I nat uddeler Hollywood årets første gyldne priser – men showet er ramt af shitstorm

Golden Globe-prisuddelingen blev ramt af flere anklager sidste år. Nu slikker man sårene med et nedtonet show.

HFPA, der står bag Golden Globe-showet, inviterer ikke et publikum, presse eller berømtheder med i år. De var nu nok heller ikke alle sammen dukket op efter den massive kritik, der ramte prisshowet sidste år. Her ses Brad Pitt med sin pris i 2020. (Foto: Kevin Winter © Getty Images)

Der plejer at være masser af flotte kjoler og jakkesæt på den røde løber. Det er nærmest også sikkert hvert år, at der breder sig en lystig stemning blandt de ofte lettere beruserede film- og tv-stjerner i salen.

Men den slags bliver der ikke noget af i nat dansk tid, når Golden Globe-statuetterne uddeles i Beverly Hills, USA.

Der kommer nemlig slet ikke til at sidde stjerner i salen – og tv-stationen NBC, der ejer senderettighederne, har afvist at sende showet, og organsationen kommer ikke engang til at livestreame uddelingen.

Det bliver med andre ord en usædvanligt nedtonet prisfest. Det skyldes ikke kun corona-forsigtighed, men også i høj grad den shitstorm og modvind, der ramte Golden Globe sidste år. En del af stjernerne var nemlig næppe mødt op alligevel.

De gyldne priser uddeles nemlig af Hollywood Foreign Press Association (HFPA), der består af ikke-amerikanske filmjournalister bosiddende i Los Angeles, og de har ikke ligefrem været i kridthuset hos filmbranchen det seneste år.

Hvorfor?

Fordi man i Hollywood mener, at det halter voldsomt med diversiteten i HFPA – ikke bare når det gælder nomineringer, men også blandt foreningens egne medlemmer. Ingen af de 87 daværende medlemmer var nemlig sorte, på trods af at de kom fra mange forskellige dele af verden.

Derudover er medlemmer af HFPA også blevet kritiseret for at misbruge deres magt og tage imod dyre gaver, fortæller DR's filmekspert Maria Månson, der er en af dem, der har fulgt udviklingen tæt.

- Der har også været eksempler på, at nogle af medlemmerne ikke har opført sig ordentligt over for filmstjernerne, og at stjernernes pr-bureauer ikke har kunnet sige fra – simpelthen fordi HFPA har så meget magt og bare kan fryse dem ud, siger hun.

Lidt stjernedrys har der været ind over Golden Globe på det seneste. Her ses Hollywood Foreign Press Associations præsident, Helen Hoehne, sammen med rapstjernen Snoop Dogg, der præsenterede dette års nominerede tilbage i december 2021. (Foto: Mario Anzuoni © Ritzau Scanpix)

Lagt på is af de store spillere

Men nu har mange i film- og tv-branchen altså fået nok.

Golden Globe er derfor gået fra at være en prestigefuld prisfest til at være den, som filmbranchen ikke vil lege med. I hvert fald ikke før der sker markante ændringer.

Balladen om HFPA har blandt andet betydet, at store spillere som Netflix og Amazon Studios har droppet deres samarbejde med foreningen. Og stjernen Tom Cruise gik så vidt som til at returnere sine tre Golden Globe-statuetter i protest mod foreningens manglende diversitet, mens stjernen Scarlett Johansson har beskyldt HFPA for sexisme.

Desuden truede mere end 100 af de pr-bureauer, der repræsenterer de store stjerner, med at boykotte showet.

- Golden Globe er et sjovt show, for folk er tit fulde, og Ricki Gervais har leveret gode jokes som vært, men jeg forstår godt, hvorfor folk har fået nok nu, siger Maria Månson.

- Men det er ikke kun diversiteten, der mangler. Det er hele kulturen i foreningen, der skal laves om, tilføjer hun.

To af HFPA's egne medlemmer smækkede da også med døren i sommer og forlod foreningen, som de kaldte for "giftig".

HFPA: 'Vi har arbejdet meget hårdt og fokuseret'

Siden kritikken begyndte at hagle ned, har medlemmerne justeret flere ting, lyder det fra danske Tina Jøhnk Christensen, der netop sidder i foreningens bestyrelse.

- Vi har arbejdet meget hårdt og fokuseret de sidste ni måneder for at lave store og gennemgribende forandringer i vores forening. Vi er stolte af alt det, vi har formået at gøre på ret kort tid, skriver hun i en mail til dr.dk.

Sidste år ansatte HFPA en diversitetsrådgiver, alle medlemmerne har fået et kursus i diversitet, og man må ikke længere modtage gaver. Og så har foreningen fået 21 nye medlemmer, som skal hjælpe diversiteten på vej.

- Vi har fået en ny bestyrelse, som består af to tredjedele kvinder og en tredjedel people of color, og vi har også fået tre nye bestyrelsesmedlemmer udefra, fortæller Tina Jøhnk Christensen, der understreger, at HFPA har sikret, at der er mange forskellige hudfarver repræsenteret i hele foreningen.

Sidste år var der masser af stjerner. De var dog med visuelt. Her ses de nominerede i kategorien 'Bedste kvindelige skuespiller i en dramaserie': Olivia Colman, Jodie Comer, Emma Corrin, Laura Linney og Sarah Paulson. (Foto: NBC HANDOUT © Ritzau Scanpix)

Derudover har HFPA også indgået et samarbejde med borgerrettighedsbevægelsen NAACP, The National Association for the Advancement of Colored People – og arbejdet med forandringerne er ikke slut endnu, siger Tina Jøhnk Christensen.

- Vi har taget alt, hvad der er sket, meget alvorligt. Vi hørte kritikken, og vi handlede. Vi har haft mulighed for at reflektere og reformere vores forening, og vi er en bedre forening som følge deraf.

Føler I jer retfærdigt behandlet i den ballade, der har været omkring HFPA?

- Der kan ikke være nogen tvivl om, at der var behov for forandringer, og vi arbejdede hårdt under hele reformprocessen. Men der er også blevet skrevet ting om foreningen, som jeg i hvert tilfælde ikke kan nikke genkendende til.

Tina Jøhnk Christensen ser dog lyst på fremtiden på trods af den nuværende situation.

- Vi håber at genvinde vores kritikeres tillid, og vi har været glade for den støtte, vi har fået fra skuespillere og studier, som har fejret deres nomineringer på de sociale medier. I mellemtiden er vi fokuserede på at fortsætte vores arbejde med at forandre og forbedre vores forening.

Mere diverse nomineringer

At Tina Jøhnk Christensen og de andre medlemmer fortsætter deres arbejde med at forandre foreningen, er da også kun på sin plads, mener filmekspert Maria Månson.

- Det, som jeg kan mærke i branchen, er, at de her ændringer ikke bare skal komme, fordi HFPA har fået vredet armen om – for det har de. Det skal være, fordi de virkelig vil ændre på, hvordan det har kørt i 50 år.

- Og det drejer sig ikke kun om, at diversitets-tallene skal passe, når der bliver nomineret og stemt – det er hele deres holdning overfor omverdenen, der skal ændres, siger Maria Månson.

Scarlett Johansson er en af de stjerner, der har opfordret filmkolleger til at tage afstand fra Golden Globe. Kvindelige skuespillere må nemlig ofte lægge øre til sexistiske spørgsmål i forbindelse med showets pressekonferencer og show, mener hun. (Foto: Mario Anzuoni © Ritzau Scanpix)

Når det er sagt, hilser hun dog de nye tiltag velkommen og synes, at det er "supergodt", at HFPA tager kritikken alvorligt.

Derudover har shitstormen også allerede sat sine spor, når man kigger ned over rækken af nominerede film- og tv-folk ved nattens Golden Globe.

- Nomineringerne ser meget bedre ud i år, så der er da gået en prås op for HFPA. Det er dejligt, at de rykker. Men det nytter bare ikke, at det kun er i år, de gør det – de skal rykke hvert år, siger hun.

I nat er det i øvrigt instruktøren Kenneth Branaghs film 'Belfast' og Jane Campions film 'The Power of the Dog', som fører feltet med syv nomineringer hver.

Derudover er danske Jonas Poher Rasmussen også nomineret for sin animerede dokumentarfilm 'Flugt' i kategorien 'Bedste animerede spillefilm'.