en Oscar-statuette med hjem for 'Bedste internationale film'.

De danske stjerner, som de så ud, da Vibe Knoblauch Hededam var færdige med dem. (© Zentropa/Nordisk Film)

Så nåede du ikke at se dem, inden landet lukkede ned i slutningen af 2020, får du altså muligheden endnu engang.

- Og så har vi jo også flere stærke premierefilm liggende, siger Lars Werge.

- For eksempel har vi premiere på Jussi Adler Olsens 'Marco effekten' den 27. maj, hvilket er en film, vi har rigtig store forventninger til, da de foregående er blevet taget godt imod.

Udover de danske film kan vi også se frem til 'Chaos Walking' med Mads Mikkelsen i hovedrollen og de to Oscar-nominerede film 'Minari' og 'Promising Young Woman'.

Flere premierefilm end normalt

Sidste år var det et stort problem, at mange af de udenlandske film blev udskudt, og de danske biografer derfor havde færre film at vise, da de fik lov til at åbne for gæsterne igen efter første lockdown.

Samme bekymring er der dog ikke denne gang.

- Lige nu har vi fire nye premierefilm per torsdag, hvorimod vi normalt har tre. Så det er mere end normalt, siger Asger Flygare Bech-Thomsen, der er administrerende direktør for Nordisk Film Cinemas.

- Det skyldes, at det i øjeblikket er vaccinationerne, der lukker landet op. Det gør, at vores genåbning nogenlunde synkront følger de andre vestlige lande, og at der derfor også kommer mange flere internationale film.

Henrik Obel, der er direktør for Big Bio er også glad for, at de ikke skal bekymre sig over at mangle film.

- Jeg har halvanden A4-side liggende i skuffen kun med film, der venter på at blive lanceret. Så vi vender stærkt tilbage, understreger han.

- Generelt har leverandørerne været flinke til at tilbageholde deres film i stedet for at sende dem til streamingtjenesterne.

Palads i København er en af Danmarks ældste biografer. Lige nu ligger den tom og øde hen, mens den venter på at få lov til at åbne. Men tingene bliver ikke som de plejer, når biografen engang slår dørene op igen. (Foto: Olivia Loftlund © Ritzau Scanpix)

'Vi har mistet adskillige millioner'

At der ikke er mangel på film, er godt nyt for de mange biografer, der økonomisk har været ramt hårdt af nedlukningerne det seneste års tid.

- Det har været virkelig hårdt for os, pointerer Henrik Obel fra Big Bio.

- Vi har mistet rigtig mange penge. Adskillige millioner det seneste år.

Og selvom man nok altid kan ønske sig mere af hjælpepakkerne, så har der været en generel tilfredshed med dem.

- Kompensationerne har gjort, at vi trods alt har kunnet holde skindet på næsen. Vi har endnu ikke fået nogen meldinger om konkurs - eller at de skulle have været tæt på, for den sags skyld, siger Lars Werge, direktør for Danske Biografer.

Den holdning bakker Asger Flygare Bech-Thomsen fra Nordisk Film op om.

- Vi gik ud af 2020 med et solidt underskud. Men der er ingen tvivl om, at det havde været markant større uden hjælpepakkerne.

- Og selvom vi selvfølgelig ikke er tilfredse med, at vores biografer er blevet lukket ned, så accepterer vi også, at der er noget, der er vigtigere, end at vi har åbent - og det er vores sundhed.

Samme retningslinjer som sidst

I nat blev et flertal i Folketinget enige om en ny rammeaftale, der siger at biografer genåbner efter samme model, som var gældende inden nedlukningen i december 2020.

- Det tolker jeg som, at det må være med de samme afstands- og arealkrav, som vi kender fra efteråret, siger Lars Werge.

Og at de skal følge retningslinjer, som de har erfaring med fra tidligere, er Lars Werge glad for.

- Det er godt, at det er de samme krav som i efteråret, da det viste sig, at det godt kunne betale sig og løbe rundt økonomisk.

Den eneste usikkerhed er, at alle biografgængere nu skal have et gyldigt coronapas, hvis de vil se film på det store lærred.

- Vil vi se, at folk ikke spontant går i biografen, fordi de ikke har styr på deres coronapas? Det kan vi godt frygte.

Netop coronapasset, og hvordan det kommer til at fungere, er administrerende direktør i Nordisk Film, Asger Flygare Bech-Thomsen, også spændt på.

- Problemet er, at der godt kan opstå kø, når vi skal tjekke coronapas og ID på alle. Så vi må se, hvordan vi skal justerebemandingen i forhold til det.

- Jeg kommer selv til at stå og tjekke coronapas på torsdag for at se, hvordan det går. Og så må vi se, om det er nødvendigt at sætte flere på i døren.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk