Instruktør beskylder Bodil-jury for inhabilitet efter #metoo-sag

Peter Schønau Fog, der står bag Zentropa-filmen ’Du forsvinder’, frabeder sig en mulig Bodilpris. Han har nemlig ikke tillid til priskomiteen.

Peter Schønau Fog har tidligere vundet en Bodil for sin film 'Kunsten at græde i kor'. Men han vinder med sikkerhed ingen Bodil i år. (Foto: © Linda Kastrup, Scanpix)

Når Bodilprisen uddeles i marts, bliver det med sikkerhed uden nogen pris til Peter Schønau Fog, der har skrevet og instrueret ’Du forsvinder’.

Han har nemlig bedt om at blive fjernet som potentiel prismodtager i kategorien for årets bedste manuskript. Og det ønske kommer Bodil-komiteen ham nu i møde, skriver instruktøren på Facebook, som man først har kunnet læse i Filmmagasinet Ekko.

Peter Schønau Fog har valgt at trække sig i protest mod, at Bodil-komiteens formand, filmanmelder Nanna Frank Rasmussen, ikke har erklæret sig inhabil i afstemningen af vinderfilmene.

Nanna Frank Rasmussen anklagede sidste år i kølvandet på #metoo-sagerne Zentropas Peter Aalbæk Jensen for sexchikane. Aalbæk blev efterfølgende sendt på orlov en periode, mens forholdene på filmselskabet blev undersøgt af Arbejdstilsynet.

Men det er netop Zentropa, der har produceret ’Du forsvinder’, som Peter Schønau Fog har instrueret og skrevet manuskript til.

Derfor mener Peter Schønau Fog ikke, at han kan have tillid til, at Bodil-komiteen, der består af medlemmer fra Danske Filmkritikere, vil bedømme neutralt, når komiteens formand Nanna Frank Rasmussen har et personligt udestående med Peter Aalbæk Jensen.

Nikolaj Lie Kaas og Trine Dyrholm har hovedrollerne i 'Du forsvinder'. Sidstnævnte er stadig nomineret til en Bodil for bedste kvindelige hovedrolle. (© Nordisk Film)

Peter Schønau Fog er dog skuffet over komiteens svar.

- Mit ønske om at trække manuskriptet fra prisuddelingen bliver efterlevet, men ikke et ord om inhabilitetsproblematikken. Bodil-komiteen kan jo for så vidt gøre, som de lyster med hensyn til inhabilitet, men altså ikke uden, at man, som i mit tilfælde, mister tilliden til dem, skriver han.

Peter Schønau Fog har i øvrigt ikke yderligere kommentarer til sin beslutning om at trække sig fra afstemningen, skriver han i en besked til dr.dk.

Kan godt adskille værkerne fra producenterne

Hans beslutning har fået Danske Filmkritikere, der uddeler Bodilprisen, til at komme med en fælles udtalelse om sagen.

- Danske Filmkritikere består af 51 medlemmer, der stemmer på lige fod og uafhængigt af hinanden, og vi har i foreningens bestyrelse fuld tillid til, at de enkelte medlemmer kan adskille værkerne fra producenterne bag, står der blandt andet.

Derudover tilføjer bestyrelsen, at Nanna Frank Rasmussen slet ikke sidder i det udvalg, der sidder med kategorien for årets bedste manuskript.

Bodilprisen uddeles 17. marts i København. De nominerede er for længst meldt ud – dog netop ikke i kategorierne årets bedste manuskript og årets bedste fotograf, hvor de endelige vindere blot offentliggøres til prisfesten.

Peter Schønau Fog har tidligere vundet en Bodil for sin debutspillefilm ’Kunsten at græde i kor’, der tog statuetten som årets bedste film. ’Du forsvinder’ er hans anden spillefilm som instruktør.