'Jeg kan ikke anbefale den her serie nok': 5 serier, der gør 'Sex & The City' kunsten efter

Kan tidens serier gøre 'Sex and the City' kunsten efter?

Unge voksne, der forsøger at navigere i storbyens hektiske hverdag, danner rammen for et hav af fantastiske tv-serier i ind- og udland. (Foto: Merie Weismiller Wallace - SMPSP © HBO)

Der er en virkelig, virkelig god serie, der hedder 'Insecure'.

Jeg har på fornemmelsen, at den er røget ret meget under radaren herhjemme. Jeg tror ellers, at den kunne have et stort publikum. Det er i hvert fald et sjovt, solidt, flot og gennemført eksempel på en af de mest etablerede tematikker i seriernes verden: Historien om at være ung voksen i storbyen.

Du ved, 'Sex and the City'-historien. Serier, der stiller 'Sex and the City'-spørgsmålene: Kan gode venner erstatte parforholdet? Kan man nøjes med at have sex med en enkelt person resten af sit liv? Og hvad med børn? Er der overhovedet nogen form for genkendelig eksistens på den anden side af det?

Man kan næsten høre Carries stemme og de flittige tastelyde fra hendes gamle Mac-computer.

En af de serier, der løfter arven og samtidig er en af de mest underholdende og originale for tiden, er serien 'Insecure'. Serien har lige haft premiere på sin fjerde sæson på HBO Nordic.

Den handler om Issa og Molly og deres

omgangskreds
i Los Angeles, der prøver at svare på alle 'Sex and the City '-spørgsmålene, men konsekvent fejler på alskens interessante og underholdende måder.

Den har de bedste skænderier, de mest interessante sexscener, det fedeste soundtrack og giver dig i det hele taget lyst til at flytte ind i deres verden.

Et andet sjovt kendetegn ved genren er, at det ofte føles som én lang reklame for den by, som serien foregår i.

Jeg har derfor udvalgt nogle eksempler på serier, der kommer rundt omkring i verdens metropoler og følger deres unge voksne, som forsøger at navigere i tilværelsen. Jeg har bevidst undgået New York og dermed fremragende serier som 'Master of None', 'High Maintenance' og 'Girls'. For The Big Apple har vist ikke brug for reklamefremstødet.

1

Chicago: 'Easy'

'Easy' følger en flok unge voksne i Chicago, der forsøger at navigere sig igennem tilværelsen. (© Netflix)

Jeg kan ikke anbefale denne her serie nok. Det føles som om, at den har taget alle vores tids vigtigste diskussioner og derefter proppet dem ned i små, rørende historier med hver deres afsnit.

Easy er en antalogiserie i den forstand, at næsten hvert afsnit fortæller sin egen historie om følelser, seksualitet og identitet: Annie beslutter sig for at sige ja til alle, der inviterer hende på date i 30 dage. Jacob er en tegneserieforfatter, der bliver hjemsøgt af en #MeToo-sag. Andi og Kyle kaster sig ud i et åbent ægteskab.

Jeg tror, at næsten alle vil kunne finde en historie, som de kan spejle sig i.

Det eneste, personerne har til fælles, er, at de bor i Chicago. Og det er helt tydeligt, at Joe Swanberg, der står bag serien, kender byen ud og ind. Det er aldrig tilfældigt, hvilket kvarter figurerne befinder sig i. Om det er Wicker, Logan eller omkring Lincoln Square.

Sammen med hans særlige instruktionsstil, hvor alle skuespillerne improviserer, giver det en helt utroligt nærværende og naturalistisk følelse.

Yndlingsafsnittet:

'Swipe Left'. Sæson 3, afsnit 5:

Andi og Kyles arbejde med at åbne deres ægteskab kulminerer i det mest velovervejede og nuancerede portræt af komplikationerne ved et åbent forhold, jeg har set.

'Easy', 3 sæsoner på Netflix.

2

San Francisco: 'Looking'

Selvom 'Looking' fik et hav af gode anmeldelser og tilmed blev kåret som en af de 100 bedste serier i det 21. århundrede af avisen The Guardian, så var seriens seertal for lavt, og den blev aflyst efter 2. sæson. (© HBO Nordic/ Scanpix)

En smuk, indfølt, næsten impressionistisk serie om en gruppe

homoseksuelle
venner i San Francisco. Serien har et afbalanceret forhold til miljøet, og det hele bliver portrætteret så imødekommende, enkelt og underholdende, at alle kan være med og tillade sig at være nysgerrige uden at føle, at de snager.

I seriens allerførste scene bliver vi blandt andet introduceret for det specifikt

homoseksuelle
fænomen "cruising", hvor hovedpersonen Patrick kigger efter
potentielle
partnere i en slags sexskov.

Patrick finder en fremmed, der kun er interesseret i at gokke ham af, imens Patrick prøver at kysse ham. Den fremmede er kun ude efter sex, hvor Patrick vil have nærhed.

Vidunderligt specifikt og meget universelt på samme tid.

Yndlingsafsnittet:

'Looking for the future'. Sæson 1, afsnit 5:

Patrick og Richie dropper alle planer og tager i Golden Gate Park på en af den der slags dates, der bare fortsætter og fortsætter og fortsætter. Ren forelskelse i afsnitsform.

'Looking', 3 sæsoner og en film på HBO Nordic.

3

København: '29', '30', '31', '32'

I '29' følger man de to 29-årige københavnere og gymnasievenner, Julie og Jesper, der efter lang tid har genoptaget deres venskab. (© Drive Studios)

Vi har faktisk en serie i Danmark, der kan måle sig med de bedste storbyserier om unge voksne. Serien, der startede som '29', men nu er vokset til '32'. Jesper Zuschlag og Julie Rudbæk er vokset sammen med serien på alle måder – men især som manuskriptforfattere.

Første sæson har helt korte afsnit, hvor hvert afsnit er stramt bundet op på en gåtur, hvor de to venner fortæller hinanden, hvordan det går. Det ser man så som flashbacks til diverse akavede situationer.

For hvert år er afsnittene blevet længere og historierne mere udfordrende.

Det er en af de eneste serier på listen, hvor venskabet på skærmen føles ægte og dybfølt. Måske fordi, at det i virkeligheden er det. Det lader det i hvert fald til.

Yndlingsafsnittet:

'Har du nået det hele?' Sæson 2, afsnit 1:

Emma Sehested Høeg leverer med kompromisløs ubehagelighed en af mine yndlingsreplikker nogensinde, da hun møder Julie i supermarkedet med en frysepizza og en pakke toiletpapir. Hun er Julies og alle andre storbysinglers spydige og straffende superego:

"Du er stadig single, kan jeg næsten... øh, se. Så er det også bare virkelig dejligt, når man kan hygge sig lidt med en frysepizza. Og så kan man jo også skide igennem, når man har købt sådan en otte-pak der." Seriøst, om ikke andet, så hop lige ti minutter ind i afsnittet og se den scene. Det er ægte cringe-kunsthåndværk.

'29'. Fire sæsoner på Xee eller Yousees app (du kan også se de første tre sæsoner gratis på Youtube).

4

Atlanta: 'Atlanta'

Multitalentet Donald Glover, der spiller Earn i 'Atlanta', er også skaberen bag serien. Han har derudover en succesfuld rapkarriere under kunstnernavnet Childish Gambino. (Foto: Quantrell D. Colbert © 2016 FX/Scanpix)

Parforholdsspørgsmålet er

struktureret
helt anderledes i 'Atlanta' end i 'Sex and the City'-modellen. Her er det ikke de forskellige partnere, der afslører hovedpersonernes drømme, neuroser og vaner for seeren.

Alligevel fylder både forhold, venskaber og ikke mindst byen nok til, at den hører hjemme på listen.

Multitalentet Donald Glover spiller Earn, der prøver at hjælpe sin fætter Alfred aka Paper Boi til at blive det næste store navn på Atlantas hiphop-scene.

I første afsnit finder vi allerede ud af, at Earn har en lille datter med ekskæresten Van, så deres relation er langt fra ovre. De to bliver ved med at flyde ind og ud af hinandens liv. Det er en af de få relationer på tv, hvor det står lysende klart, at de ting, som man forelsker sig i hos en person, er de samme ting, der kan drive en til vanvid.

Yndlingsafsnittet:

'Teddy Perkins'. Sæson 2, afsnit 6:

Der er øjeblikke af total følelsesmæssig troværdighed og præcision i 'Atlanta'. Og så er der øjeblikke, hvor den er – med Donald Glovers egne ord – 'Twin Peaks' med rappere. Uden nogen nærmere forklaring spiller Donald Glover pludselig en excentrisk

rigmand
, komplet ugenkendelig i white face. Hvor excentrisk, spørger du? Han spiser strudseæg og kan ikke tåle lys. Og så bliver det kun vildere derfra.

'Atlanta', 2 sæsoner på Viaplay.

5

London: 'Fleabag'

Hovedpersonen Fleabag i serien af samme navn er spillet af seriens skaber Phoebe Waller-Bridge. (© Amazon Prime)

Stort set hele 'Fleabag' er optaget i et lille område, der hedder Dartsmouth Park, i det nordlige

London
. Det er fint og grønt, men med sin beliggenhed i en
gigantisk
metropol som
London
er det absolut ikke det mest spændende.

I centrum af serien står Fleabag. En person, der har så meget destruktivt, kompliceret selvhad, at hun ikke engang lader sig selv få et navn i serien. Hun hedder bare loppesæk.

Alligevel giver serien mig lyst til at tage til

London
, når jeg ser den. Så stærk er den mystiske tiltrækningskraft i serierne om de unge voksne i storbyerne.

Serien er Phoebe Waller-Bridges totalt selvsikre gennembrud, der lynhurtigt har gjort hende til en af de mest

eftertragtede
og anerkendte personer i film- og seriebranchen.

Nu har hun startet kæmpesatsninger som 'Killing Eve' og 'Run' og er blevet hyret som manuskriptforfatter på den nyeste James Bond-film, 'No Time to Die', der kommer senere på året.

Men hendes

unikke
cocktail af sarkastisk distance og syleskarp, traumatisk psykologi står allerklarest i 'Fleabag'. Og i anden sæson har hun et vanvittigt fascinerende forhold til Andrew Scoot, der blev kendt overalt på internettet som "den lækre præst".

Yndlingsafsnittet:

Sæson 2, afsnit 5:

Fleabag er på date med en misogyn advokat, mest fordi hun har lovet ikke at gøre det, og hendes forhold til den lækre præst (i cølibat!) kulminerer. Så uendeligt mange nuancer og lag af selvdestruktiv opførsel, skal man lede længe efter.

'Fleabag', 2 sæsoner på Amazon Prime.

Facebook
Twitter