Kæmpe spiondrama skal redde filmsommeren: Derfor er Christopher Nolans nye film så hypet

Ifølge filmekspert mener mange, at biografernes genkomst efter coronakrisen er dybt afhængig af filmen 'Tenet's succes.

Efter planen får det længe ventede spiondrama 'Tenet' premiere verden over til juli. (© Warner Bros. Pictures)

Han er manden bag gigantsucceser som 'Batman'-trilogien, 'Dunkirk' og 'Interstellar'.

Og nu er den britiske instruktør Christopher Nolan igen klar til at rundsmadre al filmisk modstand, der måtte komme hans vej.

Efter planen får det stort opsatte og længe ventede spiondrama 'Tenet' nemlig premiere verden over til juli, og mange sætter deres lid til, at 'Tenet's forventede succes nærmest egenhændigt skal sikre biografernes genkomst, efter de har været lukket i månedsvis under coronakrisen.

Det fortæller filmekspert og vært på filmpodcasten 'Filmnørdens hjørne' Casper Christensen.

- Han er en guldgås for filmstudiet Warner Bros. (der udgiver 'Tenet') og er én af de få instruktører, der får lov til at lave fuldstændig, hvad han vil. Det er utroligt få instruktører, der får lov til det i dag, forklarer Casper Christensen.

- Det gør det automatisk spændende at se hans film. Alene den hype, der er omkring ham som instruktør, er jo en del af selve det stof, der er med til at skabe en fed biografoplevelse. Der er mange, der mener, at biografernes genkomst post-corona er helt og aldeles afhængig af 'Tenet's succes.

Christopher Nolan med hustruen Emma Thomas, som han tit arbejder sammen med. Her ses de til premieren på 'Interstellar' i 2014. (Foto: Mario Anzuoni © Scanpix)

Optaget i Danmark

Og selv om der nærmest ikke er kommet nogen detaljer ud omkring 'Tenet's handling, så ved vi dog, at den er en slags spiondrama med John David Washington (kendt fra 'BlacKkKlansman') og Robert Pattinson (kendt fra 'Twilight'-filmene) i to af de bærende roller.

Og så er dele af filmen optaget på Lolland.

Hvordan lykkes det ham gang på gang at skabe så massiv hype om sine film?

- Han har formået at dyrke en eller anden form for popfilosofi, som han drysser ud over sine stort anlagte blockbuster-film. Ofte har han ikke en følelse eller et skarpt skåret plot i centrum for sine film, men snarere en slags idé eller koncept. Han tager et koncept fra virkeligheden og drejer på det, forklarer Casper Christensen.

I 'Tenet' er det tilsyneladende begrebet "tid", der får et tvist – ligesom det også gjorde i blandt andet 'Interstellar' fra 2014.

- Det ligner lidt en James Bond-film, men der er noget med tiden, der går baglæns. Det ser man også i filmens titel, der bliver stavet på samme måde både forfra og bagfra.

Sådan er det generelt med Nolans film. Ifølge Casper Christensen er det i hvert fald "lidt ligesom at sidde med en Rubiks terning", når man sætter sig til rette i det plyssede biografsæde for at se én af hans film:

- Man bliver udfordret på sin logiske tænkning og på sin forståelse af verden. Det er svært at skabe hoved og hale i det, der foregår i hans film – indtil man regner den ud.

Forventningerne til 'Tenet' har hele tiden været store, men de er kun blevet større, efter der blev offentliggjort en ny trailer til filmen i slutningen af maj. Forventningens glæde har også ramt Casper Christensen:

- Jeg glæder mig sindssygt meget til at se, hvad han har fundet på.

Én af de dyreste film nogensinde

Imens glæder Christopher Nolans filmstudie Warner Bros. sig nok mest til at finde ud af, om deres massive filmiske investering giver overskud på bundlinjen.

Indiewire mener at vide, at 'Tenet' har kostet i omegnen af 200 millioner dollar (eller 1,3 millarder kroner) at lave, hvilket gør det til én af de dyreste film nogensinde.

Og ifølge Christopher Nolan selv er der da også nok at glæde sig til, når filmen endelig rammer biograflærreder verden over til sommer:

- Det er en stort anlagt og yderst ambitiøs film, der tager en genre, navnlig spiongenren, og forsøger at føre den ind i nyt territorie. Og dermed tager publikum med på en rutschebanetur, de måske ikke har oplevet før, og som de ikke forventer, har han ifølge Soundvenue tidligere sagt i et interview med Total Magazine.

Efter planen får 'Tenet' dansk premiere 16. juli.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk