Instruktør bag allersidste Olsen Banden-film: Grunwald var varm og en gammel rotte

Afdøde Morten Grunwald var så dygtig, at han ikke skulle instrueres, siger Morten Arnfred.

Poul Bundgaard (tv) døde under optagelserne til 'Olsen Bandens sidste stik', men Morten Grunwald og Ove Sprogøe færdiggjorde filmen alligevel, og den fik premiere i 1998. (arkivfoto) (Foto: BENT MIDSTRUP © Scanpix)

- Nej, er han død. Det vidste jeg faktisk ikke, selvom jeg godt var klar over, han var meget syg, siger filminstruktør Morten Arnfred med en trist stemme.

Han arbejdede sammen med Morten Grunwald i slutningen af 1990'erne, da han blev instruktør på den sidste Olsen Banden-film 'Olsen Bandens sidste stik' fra 1998.

- Jeg vil huske ham som en meget dygtig skuespiller og som et varmt, generøst og meget nysgerrigt menneske, fortæller Morten Arnfred.

Tilblivelsen af filmen var ramt af flere sørgelige hændelser, idet Poul Bundgaard, som spillede karakteren Kjeld, døde under optagelserne.

Kort efter døde filmens første instruktør Tom Hedegaard.

- Så jeg blev kaldt ind som en problemløser, der skulle overtage, fortæller Morten Arnfred og fortsætter:

- Men med Morten Grunwald var der ikke så meget at instruere. Han var en gammel rotte og dybt professionel. Han havde jo sin karakter Benny, og der var ikke meget at lave om på.

Kom op at diskutere om 'Lykkevej'

Ifølge instruktøren var der trods dødsfaldene en stor vilje til, at den sidste film skulle i kassen uanset hvad, hvorfor man også fik en sminket Tommy Kenter til at spille Kjeld i enkelte scener.

- Det lå i luften, at det her blev den sidste film. Man kunne godt have fundet en instruktør, som kunne have lavet flere, men når Poul Bundgaard ikke var der mere, gav det slet ikke nogen mening, siger Morten Arnfred.

Instruktør Morten Arnfred blev kendt som ’Manden der reddede Olsen-Banden’, da han trådte til som instruktør af den allersidste Olsen Banden-film, efter filmens første instruktør, Tom Hedegaard, døde. (arkivfoto) (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Han og Morten Grunwald mødtes igen, da Grunwald var filmkonsulent, og her oplevede instruktøren også, at Grunwald var dybt engageret og havde stærke holdninger til hvilke skuespillere, som skulle være med i filmen 'Lykkevej' fra 2003.

- Normalt skal en filmkonsulent ikke blande sig i rollelisten, det er en diskussion, jeg tager med produceren. Men Morten Grunwald var meget engageret i min casting, og der kom vi lidt op og diskutere.

- Han insisterede på, at Jesper Lohmann skulle spille en af hovedrollerne, og det tager jeg hatten af for. Jeg endte med at rette mig efter ham, og det er jeg meget glad for, da jeg fik et godt samarbejde med Jesper Lohmann, fortæller Morten Arnfred.

Morten Grunwald døde 83 år gammel af lungekræft.