Jens Andersen fik Polle-mærkatet: ’Venner’ vil altid være en del af skuespillernes liv

Det er hårdt arbejde at kæmpe sig ud af en rolle, der har gjort dig kendt ligesom skuespillerne fra ’Venner’. Det ved danske Jens Andersen, der slog igennem som ’Polle fra Snave’.

Jens Andersen blev kendt for sin rolle som Polle fra Snave. Han kan godt sætte sig ind i, hvad skuespillerne fra 'Venner' kan være oppe imod. (© FilmPeople)

Hånden på hjertet, når du ser en film med Jennifer Aniston, tænker du så på Rachel i 'Venner'? Og når du ser Matthew Perry i andre tv-serier, synes du så, at han stadig minder lidt om Chandler?

Det kan være svært for skuespillere at komme ud af den rolle, der gjorde dem kendte i den brede befolkning.

Denne måned er det 20 år siden, at det første afsnit af 'Venner' blev sendt, og selvom de seks skuespillere fra den populære serie har lavet både film og andre tv-serier siden, så har ingen af dem for alvor haft en rolle med tilsvarende succes.

Den danske skuespiller Jens Andersen kan godt sætte sig ind i, hvad skuespillerne fra 'Venner' har kæmpet med fagligt efter deres succesroller. Han slog selv igennem som 'Polle fra Snave' i en række Sonofon-reklamer og har siden måttet arbejde sig væk fra rollen.

- Det er ligesom dem fra 'Venner'. Deres roller i serien vil jo altid være en del af deres bagage, sådan som det også er med mig og Polle. Lige meget hvad jeg laver, vil det altid være en del af min historie. Men heldigvis fylder han ikke så meget i mit liv mere, siger Jens Andersen til DR Kultur.

Polle dukker stadig op

Jens Andersen har da også haft alle mulige roller siden, som på ingen måde minder om den naive og søde Polle. Blandt andet har han spillet skurk og voldsforbrydere, lavet eksperimenterende teater, medvirket i en række film og haft roller i både 'Arvingerne' og 'Forbrydelsen'.

Alligevel dukker Polle ind imellem op, men det har Jens Andersen valgt at acceptere.

- Nu har jeg for eksempel lavet revy i Sønderborg denne sommer, og så hives Polle jo frem, når der skal laves presse på det. Det kan selvfølgelig godt være lidt anstrengende for mig, at han skal hives op ad hatten, men jeg har valgt at omfavne det i stedet for at gøre det til en kamp, siger han og tilføjer:

- Jeg ser mine roller som en lang række af forskellige opgaver og genrer. Polle er bare en af dem.

Jens Andersen har blandt andet medvirket i DR-satireserien 'Partiets mand' om Christiansborg, hvor han spiller kørestolsbrugeren Hans. (Foto: Fridthjof Film A/S © Type 1)

Ikke så udbredt i Danmark

Katja Holm, der er formand i Dansk Skuespillerforbund, er enig i, at skuespillerne fra 'Venner' i årene efter tv-seriens premiere har været fanget i deres roller.

Hun mener dog, at fænomenet er større blandt udenlandske skuespiller, selvom vi jo også har set eksempler herhjemme.

- Jeg tror, at danske skuespillere er meget opmærksomme på det, men det er ikke min opfattelse, at mange herhjemme er fanget i en bestemt rolle. De fleste skuespillere er i stand til at sige nej til roller, de har spillet før. Mange producenter og instruktører anti-caster også, så en skuespiller får en rolle, som bryder med det, de er kendt for fra tidligere roller, siger Katja Holm.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter