'Jeg var i chok, da jeg læste manuskriptet': Nu begynder optagelserne til 'Hvidstengruppen 2'

12. april går optagelserne i gang til efterfølgeren af Anne-Grethe Bjarup Riis' biografhit fra 2012.

Filmen 'Hvidstengruppen' fra 2012 var det bedst sælgende drama i de danske biografer med knap 800.000 solgte billetter, indtil 'Druk' vippede den af tronen. (© UIP)

Måske troede du, at historien om den kendte danske modstandsgruppe Hvidstengruppen sluttede, da mændene blev henrettet af den tyske besættelsesmagt i 1944.

Men sådan er det ikke.

For filmen om den kendte modstandsgruppe fra 2012, får nemlig en opfølger, der foregår efter henrettelsen af de mandlige medlemmer af modstandsgruppen. Optagelserne begynder allerede 12. april, og her er det de efterladte kvinder, der er hovedpersonerne.

Det fortæller Anne-Grethe Bjarup Riis, der både har instrueret biografbaskeren fra 2012, og som også skal instruere den kommende film, som får navnet 'Hvidstengruppen 2: De efterladte'.

- Den første film var fortællingen om heltegerningerne. Filmen, vi laver nu, handler om de efterladte kvinder, og den pris de måtte betale, siger hun til P1 Morgen.

Ligesom så mange andre havde instruktøren opfattelsen af, at historien om Hvidstengruppen endte, hvor første film sluttede.

Anne-Grethe Bjarup Riis instruerede filmen fra 2012 og skal også instruere efterfølgeren. (Foto: Gregers Tycho © Scanpix)

Men da Regner Grasten, som er producer og en af manuskriptforfatterne på filmen fra 2012, kontaktede hende om en efterfølger, fandt hun ud af, at fortællingen om de efterladte kvinder manglede.

- Tulle og Gerda Fiil, der også var en del af modstandskampen, blev sat i Vestre Fængsel, og så vidste jeg ikke, hvad der skete med dem. Men historien er noget så grusom, for det er fuldstændig rystende, hvad de oplever på deres tur gennem tyske kvindefængsler, siger Anne-Grethe Bjarup Riis.

Den ene søster, Gerda Fiil, kommer hjem til Danmark forholdsvist tidligt. Men Tulle Fiil, der har mistet sin mand, far og bror, sidder i isolation, hvor hun kun har kontakt til omverdenen, når hun får mad ind i sin celle morgen og aften.

- Da manuskriptet lå færdigt, var jeg i chok, da jeg læste det. Fuldstændig, siger Anne-Grethe Bjarup Riis.

Gudrun Fiil var mor til Gerda og Tulle Fiil. Her er hun foran Hvidsten Kro, der var udgangspunkt for Hvidstengruppens arbejde. (© Frihedsmuseets fotoarkiv)

Er blevet udskudt på grund af dybere historie

På grund af den enorme research, der er lavet til filmen, er premieren blevet rykket fra oktober sidste år til december i år.

For historien har vist sig at have mange flere lag, end holdet bag først troede. I dag er der over 100 skuespillere med, fortæller filminstruktøren.

Nogle af de personer, der er kommet med, er andre danske kvinder, som var indsat i de tyske kvindefængsler. Dem møder Tulle Fiil, efter hun har været i isolation i tre måneder, og selvom scenen vil blive optaget på en meget trist baggrund, så er det en af de scener, Anne-Grethe Bjarup Riis glæder sig mest til at skulle instruere.

- Jeg holder meget af stunderne i kvindefængslerne. Og da Tulle Fiil kommer i kvindefængslet og ind til tre kvinder, skal hun bygges op igen.

- Der kommer et håb i filmen efter alle de grusomheder, hun har været igennem. Det viser et håb og et sammenhold, siger Anne-Grethe Bjarup Riis.

Udsat for et helvede

Hans Birger Nejsum, der er pensioneret historielærer, og som har et stort kendskab til Hvidstengruppen, bekræfter overfor P1 Morgen, at flere af kvinderne fra Hvidstengruppen kom til Tyskland, og at Tulle Fiil sad alene i fængselscellen i tre måneder.

- Hun var dernede i ni måneder, mens der var bombardementer af fængslerne, de indsatte blev udsultet, der var smitsomme sygdomme, og de blev udsat for et helvede, siger Hans Birger Nejsum.

Anne-Grethe Bjarup Riis mener også, at filmen kan vise, at kvinder spiller en større rolle, end historiebøgerne har givet dem.

- Og så er læren, at vi skal værne om demokratiet. De her forfærdelige ting må ikke ske igen. Derfor bliver vi nødt til at kende historien, men også kvindernes historie, siger hun.

FacebookTwitter