I weekenden bliver det afgjort: Reginas film om 'en fucking sær' nat på motel kan skrive historie

Regina King er nomineret til en Golden Globe for sin instruktion af 'One Night in Miami'. Hun kan blive den første sorte kvinde, der vinder den pris.

(Foto: Frazer Harrison © 2019 Getty Images)

Hvordan ville en samtale mellem legenderne borgerrettighedsforkæmper Malcolm X, bokseren Muhammad Ali, den amerikanske fodboldspiller Jim Brown og sangeren Sam Cooke lyde, hvis de var alene sammen på et hotelværelse i Miami?

Det har Regina King forestillet sig i 'One Night in Miami' - som DR's anmelder i øvrigt gav fem stjerner.

Filmen er hendes debut som spillefilmsinstruktør, og nu er hun som bare den anden sorte kvinde nogensinde blevet nomineret til en Golden Globe som bedste instruktør. En pris, hun kan vinde natten til mandag.

- Jeg følte, at det var en kærlighedserklæring til sorte mænds oplevelser af verden i USA, siger Regina King om filmen.

Som skuespiller er hun bedst kendt fra tv-serien 'Watchmen' og filmen 'If Beale Street Could Talk', som hun vandt en Oscar og Golden Globe for i 2019.

- Sorte mænds historier er ofte underrepræsenteret, misfortolkede eller misforståede, og det er der flere årsager til. Men den største årsag er, at man frygter dem, betragter dem som kriminelle og anser dem for at være noget skræmmende. Og det er ikke retfærdigt, for det er ikke de mænd, jeg er vokset op med.

Den i dag 50-årige Regina King, der er født og opvokset i Los Angeles, startede sin karriere som den drengeglade Brenda i komedieserien '227' i 1985. Siden har hun blandt andet medvirket i film som John Singletons 'Boyz n the Hood' og i Oscar-vinderen om Ray Charles' liv 'Ray' fra 2004.

Regina King har haft et hav i biroller i film og serier indenfor mange forskellige genrer: som Sam Fuller i komedien 'Agent Catwalk 2' og Rhonda i ungdomsfilmen 'A Cinderella Story' samt i mere seriøse roller som eksempelvis i den prisvindende dramafilm 'If Beale Street Could Talk'. (Foto: Image Group LA © 2019 American Broadcasting Companies via Getty Images)

Regina King har også tidligere instrueret flere afsnit af forskellige tv-serier som 'Scandal', 'Shameless', 'This Is Us' og 'Insecure'. Og med 'One Night in Miami' fik hun altså debut som filminstruktør.

- Jeg er ikke god til at holde taler, men jeg kan fortælle en god historie, siger Regina King, der taler med os via Zoom fra sit hjem i Los Angeles.

- Jeg forsøger at bruge de styrker, som Gud har givet mig, til at være socialt ansvarlig, og det er det, som denne film handler om for mig.

Ninja-styrke fra 'Watchmen'

Regina King var midt i optagelserne til 'Watchmen', da hun besluttede sig for at instruere 'One Night in Miami'.

'Watchmen' foregår i efterdønningerne af Tulsa-massakren i 1921 i delstaten Oklahoma, og hendes karakter Angela Abar kæmper med psykiske eftervirkninger fra tragedien. Om dagen arbejder Angela Abar som politikvinde, men om aftenen transformeres hun til en særdeles magtfuld superkvinde – en ninja.

- Jeg var meget begejstret, siger Regina King om at finde manuskriptet til 'One Night in Miami'.

- Jeg havde behov for at finde et projekt, hvor jeg kunne bruge min allerstørste styrke – og det er, at jeg er skuespiller. 'One Night in Miami' er som et skuespil med fire medspillere.

Regina King ses her i rollen som Angela Abar i sit ninjalignende kostume i 'Watchmen'. (© HBO)

Det er Kemp Powers, som blandt andet har skrevet manuskriptet til animationsfilmen 'Soul', der står bag manuskriptet. Det er baseret på et teaterstykke, som han skrev i 2013.

- Jeg følte, at Kemp menneskeliggjorde disse mænd, siger Regina King om legenderne Malcolm X, Muhammad Ali, Jim Brown og Sam Cooke, som filmen handler om.

- Vi møder dem på et tidspunkt i USAs historie, hvor de for alvor oplever modgang, og det kan alle, der har haft modgang, relatere til.

En nat i Miami

Filmen foregår den 25. februar 1964.

De fire venner samles på et hotelværelse for at fejre, at 22-årige Cassius Clay har vundet verdensmesterskabet i boksning over Sonny Liston.

Samme aften afsløres det for vennerne, at han vil omdøbes til Muhammad Ali efter at have konverteret til islam. Det er borgerrettighedsaktivisten og leder af Nation of Islam Malcolm X, der har taget bokseren med på sin bølge.

Rollen som borgerrettighedsforkæmperen Malcolm X bliver spillet af britiske Kingsley Ben-Adir. (Foto: Patti Perret © Amazon Studios)

Malcolm X forsøger også ihærdigt at tænde en kampgejst hos de andre sorte mænd denne aften og bebrejder soulsangeren Sam Cooke for forgæves at forsøge at blive elsket af "de hvide". For Malcolm X mener, at der skal kæmpes mod "djævlen" i stedet for at bejles.

- Min fornemmelse var, at den debat, som Sam og Malcolm har, er nødvendig for virkelig at opnå lighed for sorte, siger Regina King om de to mænds vidt forskellige indgangsvinkler til bekæmpelsen af racisme i USA, som de i en fiktiv dialog demonstrerer i filmen.

Malcolm X beskylder Sam Cooke for ikke at skrive kampsange for sine sorte brødre, "der dør i gaderne", og Sam Cooke mener, at han ved at lave store hits som 'You Send Me' og 'Chain Gang' kan tjene mange penge og derfor hyre sorte medarbejdere og hjælpe deres sag på den måde.

- Vi så op til dem som guder, påpeger Regina King om disse mænd, der på hver deres vis var forbilleder for sortes ligestilling i USA.

- Men de var mænd, som havde et utroligt stort pres på deres skuldre – og de var så unge, og det så ud, som om de bare klarede det fint. Men de skulle også have en frizone, hvor de kunne udtrykke deres bekymringer og frygt og være omsorgsfulde overfor hinanden. Så det var nok en af de største ting for mig: At vi skal huske på, at mænd har lov til at være følsomme og stadig være maskuline.

Regina King er ikke den eneste, der kan vinder priser for 'One Night in Miami'. Sanger og skuespiller Leslie Odom Jr., som spiller soulsangeren Sam Cooke, er også nomineret til en Golden Globe for sin præstation i filmen og for sangen 'Speak Now'. (Foto: Kevork Djansezian © 2019 Getty Images)

Realistisk fiktion

Den amerikanske fodboldspiller og senere skuespiller Jim Brown er den eneste af de fire mænd, filmen er baseret på, der stadig lever i dag. Han er nu 85 år gammel og giver udtryk for, at det var "one strange fucking night", den aften i Miami i 1964.

Jim Brown er også den eneste af disse legendariske mænd, som Regina King har mødt.

- Jeg var til en screening i hans hus, fortæller Regina King.

- Jeg har aldrig haft et personligt forhold til nogen af dem. Men de har været en del af mit liv på den måde, at Sams musik blev spillet meget i mit hjem. Min far var en kæmpe Jim Brown-fan, og der blev talt meget om ham i vores hjem. Malcolm Xs biografi gjorde stort indtryk på mig, da jeg gik på universitetet, og det er stadig en af de mest indflydelsesrige bøger, jeg nogensinde har læst – og Muhammad Ali er Muhammad Ali. Jeg tror, at hans navn er nævnt i flere bøger end Jesus.

Den virkelighedsbaserede 'One Night in Miami' handler om den amerikanske fodboldspiller Jim Brown (spillet af Aldis Hodge. tv.), bokseren Cassius Clay (spillet af Eli Goree, midten), sangeren Sam Cooke (spillet af Leslie Odom Jr., th.) og borgerrettighedsforkæmperen Malcolm X (spillet af Kingsley Ben-Adir). (Foto: Patti Perret © Amazon)

Filmen, der er baseret på en virkelig hændelse, er en fiktiv beskrivelse af deres møde på Hampton House – et motel for sorte i Miami.

For selvom de alle var meget fremtrædende mænd i det amerikanske samfund kunne de ikke bo på "hvide hoteller" her – og filmen giver udeforstående et indblik i, hvilke samtaler disse fire mænd kunne have haft i en tid, hvor racisme var en integreret og lovlig del af det amerikanske samfund.

- For mig er det dialogen, der er filmens stjerne, fastslår Regina King.

- Vi ved, at de mødtes den aften. Men der var ingen af os, der var der til at lytte med, så det er Kemps forestilling om, hvad de kunne have diskuteret baseret på den research, han lavede om dem hver især og deres forhold til hinanden.

Sam Cooke blev myrdet samme år – i december 1964 – under mystiske omstændigheder på et hotel i Los Angeles. Han blev 33 år gammel. Den 39-årige Malcolm X blev myrdet året efter den 19. februar 1965 af rivaliserende sorte i Nation of Islam.

Nu forsøger Regina King med 'One Night in Miami' at være deres talerør til det moderne samfund.

- Det er mit sociale ansvar, afslutter hun.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk