Intens og vanvittig: Denne serie er en af de allerbedste lige nu!

Den britiske serie 'Years and Years' er helt unik og super interessant.

Omdrejningspunktet i 'Years and Years' er familien Lyons. Men også den dobbelte Oscar-vinder Emma Thompson medvirker i serien i rollen som den kontroversielle politiker Vivienne Rook. (© HBO Nordic)

De gode dramaserier hænger ikke just på træerne.

Vi plejede at have op til flere geniale dramaserier såsom 'Mad Men' og 'Breaking Bad' kørende på én gang, men der er længere og længere mellem snapsene, når det kommer til de store familedramaer.

Et godt bud på en ny og anderledes dramaserie er den britiske 'Years and Years', der balancerer mellem drama og science fiction og blander vanvittige fremtidsscenarier ind i et lille intenst familiedrama.

Serien, der bedst kan beskrives som en herlig blanding af 'Black Mirror' og 'Six Feet Under', handler om fire søskende, der trods et stærkt sammenhold kæmper med forskellige politiske overbevisninger og må indse, at de er mere forskellige, end de troede.

Stephen er finansmand, Daniel er homoseksuel og arbejder i en asyllejr, Rosie er bundet til en kørestol, og Edith er journalist og politisk aktivist.

En række af skæbnesvangre begivenheder sætter gang i en dominoeffekt, hvorefter historien rykker sig adskillige år ud i fremtiden.

Her ligner verden i store træk sig selv, men showrunner Russell T. Davies (kendt som forfatter på den seneste version af 'Doctor Who') har modificeret vores samfund i en retning der, hvis ikke vi som globalt samfund begynder at samarbejde, synes uhyggeligt realistisk.

I 2019, hvor frygten for, hvad fremtiden bringer, fylder mere end nogensinde, er det en serie, der vender hver en sten og beskæftiger sig med brandvarme emner såsom politisk propaganda og klimaforandringer.

Alt imens vi ser, hvilken indflydelse det har på Lyons-familien, som kæmper med genkendelige hverdagsproblemer, alt imens de prøver ikke at blive alt for skræmte af den absurde verden, de befinder sig i.

Jeg har opsummeret de mest bemærkelsesværdige fremtidsscenarier, som seriens manuskriptforfatter Russell T. Davies tydeligvis mener, vi skal passe ekstra godt på.

1

Trump bliver genvalgt

Et af fremtidscenarierne i 'Years and Years' er, at Trump bliver genvalgt som præsident i 2020. Her er det dog valgplakater af den britiske politiker Vivienne Rook i skikkelse af Emma Thompson. (© Matt Squire/HBO Nordic)

I Russell T. Davies' univers starter de fleste globale problemer med USA.

Nærmere bestemt Donald Trump, der i 2020 bliver genvalgt og yderligere eskalerer en handelskrig med Kina.

Storbritannien og Europa er hverken på hold med USA eller Kina og synes, præcis som i virkeligheden, enormt splittet efter brexit.

Det skaber en grundangst for verdensfreden, og helt galt går det, da USA i 2024 angriber Kina.

2

USA angriber Kina

Frygten bliver til virkelighed i 'Years and Years', når der helt uvarslet smides en atombombe. (© Matt Squire/HBO Nordic)

Efter handelskrigen mellem Kina og USA har udviklet sig til decideret krig, sker det, vi alle har frygtet siden den kolde krig: et uvarslet atomangreb.

Davies beskriver øjeblikket, da nyheden om angrebet breder sig på uhyrre realistisk vis, og følgerne af angrebet beskrives i de følgende afsnit, hvor vi blandt andet finder ud af, at søsteren Edith, som befandt sig tæt på atomangrebet, er blevet slemt bestrålet.

3

Ukrainske flygtninge bor i asyllejre

Russel Tovey (th.), der spiller Daniel, har medvirket i et hav af tv-serier i sin karriere, blandt andet 'Looking' og 'The Job Lot'. Maxim Baldry (tv.), der spiller Viktor, er særligt kendt fra serien 'Hollyoaks'. (© HBO Nordic)

Helt galt er det gået, efter at tusindvis af mennesker er flygtet, fordi situationen mellem Rusland og Ukraine er eskaleret.

De ukrainske flygtninge bor nu i lejre i Storbritannien, og de åbenlyse referencer til virkelighedens flygtningekrise danner grobund for splittelse blandt det britiske folk.

Daniel, som arbejder i en flygtningelejr, forelsker sig i den nyankomne og yderst smukke Viktor.

Det sker, efter at hans forhold til manden Ralph synes mere distanceret, i kølvandet på at deres politiske forskelligheder konstant munder ud i miskommunikation og skænderier.

4

Man kan omdannes til et digitalt væsen

Russell T. Davis står blandt andet også bag trilogien 'Cucumber, Tofu, and Banana'. (© Matt Squire/HBO Nordic)

Flere af de fire søskende har børn, og især Stephen og hans kone Celeste, der har teenagebørn, kæmper med den heftige brug af teknologi, som de unge benytter sig af.

Faktisk står det så skidt til, at deres datter har et ønske om at blive trans - ikke transkønnet, men transhuman - hvor tanken er at omdanne sig selv fra menneske af kød og blod til et digitalt væsen.

Det lyder syret, og det er det helt bestemt også, men det er disse vanvittige påfund, der gør, at 'Years and Years' emmer af nyskabende fortællerglæde, og selv i de mest banale stunder har fat i en interessant spejling af vores samfund.

Flere detaljer og skøre ideer fra 'Years and Years' vil jeg ikke afsløre.

De ovenstående punkter er blot toppen af isbjerget, og det bliver spændende at se, hvor serien vil hen, når vi når til det sidste afsnit.

'Years and Years' kan streames på HBO Nordic.

FacebookTwitter