Jurassic Park bliver til Netflix-serie: 'Når vi ikke respekterer naturen, kommer den og bider os'

Budskabet er kun blevet mere relevant siden Steven Spielbergs kultfilm for 27 år siden, mener instruktør.

(Foto: / Grafik: Oliver Seppo)

Der er stadig bid i de dinosaurer, Steven Spielberg chokerede verden med for 27 år siden.

I hvert fald gør den monsterpopulære film-franchise sit for at holde de uddøde bæster i live. I 2021 med den længe ventede efterfølger til 'Jurassic World: Fallen Kingdom' fra 2018 og nu med en ny satsning på Netflix.

Med sidstnævnte tilføjer instruktør, manuskriptforfatter og producer Colin Trevorrow den første serie til det univers, som åbnede sig med 'Jurassic Park' i 1993. Og som Colin Trevorrow selv har ført videre med 'Jurassic World'-filmene.

En serie på otte afsnit ved navn 'Jurassic World: Camp Cretaceous', der bogstaveligt talt er animeret til at ramme en målgruppe, som måske endnu ikke er fanget i dinosaurernes klør.

Eller som blot har svært ved at vente på, at den næste film om de frådende fortidsbæster rammer det hvide lærred.

- Vi laver en film hvert tredje år, og vi passer på med ikke at overdrive og fortælle flere historier, end det er nødvendigt, siger Colin Trevorrow til dr.dk og fortsætter:

- Serien her var en mulighed for at give børnene noget at se frem til, da tre år kan virke som en livstid for dem.

Colin Trevorrow overtog i 2015 instruktørstolen efter Steven Spielberg og Joe Johnston, der havde instrueret de tre 'Jurassic Park'-film. (© 2020 Netflix)

Endnu mere rædsel

Den nye serie foregår på den fiktive ø Isla Nublar – som du kender, hvis du har set en af filmene – hvor seks tegnede teenagere med hver deres mere eller mindre sympatiske træk er havnet.

'Jurassic World' er blevet til en slags feriekoloni, hvor gæsterne kan boltre sig i træhytter og svævebaner, mens de kigger på dinosaurer, der vanen tro ikke kan finde ud af at holde sig på den sikre side af indhegningen.

Og så bliver der løbet og skreget helt som i filmene. Nu bare i en serie.

- At det nu er en serie, har givet os en mulighed for at udsætte karaktererne for otte afsnit med rædsel i stedet for bare at gøre det i en enkelt film, konstaterer Colin Trevorrow og uddyber:

- Og det giver os mulighed for at lære karaktererne bedre at kende og finde ud af, hvem de er som mennesker, hvilket der ikke altid er tid til i en film.

Seks teenagere kommer til 'Jurassic World' med hver deres agenda, der dog bliver ret ligegyldig, da fortidsuhyrerne kommer efter dem. (© 2020 Netflix)

Realistisk tegnefilm

Men hvorfor har I valgt at tage 'Jurassic World' ind i et animeret univers?

- Det giver os mulighed for at vise andre sider af en verden, som vi allerede kender, fra et nyt perspektiv, siger Colin Trevorrow.

Og så kunne man måske frygte (eller håbe), at handlingen er blevet krydret med nye bidske bæster, der kan få dinosaurernes konge, den notoriske tyrannosaurus rex, til at gemme sig.

Men sådan er det ikke.

Hvis man altså lige fraregner de klonede hybrider, der allerede har fortæret både mennesker og artsfæller i 'Jurassic World'-filmene.

- Vi ville ikke gøre dinosaurerne til mere end de dyr, de var, siger Colin Trevorrow.

- Det er meget vigtigt for mig, at børnene bliver fascineret af det forskningsmæssige, og at de får en forståelse for, at de her skabninger rent faktisk eksisterede. At de ikke bare er menneskeskabte monstre.

Dinosaur-instruktøren har også holdt sig fra at give karaktererne i serien unaturlige kræfter, som det animerede univers eller giver rig mulighed for.

- Det skulle bare være børn, der har de begrænsninger, som en menneskekrop nu engang har. Det er jo også noget af det, der gør, at de kommer i fare, når de kommer i kontakt med dinosaurer, siger Colin Trevorrow.

Respekter naturen eller bliv spist

Da 'Jurassic Park' ramte biograferne i 1993, startede filmen ikke blot en af mest populære og indbringende film-franchises nogensinde.

Den skabte også en debat om, hvad man bør bruge forskningsmæssige og teknologiske landvindinger til. Om man overhovedet bør udnytte de muligheder, teknologien giver eller kan give på sigt.

I dette konkrete tilfælde i forhold til genteknologi og det tænkte scenarie, at man kan genskabe skabninger, som naturen selv har taget livet af for mange millioner år siden.

Hvis man tager et kig på, hvad der sker i filmene, er der vist ingen tvivl om, hvor Steven Spielberg og Colin Trevorrow står i den debat.

- Når man ikke respekterer forskning og naturen, så kommer den tilbage og bider dig, og du bliver nødt til at se konsekvenserne i øjnene, lyder det fra Colin Trevorrow.

Vi opfører os, som om vi ejer jorden!

Det er et budskab, der ikke behøver megen animation for at kunne mases i klimadebatten.

- Dinosaurerne minder os om, at vi mennesker kun har været på den her planet i et meget lille stykke tid, og alligevel opfører vi os, som om vi ejer den og ikke bare er gæster, siger Colin Trevorrow.

- Der er en ydmyghed i den måde at tænke på, som er meget vigtig at forstå lige nu, når vi ser på konsekvenserne af de valg, vi tager. Så jeg synes faktisk, at vi har en meget relevant historie at fortælle.

Er den mere relevant end for 27 år siden?

- Den var også relevant dengang, for der var vi allerede i gang med at begå fejlene. Nu er fejlene begået, og vi må leve med konsekvenserne, svarer filminstruktøren og understreger:

- Det er præcis det, hele Jurassic-universet handler om.

Den nye serie 'Jurassic World: Camp Cretaceous' kan ses på Netflix fra i dag, den 18. september. Også i en spansk version, ser det ud til. (© 2020 Netflix)

Du har ikke set den nye film!

En pointe, der indtil videre er blevet understreget i fem film og nu også en serie bygget efter en velkendt, fungerende og særdeles populær skabelon, der stadig lokker folk i biografen.

Inklusiv undertegnede.

Derfor er det også med en lidt ambivalent følelse, at jeg spørger Colin Trevorrow, om han i sine to film og den nye serie ikke er lige lovlig tro mod den verden, som Steven Spielberg skabte i 1993.

Sagt på en anden måde: Der er ikke meget nyt under solen.

- Du har ikke set den nye film, konstaterer Colin Trevorrow tørt med henvisning til 'Jurassic World: Dominion', der, hvis corona tillader det, kommer i biografen næste sommer.

- Den kommer forhåbentlig til at afsløre, hvad jeg har haft gang i al den tid, teaser han.

- Hvorfor besluttede vi at gå den her vej med filmene og fortælle historien den på den måde, som vi har gjort? Jeg håber bare, at folk kan lide svaret, griner Colin Trevorrow.

Han kalder den sjette film i rækken for en "fejring af alt det, der er sket i Jurassic-universet indtil nu".

- Men filmen ligner ikke nogen af de andre film, siger Colin Trevorrow uden yderligere lyst til at afsløre mere.

Sam Neill (i midten), Jeff Goldblum (nr. to fra højre) og Laura Dern (yderst til højre) var alle med i 'Jurassic Park' fra 1993 og er også med i 'Jurassic World: Dominion', der kommer i 2021. (Foto: Universal Pictures © 2012 Getty Images)

Generationer mødes. Og bliver spist?

Lidt er der dog kommet frem om 'Jurassic World: Dominion'.

Laura Dern, Sam Neill og Jeff Goldblum fra de første film er med igen og spiller alle hovedroller sammen med Bryce Dallas Howard og Chris Pratt, som Colin Trevorrow har givet hovedrollerne i de to seneste film.

Så der bliver altså tale om et generationsmøde?

- Absolut, medgiver Colin Trevorrow.

- Jeg har forsøgt at tage alt, hvad vi elsker ved filmene og karaktererne med i den her film. Det er noget, jeg har bygget op til i lang tid.

Hvor længe tror du, Jurassic-universet kan overleve?

- Det er op til seerne, men jeg tror, det lever, så længe historien holder.

Og hvad håber du at få ud af at fortælle den seneste historie om 'Jurassic World' med den nye serie?

- Jeg håber, at børn får lidt mere respekt for forskningen, og så minder vi os selv og vores publikum om, hvad det her i virkeligheden handler om. Nemlig at vi som mennesker skal være ydmyg over for naturen, siger Colin Trevorrow.

Første sæson af 'Jurassic World – Camp Kridttid' kan ses på Netflix nu.

Facebook
Twitter