'Jeg flyver op af sofaen': Denne HBO-serie er en af de mest bemærkelsesværdige i årevis

'How To with John Wilson' byder blandt andet på en 'Twin Peaks'-stjerne, der ikke kan komme med metroen.

John Wilson har brugt mange år på at filme hverdagssituationer i New York og snakke med tilfældige folk på gaden. Nu er det blevet til en doku-komedieserie. (© HBO via Warner Media)

Jeg er ikke sprunget så mange gange op af min sofa, siden jeg oplevede uretfærdighederne i 'Making a Murderer' eller pinlighederne i 'Gift ved første blik'.

Men når jeg ser 'How To with John Wilson', flyver jeg igen op af sofaen: denne gang i chok over, hvilke absurditeter fra New York John Wilson har fanget på video.

Mine reaktioner på serien har været vidt omkring:

- Hvad?! Var det lige en kvinde, der kidnappede en due med en plastikpose?

- Vent... Er det skuespilleren Kyle McLachlan fra 'Twin Peaks', der ikke kan komme ind i metroen?

- Undskyld, er du i gang med at lave et interview om filmen 'Parasite' med en nøgen mand, der ligger i sengen og forlænger sin forhud?

'How To with John Wilson' er både den mærkeligste serie, jeg har set længe, og den eneste, jeg var nødt til at starte forfra med det samme, efter sidste afsnit rullede over skærmen.

Her er tre ting, der gør 'How To with John Wilson' til én af de mest bemærkelsesværdige serier i årevis.

1

Genrebrydende doku-komik

Serien foregår forskellige steder i New York - både i det offentlige rum og hjemme hos privatpersoner. (Foto: Jon Pack © 2019 HBO)

Det er svært at sige, hvilken genre 'How To with John Wilson' hører hjemme i.

På en måde er det en dokumentar om, hvor skørt livet i storbyen er. Faktisk blev den oprindeligt (og kækt) pitchet til HBO som en version af dokumentarserien 'Planet Earth', der skulle handle om New York, og hvor John Wilson er naturforskeren og dokumentaristen David Attenborough.

'How To with John Wilson' er dog alt for sjov, selvbevidst og ligeglad med fakta til, at man bare kan kalde den en dokumentar om New York. Samtidig er næsten alt, vi ser, klippet fra den skinbarlige virkelighed, så serien kan heller ikke karakteriseres som en mockumentary med skuespillere og manus som serierne 'Parks and Recreation' eller 'The Office', der låner dokumentar-stilen som et rent formgreb.

Hvert afsnit skal ses som en slags guide til hver sit rimeligt tilfældige emne: hvordan man laver smalltalk, hvordan man laver risotto, og hvordan man sætter stilladser op for eksempel.

Der er kun én ting, du kan være helt sikker på: at hverken du eller John Wilson lærer det, som hvert enkelt afsnit lover. På den måde er serien mest i familie med en håndfuld andre doku-komedier som 'Borat', 'Review' og 'Nathan for You'.

Serien opstod, efter John Wilson det seneste årti på egen hånd har filmet uanede mængder af materiale i New York, der er blevet til en lille håndfuld kortfilm på Vimeo. Dem faldt produceren Nathan Fielder over, og det er dem, 'How To with John Wilson' er baseret på.

Nathan Fielder, der står bag den geniale marketingsparodi 'Nathan for You', er af den årsag producent på 'How To with John Wilson' og fungerer som kvalitets-garanten for seriens - indtil nu - ret ukendte skaber John Wilson.

2

Privatdetektivens blik

Efter sin universitetsuddannelse fik John Wilson job hos en privatdetektiv. Erfaringerne fra det job fik ham til at interessere sig for det bemærkelsesværdige i helt almindelige hverdagssituationer. (Foto: Zach Dilgard © HBO)

Fortælleren John Wilson ser man nærmest aldrig. Man hører til gengæld hans meget karakteristiske nasale, monotone stemme hele tiden. Det er enten som en voiceover, eller når han taler med tilfældige newyorkere, der viser sig at have de mest vanvittige interesser eller historier.

For eksempel møder vi en mand, der har bygget en anordning, der kan forlænge hans forhud. Jeps, vi ser den i funktion. I laaang tid.

Afsnittet handler egentlig om at putte plastik på sine møbler. Det emne fordrer en tanke om, hvorfor man dækker ting til i det hele taget. Tankerækken føres videre til spørgsmålet om, hvorfor tissemanden for eksempel er dækket af forhud - og pludselig er vi altså på besøg hos ham diller-opfinderen. Det er Wilson-logik i en nøddeskal.

John Wilson er en mester i at spotte fejl i 'The Matrix' - som en ørn, der er i gang med at spise en levende due, en absurd cykel eller et stykke råddent pizza på gaden. Wilson har tidligere i sit liv arbejdet for en privatdetektiv, hvor han blev trænet i at se uendelige timer af hverdagsmateriale for at finde det ene lille øjeblik, hvor noget stikker ud, som en advokat kan bruge i en retssag.

Privatdetektivens blik har dog ikke givet John Wilson tunnelsyn. Tværtimod har han oparbejdet en helt særlig evne til at se det fascinerende potentiale i tilsyneladende uinteressante detaljer og tidspunkter. Han lader sig føre uden at have en særlig plan for, hvor noget skal ende.

3

Frygtløs fordomsfrihed

'How To with John Wilson' foregår både på offentlige steder i New York og hjemme hos nogle af de mennesker, John Wilson møder på sin vej. (© HBO)

Wilsons blik for interessante ting, man kan rette kameraet imod, gælder også i hans samtaler med folk. Hans frygtløse fordomsfrihed gør, at det føles totalt grænseløst, hvem man lige pludselig kan ende hjemme hos.

I afsnittet om, hvordan man laver smalltalk, prøver John Wilson at slå en afslappet samtale an med en fyr til en wrestling-kamp. Fyren fortæller, at han jager pædofile i sin fritid. I næste scene besøger vi ham i hans hus, hvor pædofiljægeren på Facebook lader, som om han er en 15-årig pige for at lokke pædofile til at mødes, så han kan overraske dem og filme dem til nettet.

De sære mennesker, John Wilson møder, bliver aldrig rigtig udstillet. Der er masser af humor i klipningen, men man får ikke følelsen af, at hovedpersonen ser ned på dem, eller at vi som seere bør se ned på dem. Det er en ægte excentriker, der er ude og møde andre ægte excentrikere.

Det giver en total magisk følelse af, hvor vanvittigt meget spændende og skørt man kan opleve i byen, hvis man har øjnene med sig og tør at tale med folk, selvom de er anderledes end én selv.

Ifølge John Wilson selv var der ikke noget særligt mål med mødet med pædofiljægeren, og han ville være klar til at gå betydeligt længere.

- Vi endte med ikke at mødes med den pædofile. Men hvad, hvis vi gjorde? Hvad, hvis jeg endte med at hænge ud med den pædofile i en uge? Det kunne også have været slutningen på afsnittet. Hvis nogen vil tale med mig, og de har noget spændende at sige, så bliver jeg hos dem så længe, jeg overhovedet kan, og ser, hvor det fører mig hen, har han udtalt til GQ.

Du kan se 1. sæson af 'How To with John Wilson' på HBO Nordic.

Facebook
Twitter