Inden Hollywood stjæler ham: Nyd Danmarks hårdkogte superhelt

Der er masser af grund til at være oppe at ringe over Dar Salim, der aktuel med TV 2-serien 'Kriger'. Vi præsenterer hans bedste roller.

Dar Salim er aktuel i TV 2-serien 'Kriger'. Serieekspert Frederik Dirks Gottlieb gennemgår hans bedste roller gennem tiden. (© Scanbox / TV 2)

I første afsnit af TV 2's nye spændingsserie ’Kriger’ ser vi Dar Salim i rollen som undercoverbetjenten CC, der stadig er i dyb sorg over at have mistet en soldaterkammerat i krig.

CC er en tænksom mand, der føler, han har svigtet sin kammerat og hans familie, hvorfor han kaster sig ud på en farlig undercover-mission, så han for en stund kan glemme sig selv i et helt nyt miljø, hvor kriminelle gerninger og vold hører hverdagen til.

Det er ikke en rolle, som mange skuespillere herhjemme ville kunne løfte på en overbevisende måde, men Dar Salim er en mand med mange talenter, og med sin naturlige karisma, underspillede humor og imponerende fysik er han ved at udvikle sig til Danmarks ’leading man’ nummer et.

Hvis du ikke er helt med på, hvor du kender Dar Salim fra, eller hvis du bare gerne vil se mere med den dygtige skuespiller, så kårer vi her hans fem bedste præstationer fra ind- og udland.

1

Jamil i 'Gå med fred Jamil’ (2008)

(Foto: Christian Geisnæs © Zentropa)

Dar Salims første store rolle var i spændingsfilmen 'Gå med fred Jamil', og det var allerede her tydeligt, at den ellers totalt ukendte hovedrolleindehaver, der mere eller mindre var snublet ind i branchen få år forinden, lyste mere end almindeligt op på den store skærm.

Salim spiller en libanesisk tilflytter, som med lys og lygte leder efter den mand, som dræbte hans mor, da han var lille og boede i Libanon.

Det er en uhyre spændende film, som tackler mange relevante tematikker, og den tåler helt bestemt stadig et gensyn.

Rollerne begyndte herefter at tikke ind med kortere mellemrum for den irakisk fødte skuespiller, der få år forinden havde kvittet sit fuldtidsarbejdede som pilot i et engelsk flyselskab.

2

Qotho i 'Game of Thrones' (2011)

(© HBO)

Selvom Dar Salim allerede tilbage i 2011 spillede en mindre - om end vigtig - birolle i første sæson af 'Game of Thrones' som en af dragedronningen Khaleesis trofaste krigere, gik fanfaren for den danske stjerne en smule under radaren.

Måske skyldtes det, at 'Game of Thrones' på daværende tidspunkt - i første sæson - endnu ikke havde taget hele verden med storm, eller også var det fordi, Dar endnu ikke havde fået muligheden for at vise Danmark sit talent i en mainstream-film eller –serie. Ikke desto mindre er det en fantastisk bedrift, og Salim viste, at han har international klasse.

Der er efterhånden tradition for, at danskere lander gode roller i 'Game of Thrones', men efter Nikolaj Coster-Waldaus fantastiske portræt af Jaime Lannister, er Salims 'blood rider' Qotho måske den mest interessante 'danske' karakter i den kolossale fantasyserie.

Iført lang, mørk paryk og med en yderst veltrænet overkrop er det ikke noget under, at Salim var tæt på at lande rollen som selveste Khal Drogo. Men den trofaste Qotho var et fantastisk match til den danske skuespiller, som desværre ikke overlevede til anden sæson.

3

Bo Skytte i 'Dicte' (2013-2016)

(© Miso Film)

Som oftest blev Dar Salim castet i roller med udenlandskklingende navne, men da han landede rollen som fotografen Bo Skytte i 'Dicte', var det forfriskende at se Salim spille en helt almindelig - om end hamrende charmerende - type, som vi alle føler, vi kender.

Bevares, Bo er tidligere krigsfotograf, men da vi møder ham i 'Dicte', er han en ydmyg fotojournalist af få ord. Og trods det flotte ydre er Salim lige så troværdig som Dictes rare 'love interest', som når han sparker røv på den store skærm.

4

Zaid i 'Underverden' (2017)

(© Scanbox)

Det var i Fenar Ahmeds blændende actionfilm fra 2017, at Dar Salim for alvor viste hele Danmark, at der er en ny superstjerne i byen.

Salims rolle som den hævntørstige læge Zaid er en af de roller, der ikke er mange af herhjemme. Rå, blød, stærk, følsom og udstyret med en kickass motorcykel og et low key, nærmest superheltelignende outfit, var Dar Salim ikke til at skyde igennem.

Det var ikke kun den perfekte rolle til Salim, det var også en tiltrængt anderledes rolle efter at have medvirket i mere folkekære tv-serier som 'Broen' og 'Borgen'.

I rollen som Zaid trådte Dar Salim endelig i karakter som den filmstjerne, mange af os har fornemmet lå latent i den dygtige skuespiller.

Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har set en dansk skuespiller levere actionscener i den kaliber og samtidig formå at brænde så stærkt igennem følelsesmæssigt. Måske var det Kim Bodnia i 'Pusher', som vi alle husker tilbage på som et af dansk films nyere højdepunkter.

5

CC i 'Kriger' (2018)

(Foto: Karoline Tiara Lieberkind © TV 2)

'Underverden's succes i de danske biografer cementerede Dar Salim som en tilpas stor stjerne til at stå i front for store film og serieprojekter.

Han er nu aktuel i 'Kriger', som er instrueret af den prisbelønnede instruktør Christoffer Boe, og som har et af de stærkeste casts på tv lige nu.

Udover Salim har serien den altid fantastiske Danica Curcic i rollen som betjent-kollega, Lars Ranthe som hårdkogt bandeleder og Søren Malling som politichef.

I spidsen står Dar Salim, som efter at have mistet sin bedste ven og soldaterkammerat i kamp påtager sig opgaven at infiltrere den danske underverden som undercoveragent.

Dar Salim er skabt til dene slags roller. Ikke kun fordi han i virkeligheden fik det sorte bælte i karate som 15-årig og derfor er overbevisende, når han slår på tæven, men også fordi hans naturlige coolness og tilbagelænede charme altid gør ham spændende at se på.

Vi skal huske at sætte pris på Dar Salim, inden han forlader Danmark til fordel for det store udland, for han har bestemt formatet til at blive den næste dansker i Hollywood.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk