'Jeg er rasende over, at det kan ske': Hollywood mindes død filmfotograf, der blev skudt under optagelser

Filmfotograf Halyna Hutchins blev torsdag skudt af Hollywood-stjernen Alec Baldwin. Flere medier beskriver det som et uheld.

Her ses Halyna Hutchins (til venstre) med instruktør Pollyanna McIntosh. Hutchins blev 42 år. (Foto: © Sara Jaye Weiss/Shutterstock, Scanpix)

Hun var virkelig på vej op. En kommende stjerne. Hun var en vidunderlig, positiv, kreativ person.

Der bliver sendt masser af smukke mindeord i retning af filmfotograf Halyna Hutchins, der torsdag mistede livet i en alder af 42 år.

Hun døde efter at være blevet skudt af skuespilleren Alec Baldwin under indspilningen af filmen 'Rust' i det, flere medier beskriver som et uheld. Fredag eftermiddag dansk tid er ingen personer sigtet i sagen.

Efter ulykken blev hun fløjet med helikopter til University of New Mexico Hospital, hvor hun blev erklæret død.

Dermed har Hollywood mistet det, mange regnede med var en kommende stjerne på den amerikanske filmscene.

Hutchins nåede i løbet af sit korte liv at gøre sig bemærket på film som 'Archenemy', 'Blindfire' og 'The Mad Hatter'.

Brancheorganisationen Den amerikanske sammenslutning af filmfotografer udnævnte hende i 2019 som en rising star på deres talentliste.

63-årige Alec Baldwin producerer og spiller hovedrollen i filmen 'Rust', som bliver optaget i staten New Mexico i USA. Alle optagelser er dog blevet udskudt efter skudepisoden. (Foto: © Douliery Olivier/ABACA, Scanpix)

Kollega: 'Jeg er så ked af at miste Halyna'

Filmfotografens fagforening, International Cinematographers Guild, Local 600, har ifølge Variety begrædt tabet af deres medlem med følgende ord:

- Vi har her til aften (torsdag) modtaget den tragiske nyhed om, at ét af vores medlemmer, Halyna Hutchins, er død af de skader, som hun fik på settet, lyder det fra John Lindley og Rebecca Rhine, der er henholdsvis fagforeningens formand og direktør.

- Omstændighederne (omkring episoden) er stadig uklare, men vi arbejder på at blive klogere, og vi støtter en fuld efterforskning af denne tragiske hændelse. Det er et forfærdeligt tab, og vi sørger over bortgangen af et medlem af vores forenings familie.

Også instruktør Adam Egypt Mortimer, som arbejdede sammen med Halyna Hutchins på 'Archenemy', sørger over tabet af sin kollega:

- Jeg føler mig heldig over at have kendt og arbejdet med hende, skriver han i ét opslag på Twitter, mens et andet opslag lyder:

- Jeg er så ked af at miste Halyna. Og så rasende over, at det her kunne ske på et filmset. Hun var et unikt talent, som var utroligt dedikeret til kunst og film.

James Gunn, der blandt andet står bag 'The Suicide Squad' og 'Guardians of the Galaxy', har også meldt sig i koret af folk, der begræder tabet af filmfotografen:

- Min største frygt er, at nogen vil blive dødeligt såret på ét af mine filmsets. Jeg beder til, at det aldrig vil ske. Mine varmeste tanker til alle dem, der er påvirkede af tragedien på 'Rust', især Halyna Hutchins og hendes familie.

Den danske special effects coordinator og våbenmester Hummer Højmark sagde tidligere i dag til dr.dk, at han ikke forstår, hvordan ulykken kunne ske.

- Det undrer mig, hvordan der er kommet to skarpe patroner ind i våbnet. Hvem er så hjernedød, at man ikke kan kende forskel på almindelige patroner og patroner til et rekvisitvåben?, udtalte han tidligere fredag til dr.dk.

Det er ikke første gang, en person mister livet på et amerikansk filmset. I 1993 blev Brandon Lee, søn af Bruce Lee, skudt under optagelserne til filmen 'The Crow'.

- Ingen bør nogensinde blive dræbt af en pistol på et filmsæt. Punktum, skriver Brandon Lees søster fra en Twitter-side dedikeret til sin afdøde bror.

Halyna Hutchins blev ifølge Variety uddannet fra The American Film Institute i 2015, men hendes vej til Hollywood var ikke ligesom mange andres.

Hun blev født i Ukraine, men voksede op på en sovjetisk militærbase ved polarcirklen, skriver Los Angeles Times. Hun var oprindeligt uddannet i international journalistik fra universitetet i Kiev og arbejdede som graverjournalist, inden hun søgte mod USA for at blive filmfotograf.