Tema Oscar 2016

- Jeg spiste bark som barn. At tabe en Oscar går nok

Hovedpersonen i den Oscar-nominerede, danske film ’The Look of Silence’ tager det helt roligt, at filmen ikke vandt i nat. Filmen har sat international dagsorden selv uden en Oscar.

I den danske Oscar-nominerede dokumentarfilm 'The Look of Silence' konfronterer Adi Rukun de mænd, der dræbte hans bror under det indonesiske folkemord. (© Camera Film)

Det kan godt være, at den danskproducerede dokumentar 'The Look of Silence' tabte til musikdokumentarfilmen 'Amy' under Oscar-showet i nat.

Men der findes trods alt værre ting.

Det ved Adi Rukun alt om. Det er ham, som instruktør Joshua Oppenheimer følger i sin fortælling om det indonesiske folkemord i 1960’erne.

- Min bror blev dræbt. Som barn spiste vi bark for at overleve. At tabe en Oscar er ikke så stor en ting, siger han til dr.dk.

Oscar 2016

Årets Oscar-uddeling fandt sted 28. februar 2016 i Dolby Theatre i Los Angeles. 'Spotlight' vandt hovedprisen som årets film. 'Mad Max: Fury Road' hev hele seks af de eftertragtede statuetter hjem, mens storfavoritten 'The Revenant' løb med tre - for bedste fotografering, bedste instruktør og bedste mandlige hovedrolle, der gik til Leonardo DiCaprio. Ingen af de to nominerede danske film vandt.

Gå til tema

Dansk producent: Filmen har sat en dagsorden

Han glæder sig derimod over, at der er kommet fokus på hans hjemland.

- Kampen for menneskerettigheder i Indonesien er kun lige begyndt, siger Adi Rukun.

Den danske producent Signe Byrge Sørensen, der også var med til at lave Joshua Oppenheimers forgænger ’The Act of Killing’, er enig:

- Vi har været på en lang rejse sammen først omkring filmen 'The Act of Killing' og nu senest med 'The Look of Silence'. At blive Oscar-kandidat er i sig selv en betydelig bedrift, udtaler hun til dr.dk og fortsætter:

- Med en Oscarnominering har vi fået publikum til at lytte til Adis personlige fortælling om de indonesiske folkedrab og det arbejde fortsætter, når Joshua i næste uge skal møde centrale politikere i Washington.

Her ses Joshua Oppenheimer, Signe Byrge Sørensen og Adi Rukun på den røde Oscar-løber. (Foto: MIKE NELSON © Scanpix)

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver dag.

Vis alle nyhedsbreve