Har du kun tid til én Oscar-film inden showet? Her er anmelderens guide til de bedste

Det er svært at vælge, når det vrimler med gode Oscar-film. Vi har fået DR's anmelder til at fremhæve fem af de absolut bedste.

Lad os være ærlige – det er de færreste af os, der får set alle de film, der er nomineret til en Oscar i år.

Men hvis du gerne vil nå at se lidt af årets film-guld, inden den røde løber rulles ud i Los Angeles på søndag, amerikansk tid, så gælder det om at vælge de vigtigste film. Men hvor skal man dog begynde?

Der er naturligvis danske Jonas Poher Rasmussens animerede dokumentarfilm 'Flugt', der er nomineret til tre flotte priser, men hvis du nu allerede har set den, hvad så?

Du kan være helt rolig. Vi har nemlig fået DR's filmanmelder Per Juul Carlsen til at fremhæve fem af de andre nominerede film, som du absolut ikke må snyde dig selv for, hvis du er i filmhumør denne weekend.

Nogle af filmene kan du streame – andre må du i biffen for at se. Fælles for disse fem film er dog, at de er nogle af de allerbedste film fra det seneste år. Og der er endda lidt for enhver smag.

Så frem med popcornene, stænk dig en kop kaffe og varm op til Oscar-showet med disse film:

Alt ser cool og gennemtjekket ud i 'Licorice Pizza'

Alana Haim er kendt som en tredjedel af det amerikanske band Haim, der har spillet i Danmark flere gange, men nu kan du se hende i 'Licorice Pizza' overfor en anden hovedrolle-debutant, Cooper Hoffman. (Foto: © Photo Credit: Paul Thomas Anderson, © 2021 Metro-Goldwyn-Mayer Pictures Inc. All Rights Reserved.)

Vi lægger ud med en helt ny biograffilm, for Per Juul Carlsen kastede om sig med stjerner (fem styks, faktisk), da han i sidste uge anmeldte Paul Thomas Andersons romantiske komedie 'Licorice Pizza'. En film, der følger to unge mennesker i 1970'ernes solbeskinnede Californien med dertilhørende cool tøj og musik.

Dermed er 'Licorice Pizza' én af Per Juul Carlsens bedst anmeldte film den seneste tid. Den er da også blandt andet nomineret i kategorien 'Bedste film' ved uddelingen på søndag.

- Den er en helt utrolig vellavet film, hvor alt bare spiller på allerhøjeste niveau – om det så er kameraføringen, udseendet af deres tøj og den måde, som Californien ser ud på i 1970'erne. Alt ser så gennemtjekket ud, og skuespillere er gode, selvom det er deres første større roller, siger Per Juul Carlsen.

I de to hovedroller ses i øvrigt Alana Haim, der til daglig er med i bandet Haim, og Cooper Hoffman, der er søn af den kendte skuespiller Philip Seymour Hoffman.

'The Power of the Dog' kan vinde 12 priser

- Benedict Cumberbatch er vild, en bombe af uforudsigelighed, i den rolle, skrev Per Juul Carlsen om 'The Power of the Dog' i sin anmeldelse, da filmen udkom i november sidste år. (Foto: © KIRSTY GRIFFIN/NETFLIX, © 2021 Cross City Films Limited/Courtesy of Netflix)

Der er meget snak om instruktøren Jane Campions Netflix-western 'The Power of the Dog' her op til årets Oscar-show. Det er nemlig den film, der har modtaget flest nomineringer i år med sine 12 muligheder for statuetter.

Men filmen kan virkelig også noget. Da Per Juul Carlsen anmeldte filmen, kvitterede han med en topkarakter på seks stjerner. Det hører trods alt til sjældenhederne. Og så kan Jane Campion – hvis hun vinder prisen 'Bedste instruktør' – i øvrigt blive den blot tredje kvinde nogensinde til at hapse dén pris.

- For mig at se er denne film et tegn på, at vi er blevet modne til at se nogle meget mere komplekse figurer. De dage, hvor hovedpersonen var grundlæggende god og måske havde en tvist på grund af en dårlig barndom, er meget mere kompleks i dag. Og denne film har faktisk et helt hold af spændende figurer.

I hovedrollen ses i øvrigt britiske Benedict Cumberbatch, der kan vinde sin første Oscar. Filmen kan ses på Netflix.

'Belfast' er alvor pakket ind i humor

I 'Belfast' spiller Judi Dench bedstemor til Buddy, der spilles af Jude Hill (i midten), mens Ciarán Hinds ses i rollen som drengens bedstefar. (Foto: © Rob Youngson, © 2021 Focus Features)

Denne film har først fået dansk biografpremiere denne uge, men du kan lige så godt kaste dig over den med det samme – Kenneth Branaghs 'Belfast' er nemlig noget helt særlig, mener DR's anmelder. Den er da også nomineret til syv af de gyldne statuetter.

I den sort-hvide film følger vi drengen Buddy, der bor med sin familie i 1960'ernes Belfast i Nordirland, hvor uroligheder og sammenstød raser rundt om den lille arbejderklassefamilie.

Filmen er kraftigt inspireret af instruktørens egen barndom i byen – og trods sin skildring af en svær tid, er den også fyldt med humor.

- I film er vi vant til nærmest at få sprængt hovedet af, når det handler om borgerkrig eller elendighed. Men der er en menneskelig varme i filmen, så man næsten glemmer, hvor uhyggeligt det, der foregår omkring familien, er, siger Per Juul Carlsen.

'Don't Look Up' er 'bimlende skør'

- 'Don't Look Up' er mere alvorlig end alle film, du har set i år. Tilsammen. Men den har forklædt sig som en knaldskør komedie med filmstjerner, der opfører sig mere tåbeligt end nogensinde før, skrev Per Juul Carlsen i sin anmeldelse af 'Don't Look Up'. Her ses Leonardo DiCaprio. (Foto: © NIKO TAVERNISE/NETFLIX, © 2021 Netflix)

Det lyder måske lidt tungt med en film, der har fokus på Jordens undergang, men Netflix-filmen 'Don't Look Up' er faktisk en komedie, der udstiller nutidens tåbeligheder.

Da filmen udkom, kaldte Per Juul Carlsen den for "bimlende skør og fucked up" – men på den gode måde, for han gav den fem ud af seks stjerner. Bagved det skøre, lurer nemlig den hårde alvor.

- Mens vi ser på, hvad det sker i Ukraine lige nu og synes, det er helt forfærdeligt, siger alle rapporter, at klimaet har det værre end nogensinde før – vi gider bare ikke rigtig høre om det. Derfor kan man oplagt se 'Don't Look Up' og grine lidt af, hvor fjollede vi mennesker egentlig er.

Det vrimler i øvrigt med store stjerner i filmen, der blandt andet har Jennifer Lawrence, Leonardo DiCaprio, Meryl Streep og Cate Blanchett på rollelisten. Filmen, der blandt andet er nomineret i kategorien 'Bedste film', kan ses på Netflix.

'The Lost Daughter' viser anderledes kvindebillede

Olivia Colman spiller hovedrollen i 'The Lost Daughter', der er instrueret af filmstjernen Maggie Gyllenhaal – filmen er hendes debut som instruktør på en spillefilm. (Foto: © Courtesy of Netflix, © 2021 Netflix)

Hvor mange film har du set, hvor en kvinde svigter sin moderlige natur? Det vrimler ikke ligefrem med dem. I 'The Lost Daughter' får vi dog et noget anderledes billede af kvinder, end vi er vant til på film, siger Per Juul Carlsen.

- Filmen er et meget godt tegn på, at der er ved at komme flere og flere fortællinger i filmens verden, der handler om kvinder.

- Førhen har de altid skullet stå bag manden og sørge for, at han kom hjem til en tryg havn, når han havde været ude at føjte eller redde verden. Men i 'The Lost Daughter' er mødrene ikke nogle ret gode mødre, og det er dejligt at få vendt lidt op og ned på det billede, siger anmelderen.

Olivia Colman er nomineret til en Oscar for sin hovedrolle, mens Jessie Buckley bejler til prisen 'Bedste kvindelige birolle'. Filmen går i biografen nu, men fik premiere på Netflix i efteråret. Den er dog ikke tilgængelig på streamingtjenesten her i Danmark lige nu.