Justitsministeriet: Skærpet tilsyn med Zentropa var ikke i orden

Filminstituttet burde have givet Zentropa lejlighed til at komme med indsigelser, inden de satte filmselskabet under skærper tilsyn i 2014, mener Justitsministeriet. Zentropa-direktør vil nu have erstatning.

Filmselskabet Zentropa ogdirektør Peter Aalbæk (billedet), burde have været hørt, inden de kom under skærpet tilsyn fra Filminstituttet, skriver Justitsministeriet. (Foto: Mads Nissen/Scanpix 2013) (Foto: MADS NISSEN © Scanpix)

Det var ikke lige efter bogen, da Det Danske Filminstitut indførte skærpet tilsyn med filmselskabet Zentropa tilbage i 2014.

Det skriver Justitsministeriet i en afgørelse, som Zentropa nu har offentliggjort.

Ministeriet skriver i sin afgørelse, at Filminstituttet "har tilsidesat en væsentlig retsgaranti i forbindelse med sagsbehandlingen".

Filminstituttet undlod nemlig at give Zentropa lejlighed til at komme med bemærkninger inden afgørelsen om det skærpede tilsyn.

Og det er i strid med reglerne, skriver Justitsministeriet altså nu.

Rod i filmregnskaberne

Det skærpede tilsyn blev indført den 26. juni 2014.

Det skete efter, at en stikprøveundersøgelse fra revisionsselskabet Delloitte forinden havde konkluderet, at der var rod i regnskaberne i forbindelse med produktionen af de fire Zentropa-film 'Hævnen', 'Den du frygter', 'Mor byttes' og 'I:DA'.

Zentropa-direktør Peter Aalbæk skriver i en pressemeddelelse, at han nu "vil gennemføre en erstatningssag om kompensation i millionklassen" mod filminstituttet.

Det sker, fordi filmselskabet har afholdt ekstraordinære udgifter i forbindelse med det skærpede tilsyn, skriver han.

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve