'Kæden hoppede af for mig': Her er serierne, der skuffede os mest i år

DR's serieekspert kårer her de største skuffelser og kommer med alternative anbefalinger.

Danske Claes Bang gør det fremragende som Dracula, men selve serien er en skuffelse, mener serieekspert. (© Robert Viglasky/Netflix)

Hvorvidt en serie er god eller ej kommer ikke altid kun an på selve serien.

Udtalelser, trailere og populære skuespillere, der bliver tilknyttet nye serieprojekter, er altid med til at sætte vores forventninger. Bliver barren sat for højt, kan det medføre en nærmest urimelig, skuffende følelse, selvom serien i sig selv måske er middelmådig.

Det her er altså ikke en liste over årets dårligste serier, men derimod dem, der skuffede mest. Og hvorfor bruge tid på at blive serieskuffet i denne tid, hvor vi måske har allermest brug for at blive inspirerede og - midt i endnu en lockdown - finde en form for mening med det hele?

Generelt har det været et stærkt serieår, men som altid lurer skuffelsen lige rundt om hjørnet.

Her er nogle af de serier, du med fordel kan snige dig udenom - og en række anbefalinger, som du i stedet kan kaste dig over.

1

'Space Force'

’Space Force’ fik en rimelig lunken modtagelse af både anmeldere og seere. På film-hjemmesiden IMDB, hvor brugere selv anmelder film og serier, hiver den 6,8 stjerner hjem ud af 10. (Foto: Aaron Epstein © Netflix)

Personligt har den her serie to ting, jeg virkelig elsker: rumrejser og skuespilleren Steve Carell. Så det var pænt skuffende, at vi med 'Space Force', en ellers stort anlagt Netflix-produktion, fik en banal serie, der ikke vidste, om den ville have os til at grine eller fordybe os i en seriøs historie. I stedet fik vi ingen af delene.

Carells involvering var ellers ganske omfattende, da han ikke bare spiller hovedrollen, men også har skrevet på serien og udviklet den sammen med Greg Daniels. Daniels er ellers lidt af et seriegeni og står bag serier som 'Parks and Recreation' og den amerikanske version af 'The Office'. Smid dertil den ikoniske skuespiller John Malkovich oveni, og skuffelsen er, set i bakspejlet, komplet. Så stærkt et hold og så middelmådigt et produkt.

Det mest skuffende ved 'Space Force' var dog nok, at den simpelthen ikke er sjov. Som i overhovedet ikke. Og ja, humor er en subjektiv ting, og måske er det mig, der bare ikke kan se det sjove i en politisk fadæse, som ikke når virkelighedens space force til sokkeholderne - og som totalt misser chancen for at få noget sjovt ud af selveste Steve Carrell.

Men serien har stadig fået grønt lys for en sæson 2, så måske er jeg bare svær at få til at grine her i den mørkeste vinter i mands minde.

Se i stedet: Noget sjovt med Steve Carrell, såsom '40-Year Old Virgin' (HBO Nordic) eller den amerikanske 'The Office' (HBO Nordic).

2

'Avenue 5'

Hugh Laurie er nok bedst kendt som Dr. Gregory House i den medicinske dramaserie 'House'. Laurie er en af de bedst betalte serieskuespillere i verden. I 'Avenue 5' spiller han rumkaptajnen Ryan Clark. (© HBO)

HBO og komedieserier er historisk set en unægteligt god kombination.

De seneste år har serier som 'Curb Your Enthusiasm', 'Barry' og 'Silicon Valley' imponeret de fleste, og da nyheden om, at 'Veep'-bagmanden Armando Lanucci var klar med en ny komedieserie med selveste Dr. House, Hugh Laurie, i hovedrollen, gik forventningsbarometeret amok.

Serien handler om en luksuriøs ekspedition til det ydre rum, som går grueligt galt, hvorefter den rige, forkælede besætning er nødt til at acceptere det faktum, at der kommer til at gå år, før de er hjemme igen.

Det lyder jo ret sjovt. Og det er det på en måde også.. I enkelte scener… Men.

Det er langt fra den intelligente lårklasker, som 'Veep' var, og jeg er personligt skuffet over, at Ianucci kun bruger science fiction-vinklen som en fjollet kulisse i stedet for at tage det alvorligt, som han gjorde med det politiske miljø i 'Veep'.

Det kommer der nemlig som regel sjovere og mere relaterbar humor ud af, og jeg vil stadig hårdnakket påstå, at 'Veep' er en af de bedste politiske serier, der nogensinde er lavet.

Se i stedet: Doh! 'Veep' (HBO Nordic), selvfølgelig!

3

'The Haunting of Bly Manor'

I 'The Haunting of Bly Manor' følger vi barnepigen Dani, som oplever uhyggelige hændelser i sit nye job - og som selv har et spøgelse eller to fra sin fortid, der lurer under overfladen (Foto: EIKE SCHROTER/NETFLIX © © 2020 Netflix)

Jeg elsker antologiserier, hvor hver sæson byder på noget nyt. Serier, hvor man kan forvente en bestemt stil udført af bestemte kreative kræfter, men hvor posen samtidig rystes komplet for hver sæson.

Så da vi fik nyheden om en "efterfølger" til alle tiders mest vellykkede gyserserie 'The Haunting of Hill House', var det svært at se, hvad der kunne gå galt. De havde trods alt ramt balancen mellem rørende familiedrama og ægte jeg-tør-ikke-gå-alene-på-toilettet-uhygge i den første sæson, så opskriften var lige til at følge.

I den opfølgende sæson 'The Haunting of Bly Manor' valgte man endda at genoplive en gammel gyserklassiker, bogen 'The Turn of the Screw', der i 1961 blev filmatiseret i den klassiske gyserfilm 'The Innocents'. Desværre valgte showrunner Mike Flanagan at vende uhyggen ryggen, og igennem de første mange afsnit sad man og ventede på, at hele affæren skulle gå fra små-spooky til uhyggelig. Det skete bare aldrig.

'The Haunting of Bly Manor' er stadig en relativt god serie med et fascinerende plot, stærke præstationer og et smukt design. Men uden uhyggen føles det som Dracula-bolsjer uden det stærke salmiak-ydre. Tilbage er en småkedelig mundgodte, der ikke gør en sjæl fortræd, og det er der jo ikke meget sjov ved.

Se i stedet: 'The Haunting of Hill House' (Netflix) eller 'American Horror Story' (Netflix).

4

'Dracula'

Claes Bang har de seneste år fået godt gang i sin internationale karriere efter sin rolle i den prisvindende film 'The Square'. (© Robert Viglasky/Netflix)

Hvem elsker ikke Claes Bang?

Han er måske stadig mest kendt i Danmark, men den flotte skuespiller har en unægtelig karisma på skærmen og et udseende, der har fået 'Bond'-rygterne til at svirre.

Så da Netflix tilbage i januar gav os en nytolkning af 'Dracula'-fortællingen med danske Claes Bang som den blodtørstige greve, var forventningerne skyhøje.

Serien har bestemt også sine momenter, og Bang er forrygende som Dracula, men det er en rodet og til tider alt for småfjollet omgang. Den hverken skræmmer eller fornyer den klassiske fortælling (med undtagelse af det bizarre afsnit 3, som jeg tror, vi bare glemmer..).

Se i stedet: 'What We Do in the Shadows' (HBO Nordic og Filmstriben), som er uhyre underholdende vampyr-komedie, når det er allerbedst.

5

'Westworld' sæson 3

Aaron Paul er bedst kendt som Jesse Pinkman fra serien 'Breaking Bad', for hvilken han har vundet flere priser. Paul spiller en af de bærende roller i tredje sæson af 'Westworld'. (© HBO)

Okay, indrømmet. Jeg har kun set de første tre afsnit af denne yderst hypede, tredje sæson af den populære science fiction-serie, der blandt andet er skabt af Christopher Nolans mindre kendte bror Jonathan Nolan.

Allerede i anden sæson begyndte kæden at hoppe af for mig. Det charmerende ved første sæsons komplicerede plot gik fra vilde fanteorier på diverse debatfora til en endeløs ørkenvandring af ligegyldigheder.

Derfor så det ikke bare lovende ud, da traileren til tredje sæson ramte internettet. Det lignede en komplet ny og rebootet serie med selveste Aaron Paul som ny hovedperson.

Det skulle desværre ikke vise sig at være tilfældet. Selvom vi endelig kommer ud af forlystelsesparken Westworld, fortsatte den trivielle historie, og jeg kunne simpelthen ikke hold begejstringen ved en flok følsomme og selvretfærdige robotter i live længere.

Og Aaron Paul er bare ikke interessant nok til at holde serien kørende alene.

Se i stedet: den originale 'Westworld'-film (Blockbuster, lejefilm), som serien bygger på. Den er overraskede god, og modsat serien er den dejlig simpel.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk