'Jeg havde så meget vrede at give af': Star Wars-stjerne brugte hypet filmserie som terapi

Dr.dk har talt med John Boyega, der har markeret sig under BLM-protesterne og i en film om racisme.

(Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS © AFP or licensors)

Det var en tydeligt frustreret John Boyega, der med tårer i øjnene og en megafon i hånden skreg sine frustrationer ud over en Black Lives Matter-demonstration i London sidste sommer.

Og stort set samtidig med at politidrabet på George Floyd antændte voldsomme uroligheder i USA og satte gang i protester verden over, var den 28-årige britiske 'Star Wars'-stjerne i gang med at indspille et historisk drama om netop strukturel racisme.

Nemlig i rollen som den sorte betjent Leroy Logan, der i 1980'erne besluttede sig for at blive en del af den britiske politistyrke for at bygge bro mellem politiet og de sorte lokalsamfund i Storbritannien.

En sort mands kamp mod et system styret af hvide mænd for at komme racismen til livs.

Det var ikke svært for John Boyega, der samtidig var på barrikaderne i den virkelige verden, at sætte sig ind i den rolle.

- Jeg havde så meget vrede at give af, konstaterer skuespilleren.

Dr.dk har taget en snak med John Boyega om arbejdet med netop den rolle, og om dengang skuespilleren mødtes med den rigtige Lery Logan.

Og ja, så fortæller John Boyega også lidt om sin rolle i 'Star Wars', og hvad han egentlig går og håber på at opnå ved at have spillet den rolle.

John Boyega under en Black Lives Matter-protest i London den 3. juni 2020. (Foto: B2820 © Avalon.red. All rights reserved.)

Terapi i omklædningsrummet

John Boyega spiller som sagt rollen som Leroy Logan i filmen 'Red, White and Blue', som er en del af den 51-årige filminstruktør Steve McQueens filmserie anmelderroste 'Small Axe'.

John Boyega er nomineret til en Golden Globe for 'bedste mandlige birolle i en tv‑serie' for sin præstation, og instruktør Steve McQueen kan også vinde prisen for 'Bedste miniserie eller tv-film'.

Serien, der i øvrigt kan ses på DRTV, retter med fem forskellige historier fokus på forholdene for sorte immigranter i London i 1960'erne op til 1980'erne.

John Boyega ses her som den sorte betjent Leroy Logan, der i 1980'erne besluttede sig for at blive en del af den britiske politistyrke for at bygge bro mellem politiet og de sorte lokalsamfund. Filmserien 'Small Axe' er blevet rost til skyerne og kan lige nu ses på DRTV. (© BBC Studios via DR)

Det er en filmserie om racisme, og hvor instruktøren i 'Red, White and Blue' opfordrer John Boyega til at vise noget af det, han viste til hele verden under BLM-demonstrationen i London den 3. juni.

- Jeg kan tydeligt huske, at jeg kom på arbejde den morgen, og Steve sagde: 'Lad mig se din vrede. Vis mig, hvad du er personligt vred over lige nu. Lige meget, hvad du er vred over – lad det skinne igennem og få det ud', fortæller John Boyega.

- Så det gjorde jeg, og jeg gav alt, hvad jeg havde i mig for at portrættere Leroy Logan.

Ordene fra Steve McQueen faldt før en scene, hvor Leroy Logan opdager, at hvide betjente har skrevet racistiske bemærkninger på hans skab i politiets omklædningsrum.

Scenen blev ligesom det meste af filmen indspillet, inden en amerikansk betjent under en anholdelse pressede sit knæ mod George Floyds hals i adskillige minutter, så det til sidst kostede den 46-årige sorte amerikaner livet.

- Men så kom vi tilbage og genindspillede scenen i omklædningsrummet, og det virkede som en form for terapi for mig, fortæller John Boyega.

Star Wars skal give kreativ kontrol

Det var også John Boyegas egne oplevelser med rollen som stormtrooperen Finn i den seneste 'Star Wars'-trilogi, der havde gjort ham vred.

Finn var blevet præsenteret, som om han ville blive ekstremt vigtig i handlingsforløbet, men efter den første film, 'The Force Awakens' fra 2015, fik han en mindre fremtræden position. Det ærgrede John Boyega sig over, og han har flere gange givet udtryk for sin utilfredshed med Disney, som står bag 'Star Wars'-filmene.

- De skal lade være med at have sort karakterer med og markedsføre dem som meget mere betydningsfulde i fortællingen, end de rent faktisk er, for så at skubbe dem til side, sagde han til britiske GQ.

John Boyega som den tidligere stormtrooper i 'Star Wars'. (© Walt Disney Pictures)

Desuden blev han udsat for flere racistiske kommentarer på sociale medier, og der var fans, der opfordrede til, at man boykottede 'The Force Awakens', da han blev castet. Men den 28-årige skuespiller påpeger samtidig, at 'Star Wars' ikke var målet – men et springbræt mod målet.

- Jeg har altid ønsket at få en rolle i en stor spillefilm, som havde kritisk eller kommerciel succes, for, at jeg kunne opnå at få kreativ kontrol, og det er det, der mit mål, forklarer John Boyega, der startede sin karriere med scifi-horrorfilmen 'Attack the Block' i 2011 og mødte 'Star Wars'-instruktøren J.J. Abrams i Los Angeles i 2012.

- Jeg vil skabe mine egne roller, og jeg vil skabe mine egne projekter og give andre muligheder. Så 'Star Wars' er ikke det største for mig. Det største er det, jeg selv kan skabe.

John Boyega spiller Finn i 'Star Wars', hvor han som stormtrooper nægter at dræbe uskyldige og forlader 'the dark side' til fordel for oprørerne. (Foto: KOJI SASAHARA)

Mødtes, da en 10-årig dreng døde

Men John Boyega har også lavet mere jordnære projekter, hvor arbejdet i høj grad har været at blive klogere på de mennesker, han portrætterer.

Sådan var det også i forbindelse med 'Red, White and Blue', hvor skuespilleren skulle ind under huden på den sorte, britiske betjent Leroy Logan.

- Jeg hørte første gang Leroys historie, da jeg spiste frokost med Steve (McQueen) for at tale om rollen, siger John Boyega om instruktøren, der vandt en Oscar i 2014 for '12 Years a Slave'.

- Jeg havde ikke hørt om Leroy tidligere, men det viste sig skægt nok, at Leroys liv faktisk havde været forbundet med mit i mange år.

Leroy Logan var en ung mand, hvis forældre var emigreret til Storbritannien fra Jamaica. Da hans far bliver udsat for politivold, beslutter han sig for at blive en del af politikorpset som den eneste sorte mand – og han bliver brugt som forbillede for andre sorte mænd, som opfordres til at blive en del af korpset.

- Jeg forstod ikke helt hans valg, siger John Boyega om Leroy Logan, der havde en lovende akademisk karriere foran sig, inden han skiftede kurs.

- Han forsøgte ene og alene at ændre en superracistisk institution indefra, og jeg ville personligt ikke have den mentale kapacitet til at befinde mig blandt en masse løver og samtidig forsøge at ændre dem.

Det var helt tilbage i november 2000, at John Boyega og Leroy Logan mødte hinanden første gang. Den 10-årige nigerianske skoledreng Damilola Taylor var blevet fundet myrdet i bydelen Peckham i London, og John Boyega, der var otte år gammel, var en af de sidste, der havde set den lille dreng i live. Leroy Logan arbejdede på den sag.

- Vores første samtale handlede om, at vores liv var forbundet, og at jeg var et produkt af hans arbejde, siger John Boyega.

'Jeg møder dem, inden jeg bygger dem op'

John Boyega er trods sin forholdsvis unge alder ved at have en del erfaring i at spille personer, der eksisterer i den virkelige verden.

Han spillede Melvin Dismukes i Kathryn Bigelows 'Detroit' fra 2017, hvor han i 1967 er vidne til, at politimænd dræber en sort mand, men selv bliver anklaget for mordet.

Han spillede med i 'Imperial Dreams' fra 2014 om en ung mand, der bliver løsladt fra fængslet og forsøger at realisere sine drømme om at være en god far og blive forfatter i den barske bydel Watts i Los Angeles.

- Jeg havde mødt dem alle sammen, inden jeg begyndte at bygge karakteren op.

- Jeg er selv ret drenget, for jeg er single og har ingen børn, så jeg mangler stadig den erfaring, som Leroys øjne udtrykker. Han har erfaring og viden og en modenhed, som jeg ikke har. Så det, at han lever og kan se filmen, gør, at jeg vil gøre alt for, at han tænker: "Cool, jeg kan se mig selv i det portræt, han viser der." Det var mit største mål.

Lige nu er John Boyega i gang med at forberede sig til Netflix' sci-fi mysterie 'They Cloned Tyrone', hvor han blandt andet spiller overfor Jamie Foxx.

Han har også travlt med at udvikle projekter i sin produktionsvirksomhed, UpperRoom Productions, som han startede i 2016. I 2018 udkom deres første film 'Pacific Rim: Uprising', og i dag er han ved at udvikle film til Netflix, som skal forgå i Afrika.

- Jo mere succes man får i denne branche, jo mere kontrol over ens karriere ønsker man at have, siger John Boyega.

- Som skuespiller venter man på, at andre skal give en arbejde. 'Star Wars' var med til at give mig mulighed for at skabe mit eget materiale, og jeg kan arbejde sammen med de af mine barndomsvenner, som også er skuespillere i dag. Det er den nye måde at skabe på. Især nu hvor der ikke er mange originale fortællinger.

John Boyega i selskab med Mark Hamill - bedre kendt som Luke Skywalker - ved den europæiske premiere på 'Star Wars: The Last Jedi' i december 2017. (Foto: pool © Scanpix)
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk