Ingolf Gabold efter propagandakritik: Al kunst er politisk

Al kunst er politisk. Men det er klart, at jeg aldrig ville bruge 100 millioner kroner på at stikke en kniv i ryggen på Dansk Folkeparti, siger DR’s tidligere dramachef, Ingolf Gabold.

Ingolf Gabold var dramachef, da '1864' kom på DR's tegnebræt. Han siger i dag, at flere af DR's serier for ham har været politiske projekter for ham. (Foto: © Christian Liliendahl, Scanpix)

Den socialdemokratiske velfærdsstat i ’Krøniken’. Nationalismen i ’1864’ og statsminister fra et midterparti i ’Borgen’.

Temaerne i DR’s dramaserier har ifølge DR’s tidligere dramachef, Ingolf Gabold, været politiske. Men han afviser i et interview med DR Kultur, at de tre serier tager alt for meget udgangspunkt i hans egen politiske holdning.

- Nej, det synes jeg ikke. Jeg synes, jeg har været en god tennisspiller med manuskriptforfatterne på de tre serier, siger Ingolf Gabold.

I et interview i Politiken fortæller han, at særligt tv-serien ’1864’ var et politisk projekt, og at serien havde til formål at skabe debat om ”hele den isolation, der ligger i Dansk Folkepartis meget nationalistiske tro på Danmark og det danske”.

Samtidig siger han, at det ikke ville gøre ham noget, at han i sin tid som dramachef skød en pil i ryggen på Dansk Folkeparti.

Kulturminister kaldt i samråd

Interviewet har efterfølgende skabt stor debat. Kulturminister Bertel Haarder er blevet kaldt i samråd om sagen og kalder det overfor Ritzau "uheldigt", at den tidligere chef for DR Drama har haft politiske bihensigter med tv-serien ’1864’.

Men Ingolf Gabold mener selv, at sagen har taget en lidt for voldsom drejning.

- Det er klart, at jeg ikke tager udgangspunkt i at bruge 100 millioner kroner fra DR til at lave et stykke tv-dramatik, der skal træde Dansk Folkeparti over tæerne, siger han.

Han fortæller, at han med ’1864’ ville skabe en debat om, hvor meget vi skal være danskere, og hvor meget skal vi være europæere.

Gabold: Det er Dansk Folkeparti der er propagandister

Men er det din opgave som dramachef i DR at skyde en pil i ryggen på et særligt parti?

- Det er bestemt ikke min opgave. Jeg laver et stykke historisk dramatik for at starte en debat om, hvorvidt vi er europæere eller danskere, siger han.

Allerede inden ’1864’, som DR fik 100 millioner kroner til at producere, blev vist på DR1, fik serien kritik af flere medlemmer i Dansk Folkeparti. Dengang kaldte Pia Kjærgaard den for tendentiøs, og at serien politiserede uden skam.

Og i dag har medlemmer af samme parti kritiseret den tidligere dramachef og DR. Men den kritik giver Ingolf Gabold ikke meget for.

- Serierne er alene faldet Dansk Folkeparti for brystet. Nu vender de sig om og siger, at det er mig, der er propagandist. Men det er dem, der er propagandister. Det er dem, der prøver at forhindre den danske befolkning i at diskutere nogle ganske bestemte ting, siger DR’s tidligere dramachef.

Kun venstrefløjen udtaler sig kunstnerisk

På spørgsmålet om, hvorvidt DR’s dramaserier ligeligt har understøttet de to politiske fløje i dansk politik, har han svært ved at vurdere.

Men han kalder det et problem, hvis man ikke kommer hele paletten rundt i det politiske liv i, hvis man ser på alle DR’s dramaserier over en længere periode. Samtidig mener han, at han har gjort, hvad han kunne for, at der også blev skabt drama om emner, der optog højrefløjen.

- Jeg synes bestemt, det er et problem, at det er venstrefløjen, der udtaler sig kunstnerisk. Men det er jo ikke mig, der skriver dramatikken. Jeg kan ikke gøre for, at der åbenbart ikke er nogen dramatikere, der laver højreorienteret dramatik.

Du kalder det dramaserierne for et politisk projekt. Udfører du så ikke selv propaganda?

- Men al kunst er politisk. Der er ikke noget kunst, der ikke har politiske budskaber. Det findes ikke, og det kan ikke lade sig gøre.

Politiske holdninger kan ikke undgås

Så du mener ikke, du er gået for langt i forhold til, hvad du måtte som dramachef i DR?

- Nej, det synes jeg bestemt ikke. Og det kan jeg heller ikke forestille mig, at jeg måtte få lov til at de begavede mennesker, der omgav mig, siger han og peger på, at ingen i DR’s direktion har brokket sig.

Men har du ladet din egen politiske holdning spille ind i DR’s dramaproduktioner?

- Der er ikke nogen af os, der ikke har politisk holdninger. Det kan ikke undgås. Der er Dansk Folkeparti, der prøver at kaste smuds på alle ytringer, der ikke passer ind i partiets ideologi. Enhver kunstner sætter noget i gang, i det øjeblik man kommer med et udsagn. Det kan ikke undgås.