'Jeg får det virkelig dårligt': Ny Netflix-satsning får kritik for omdiskuteret 'voldtægtsscene'

En scene i 'Bridgerton' bliver anklaget for at romantisere sex uden samtykke.

Den omdiskuterede scene i 'Bridgerton' foregår mellem Simon Basset og Daphne Bridgerton, der spilles af Regé-Jean Page og Phoebe Dynevor (Foto: LIAM DANIEL/NETFLIX © © 2020 Netflix)

Advarsel! Spoilers for hele første sæson af 'Bridgerton' vil forekomme, hvis du læser videre.

Hvis du er til overdådige kostumer, sladder og intriger i serieform, har du måske allerede hørt om eller set 'Bridgerton', der fik premiere på Netflix 25. december.

Serien, der er blevet kaldt 1800-tallets version af serien 'Gossip Girl', følger de unge kvinder i velhaverfamilierne Bridgerton og Featherington i deres møde med verden og – ikke mindst – ægteskabsmarkedet.

Og det er lig med intriger, forbudt kærlighed og sladder i spandevis.

Alt dramaet foregår dog ikke kun på tv-skærmen, for nu er 'Bridgerton' selv blevet genstand for kritik. Det skriver The Independent.

Kritikken omhandler en specifik scene mellem de to hovedpersoner i serien, Daphne Bridgerton og Simon Basset, som også var en del af den populære bogserie 'Familien Bridgerton' af Julia Quinn, som Netflix-serien er baseret på.

For helt at forstå kritikken skal man dog først vide, at Daphne Bridgerton i serien er blevet opdraget til at ville have børn, men aldrig har lært, hvordan man laver dem, fordi forældrene ville bevare hendes uskyld.

Modsat har Simon Basset svoret, at han aldrig vil frembringe en arving til sit hertugdømme, fordi han vil gøre op med faderens mishandling af ham, da han var dreng.

Derfor fortæller han Daphne, at han "ikke kan" få børn, da de indgår ægteskab. Det accepterer hun, fordi hun tror, at han ikke kan få børn af fysiske årsager.

Der er masser af intriger, forbudt kærlighed og overdådige kostumer i periodedramaet 'Bridgerton', der forgår i starten af 1800-tallets London. (Foto: LIAM DANIEL/NETFLIX © © 2020 Netflix)

Men da Daphne senere hen finder hun ud af, at Simon godt kan gøre hende gravid - men ikke vil - fører det os frem til scenen, som er blevet genstand for kritikken.

I episode seks lægger Daphne Bridgerton en plan for at dyrke sex med Simon. Hun positionerer sig ovenpå ham, så han ikke kan slippe væk, selvom han flere gange forsøger.

Den specifikke scene har fået flere på Twitter til at kalde det en voldtægt.

- 'Bridgerton' har en voldtægtscene - hvorfor bliver den ikke behandlet som en?, skriver Vox-journalisten Aja Romano på Twitter.

Og hun er langt fra den eneste, der deler samme holdning.

- At holde en partner nede og tvinge dem til fuldbyrdet sex, mens de protesterer, er voldtægt. At gøre voldtægt til et plot-twist er uacceptabelt. Udskamning af offeret og retfærdiggørelse af voldtægt er uacceptabelt. At ignorere relevansen af, at en hvid kvinde voldtager en sort mand, er uacceptabel, skriver en anden bruger.

Andre Twitter-brugere forstår ikke, hvorfor 'Bridgerton' ikke har advaret om stærke scener forud for afsnittet. Og samtidig får serien kritik for at neglicere voldtægtsscenen.

- Jeg får det virkelig, virkelig dårligt over, hvordan de fuldstændig skøjtede henover en ret voldsom voldtægtsscene. Ægteskabelig voldtægt, tvungen sex – og sekunder senere er vi videre til næste dag. Det er virkelig skuffende, og serien var allerede svær at se i forvejen, skriver brugeren Sabah Malik.

Serieskaber: Vi havde mange diskussioner om scenen

Manden, der har skabt serien, Chris Van Dusen, har ikke været ude at kommentere på den aktuelle kritik endnu.

Manden bag 'Bridgerton', Chris Van Dusen, valgte at tage scenen med, fordi den er vigtig for Daphne Bridgertons udvikling som karakter. (Foto: LIAM DANIEL/NETFLIX © © 2020 Netflix)

Men forud for premieren udtalte han til Entertainment Weekly, at han og hans team diskuterede, om den kontroversielle scene fra 'Familien Bridgerton'-bogserien skulle med i tv-serien.

- Vi havde mange diskussioner om den specifikke scene i bogen. Og vi snakkede meget om, hvordan vi ville tilgå den, siger han.

Ifølge serieskaberen valgte de at tage scenen med, fordi den er vigtig for Daphne Bridgertons udvikling som karakter.

- Jeg har altid sagt, at hvis første sæson af 'Bridgerton' skulle have en undertitel, skulle den hedde: 'Uddannelsen af Daphne Bridgerton'. Her passer denne episode godt ind, fordi hun starter som en perfekt og uskyldig debutant, men udvikler sig til en kvinde, der fjerner samfundets greb om hende, og hvor hun finder ud af, hvem hun er, og hvad hun kan udrette, lyder det fra serieskaberen Chris Van Dusen.

Facebook
Twitter