Ingen troede på, at Marie blev voldtaget. Nu fortæller ny Netflix-serie hendes virkelige historie

I miniserien 'Unbelievable' foldes en opsigtsvækkende voldtægtssag fra 2009 ud på ny.

Kaitlyn Dever i rollen som Marie Adler. (Foto: Beth Dubber/Netflix © Netflix)

Forestil dig, at du lige har gennemlevet et voldsomt og traumatisk overgreb i dit eget hjem, men at hverken dine nærmeste eller det lokale politi tror på din forklaring.

- Måske er det bare noget, du har drømt, lyder en af de velmenende kommentarer.

Faktisk kan politimændene slet ikke finde ud af, hvad der er op og ned i din genfortælling af, hvad der er sket, så du ender i stedet med selv at få en sag på nakken for falsk anmeldelse.

Værsgo, må vi præsentere amerikanske Marie Adlers sande mareridt – for det er såmænd taget direkte fra virkeligheden.

Og nu kan du så også se historien udspille sig i den nye Netflix-miniserie 'Unbelievable' med stjerneskuddet Kaitlyn Dever fra filmen 'Booksmart' i hovedrollen som Marie.

- Du kan lytte så meget, du vil, men hvis du ikke forstår, at en traumatiseret person ikke altid kan huske flere vigtige detaljer eller huske kronologien i noget, så er du ikke særlig hjælpsom, siger Susannah Grant, der er manuskriptforfatter og hovedinstruktør på serien.

I 2009, da Marie Adler var 18 år, brød en maskeret mand nemlig sandt nok ind i hendes lejlighed i staten Washington på den amerikanske vestkyst, bandt hende med snørerne fra hendes egne sko, voldtog hende, tog ydmygende billeder af hende og kvitterede med en trussel, inden han atter forsvandt ud af hendes skydedør og liv.

Men det viser sig sidenhen, at Marie ikke blev voldtægtsmandens eneste offer, og da nogle lignende voldtægter dukker op i staten Colorado, begynder to kvindelige efterforskere at se et mønster.

De to kriminalassistenter i byen Lynwood på USA's vestkyst begynder at tvivle mere og mere på Marie Adler for hver gang, hun skal genfortælle, hvad hun er blevet udsat for. I midten ses Kaitlyn Dever i rollen som Marie Adler. (© Netflix)

Rundt om sig har de et dedikeret hold af politiansatte – mange af dem kvinder – der også kæmper for at finde frem til sandheden om de mange ensartede voldtægtsager.

- Men det her er ikke en kvindehistorie, og vi har også følt, at det var vigtigt at bringe nogle seje mænd ind i mikset, fortæller seriens producent, Sarah Timberman, der sammen med Susannah Grant er i København for at tale om serien.

Plejemødre tror ikke på voldtægtshistorie

Oprindeligt blev Marie Adlers historie og politiets kamp for at finde gerningsmanden i et system, der ikke umiddelbart lægger op til samarbejde, foldet ud i den Pulitzer-vindende artikel 'An Unbelievable Story About Rape'.

Den blev skrevet af to journalister fra det uafhængige, non-profit-medie ProPublica, og det var netop her, at Susannah Grant og producent Sarah Timberman opdagede den vilde historie.

- Vi læste artiklen og kunne begge bare mærke, at den ville egne sig godt til at blive dramatiseret, siger Susannah Grant og tilføjer:

- Jeg er altid draget af historier, hvor der er en ubalance, når det gælder magt. Det er der, man finder de mest interessant menneskehistorier, siger hun.

Susannah Grant, der er manuskriptforfatter og hovedinstruktør på serien, har tidligere skrevet film som 'Erin Brokovich' og 'I hendes sko'. (Foto: Nikolaj Thaning Rentzmann © Nikolaj Thaning Rentzmann)

I serien ser man blandt andet, hvordan verden ramler om den unge Marie Adler, da alle pludselig tror, at hun har opdigtet voldtægten. Selv hendes to tidligere plejemødre forstår ikke, hvorfor hun reagerer ret roligt efter et så voldsomt overgreb, og imens står det lokale politi klar med en bøde til teenageren.

Samtidig ser vi, hvordan et hold af efterforskere og analytikere fra politiet arbejder hårdt for at finde frem til gerningsmanden, der ellers ikke har efterladt mange spor at gå efter på gerningsstederne.

Og lige præcis sådan var det også i virkelighedens grumme sag.

- Vi var meget respektfulde over for historien. Der var ingen grund til at skrue op for noget, den skulle bare være, som den nu engang er, siger Susannah Grant.

- Artiklen er så smukt skrevet, gennemresearchet og skaber forståelse frem for at levere nemme konklusioner. Vi satte meget pris på, at den ikke prøvede at pege fingre ad nogen, men i stedet at vise, at det her system kan svigte voldtægtsofre, supplerer Sarah Timberman.

Sarah Timberman, der har været med til at producere 'Unbelievable', har mange andre serier på cv'et. Og så var det i øvrigt hende, der fik skaffet rettighederne til at lave en amerikansk version af den britiske komedieserie 'The Office'. (Foto: Nikolaj Thaning Rentzmann © Nikolaj Thaning Rentzmann)

Marie talte med Netflix-holdet

Selvom det er en virkelig historie, der er beskrevet i flere medier, skal vi ikke afsløre mere om, hvad der sker her.

Kun at politiet i Marie Adlers gamle hjemby nu har ændret praksis i voldtægtsager efter netop Adlers sag.

Selv prøver Susannah Grant og Sarah Timberman ikke at have de store planer for, hvad 'Unbelievable' kan komme til at gøre af forskel, nu hvor historien kommer ud til seere verden over takket være Netflix.

- Der er mange gode samtaler, der kan komme ud af serien. Men hvis du har en dagsorden om at ændre noget, så tror jeg ikke, at du laver en lige så god dramaserie, siger Susannah Grant.

Merrit Wever og Toni Collette spiller de to efterforskere, der slår pjalterne sammen i kampen om at finde gerningsmanden til en række voldtægter. (Foto: Beth Dubber/Netflix © Netflix)

Hun er bare taknemmelig for, at den virkelige Marie Adler – som hun har talt med over telefonen – har 'delt sin historie så generøst'. Først med journalisterne bag den oprindelige artikel, senere i et afsnit af podcasten 'This American Life' og nu også i forbindelse med denne miniserie.

- Intet af det er noget, hun gjorde for sin egen skyld. Hun lader til at være drevet af at forhindre, at det her nogensinde skulle ske for en anden. Det er inspirerende, siger Susannah Grant.

Den otte episoder lange miniserie 'Unbelievable' havde premiere på Netflix i fredags, og foruden Kaitlyn Dever i rollen som Marie ses skuespillerne Toni Collette og Merrit Wever som de to efterforskere.