Jonas er Danmarks største Oscar-håb nogensinde: 'Det føles lidt som at være i en tørretumbler'

Som den første danske film nogensinde kan Jonas Poher Rasmussens 'Flugt' vinde tre Oscar-priser.

(Foto: © Peter Langkilde, DR)

Jonas Poher Rasmussen lever uden tvivl mange instruktørers våde drøm lige nu.

For det første har han lavet en film, der vinder priser og roses til skyerne verden over. For det andet er han i øjeblikket i USA for at netværke, tale med pressen og deltage i en masse prisuddelinger. Sådan nogle med røde løbere.

For det tredje er Jonas Poher Rasmussens 'Flugt' som den første danske film nogensinde nomineret til hele tre statuetter, når årets Oscar-priser uddeles på søndag amerikansk tid.

Og for at det ikke skal være løgn, har 'Flugt' faktisk allerede skovlet et hav af priser ind, siden den havde verdenspremiere – og vandt en hovedpris – på Sundance Filmfestival for et år siden.

Rejsen med animationsdokumentaren 'Flugt' har da også været overvældende for instruktøren selv.

- Det har været vanvittigt. Det føles lidt som være i en tørretumbler, hvor man bliver kastet fra det ene til det andet – men af fantastiske årsager. Men først og fremmest er det dejligt, når man har arbejdet på noget i snart ti år, at folk tager godt imod det, siger instruktøren.

I 'Flugt' får vi Amins historie om, hvordan han flygtede fra Afghanistan som barn, og hvordan de traumatiske oplevelser har præget ham som voksen. Amin er ikke hans rigtige navn, da han gerne vil være anonym. (© FINAL CUT FOR REAL)

Det er slutningen af februar, da han tager imod dr.dk i sit hjem på Nørrebro i København, hvor han bor med sin kone og to børn.

Dagen efter skal han afsted på sin flere uger lange Oscar-opvarmningstur i USA, og så er det jo smart lige at få talt med diverse danske medier inden.

Det er trods alt aldrig sket før, at en dansk film bejler til hele tre Oscar-statuetter. Og så endda i kategorierne 'Bedste dokumentar', 'Bedste animationsfilm' og 'Bedste internationale film'.

- Det er en mærkværdig oplevelse, og det er jo også et skifte i ens liv. Lige pludselig bliver jeg mere offentlig, og der er pludseligt folk på gaden, der siger tillykke til mig, fortæller han og tilføjer:

- Det er selvfølgelig især mig, der får rigtig meget af opmærksomheden, men filmens succes kommer jo af, at jeg har haft et virkelig godt hold bag mig.

Vinder han én eller måske endda flere af de tre Oscar-priser, er det dog svært at sige, hvor de skal stå i hans hjem. Lige nu står der nemlig allerede andre filmpriser rundt i stuen – et par henne på klaveret, én i vindueskarmen og nogle stykker blandt bøgerne på reolen.

- Min ældste synes, det er sejt og holder styr på, hvor mange priser der er – og om der kommer nye, siger han og griner.

Over et år efter sin premiere fylder 'Flugt' stadig i Jonas Poher Rasmussens hoved. - Jeg har da gang i nye ting, men det er svært at fokusere på. Jeg har ikke tid til at sætte mig ned og koncentrere mig om andet end 'Flugt', så jeg glæder mig til at få tid til at fordybe mig i noget nyt og også tale om noget andet. (Foto: © Peter Langkilde, DR)

'Flugt' har åbnet en helt ny verden

Og man må sige, at dokumentarfilmskaberen for alvor har fået international luft under vingerne med 'Flugt', som han har arbejdet på siden 2013. Nu er han i fuld gang med at høste frugterne af arbejdet.

- Umiddelbart efter Sundance fik jeg en agent og et management i USA, som så har sendt mig projekter lige siden. Det blev en anden verden for mig professionelt lige pludselig, siger Jonas Poher Rasmussen.

Normalt har han været vant til at knokle for at få grønt lys til sine projekter, men nu er det, som om bordet er vendt.

- Jeg er enormt glad for de muligheder, der er nu, for før skulle jeg kæmpe for at få finansieret et projekt – men nu kommer folk til mig med projekter. Det er en helt ny verden, og det er fantastisk.

Filmens fortælling om instruktørens egen gymnasieven Amin, der flygtede fra Afghanistan til Danmark som barn, begrænser sig da heller ikke til en dansk kontekst.

- Jeg er helt vildt stolt over filmen, holdet bag og den måde, den er blevet lavet på. Og det betyder enormt meget for mig, at den vækker genklang derude, og at folk tager den ind, siger Jonas Poher Rasmussen.

Når han har visninger af filmen rundt i verden, er der også altid nogle, der kommer hen for at spørge ind til filmen.

- Tilbagetrækningen i Afghanistan kom jo midt i det hele, så jeg har talt meget mere om det i forbindelse med filmen, end jeg havde regnet med. Og så har jeg svaret meget på, hvorfor jeg selv er lyshåret i filmen, siger han og griner.

En del af scenerne i 'Flugt' viser, hvordan Jonas Poher Rasmussen interviewer sin ven Amin. Her sidder de i instruktørens tidligere lejlighed på Nørrebro. (© FINAL CUT FOR REAL)

Selvom Amin både deler detaljer fra sin barndom, sin utrygge flugt mod Danmark og sit nuværende liv med sin mand, vil filmens hovedperson nemlig stadig gerne forblive anonym. Også selvom hans historie nu er blevet en succesfuld film.

Han giver med andre ord ikke interviews.

- Amin ligner heller ikke sig selv, men det er jo netop det, der er pointen – vi har ændret visse ting, for at man ikke kan genkende ham på gaden og sige: "Guuud, dét er da ham Amin fra filmen."

Har du talt med Amin om alt det gode, der er sket med filmen det seneste år?

- Ja. Han synes, det er sjovt og overvældende at følge med i, men fordi han er anonym, har han jo også en distance til det. Men først og fremmest er han glad for, at folk kan relatere til hans historie – og at han har kunnet skabe et mere nuanceret billede af det at være flygtning, siger Jonas Poher Rasmussen.

Det er i øvrigt ikke længe siden, at Jonas Poher Rasmussen og Amin har talt sammen om filmens succes. Faktisk er de gule blomster på køkkenbordet netop fra Amin og hans mand. Dem havde de med, da de var forbi til en middag forleden – sådan en "pøj pøj til Oscar"-hilsen.

Amin lå på dette tæppe, da han fortalte sin historie. Instruktøren har arvet det fra sin mormor, der faktisk blev født i København under netop en flugt. – Mine oldeforældre var russiske jøder og flygtede fra Rusland omkring 1918 og tog lidt samme tur over Østersøen, som Amin tog. De kom til København, hvor de fik afslag på asyl, og flygtede videre til Tyskland. Senere kom de til Paris, hvor min mor er født. (Foto: © Peter Langkilde, DR)

Har aldrig tænkt: 'En dag skal jeg vinde en Oscar!'

Det var dog slet ikke givet, at 'Flugt' skulle ende med at blive en Oscar-nomineret film.

Jonas Poher Rasmusens første spæde idé var nemlig at lave en radiodokumentar om sin ven, men Amin var endnu ikke klar til at fortælle sin historie dengang. Det var for hårdt at sætte ord på.

Senere sporede Jonas Poher Rasmussen sig ind på idéen om at lave det til en tegnet fortælling, der fik nyt liv under en workshop på animationsskolen i Viborg, hvor filmskaberen blev inviteret over.

- Amin havde sagt, at han gerne ville fortælle sin historie til mig, men han følte sig bare ikke klar. Men fordi han kunne være helt anonym bag animationen, blev det et ja.

Og det der med animation kan tydeligvis noget i en dokumentarverden.

- Der er måske en renere vej til hjertet med animation. Jeg kender det fra mig selv – jeg slukker tit for ting, fordi jeg bliver for trist af det. Men med animation lytter du nok lidt mere, fordi det ikke er et fysisk menneske, du skal forholde dig til, siger instruktøren.

At lige netop en animeret fortælling skulle blive Danmarks største Oscar-bejler er til gengæld overraskende. Selv for filmens ophavsmand.

- Det er ikke sådan, at jeg har gået og tænkt: "En dag skal jeg vinde en Oscar!".

- De ting, jeg har lavet, har jo været ret nicheagtige. Jeg har lavet dokumentarfilm, og nu har jeg så lavet den her animerede dokumentar, som jo er dobbelt op på niche, men den har alligevel ramt et eller andet hos folk.

- Jeg så tit Oscar-uddelingen som barn, for jeg har altid elsket film, så det bliver sjovt at prøve selv – jeg tænker, at det bliver en oplevelse for livet at være en del af hele det cirkus, siger Jonas Poher Rasmussen. Blomsterne forrest i billedet har han fået af Amin og hans mand. (Foto: © Peter Langkilde, DR)

Hvad er så din drøm i forbindelse med Oscar-uddelingen?

- Min drøm er at blive ved med at lave mine film – og det bliver forhåbentlig lidt nemmere nu at få finansieret de næste par stykker. Og så håber jeg at få mulighed for at arbejde sammen med nogle vildt dygtige mennesker. Man er jo sjældent bedre end det hold, man har omkring sig, siger Jonas Poher Rasmussen.

Sådan lyder drømmen på den længere bane. På den helt korte bane drømmer han faktisk bare om at fejre det seneste år med sit hold. Der har nemlig ikke været meget festivitas i lang tid – corona, du ved.

Og så er en Oscar-prisuddeling jo ikke noget dumt sted at slå sig lidt løs.

- Jeg glæder mig allermest til at være sammen med holdet og fejre det hele, for enten har jeg været alene afsted på festivaler, eller også har det bare været online. Så at kunne fejre det sammen – endda på den allerstørste filmscene i verden – glæder jeg mig helt vildt til.