Kan legenden Kim Kanonarm sætte ekstrem verdensrekord? Vil spille 80'er-spil i 100 timer på kun én mønt

Kim Kanonarm er hovedperson i ny film, hvor han forsøger at spille et af sine favoritspil i 100 timer.

Han stiller sig foran maskinen med let spredte ben. Den venstre hånd på joysticket. Den højre ligger klar på skydeknappen, og hans lange nakkehår er lagt om bag skuldrene, så det ikke forstyrrer udsynet foran den gamle billedrørsskærm på arkademaskinen.

Og så går han i gang.

Mens den flade, stressfyldte 80'er-lyd bamler ud af den store kasse, og stjerner og fly stryger henover skærmen, hamrer Kim Kanonarm på skydeknappen. Alt skal plaffes ned i skydespillet 'Gyruss'. Og hans højre hånd banker så hurtigt, at det er umuligt at tælle hans slag mod den stakkels skydeknap.

Det er netop på grund af den hurtige højre hånd, at Kim siden 80'erne har heddet Kim Kanonarm. Men egentlig hedder han Kim Købke.

Kim Kanonarm er 56 år og en af de bedste danske spillere på de gamle arkadespil, som i 80'erne var fast inventar på grillbarer, biografer og spillehaller. Helt vild er han i spillet 'Gyruss', hvor man skal skyde sig vej gennem universet og plaffe alle andre fly ned, der kommer mod en i forskellige formationer.

Faktisk er han så god, at han har sat flere rekorder i spillet.

Men i CPH:DOX-dokumentarfilmen 'Kim Kanonarm og rejsen mod verdensrekorden' forsøger han at slå det ypperste inden for arkaderekorder: Nemlig at spille 'Gyruss' i 100 timer på én enkelt mønt, som for et gennemsnitsmenneske ellers kun kan holde i et par minutter. En rekord, der aldrig nogensiden officielt er sat før for noget arkadespil. Overhovedet.

I forbindelse med filmen har vi fået lov til at tage med Kim Kanonarm ind på Bip Bip Bar på Nørrebro i København. Her tager han ind og spiller arkadespil cirka tre gange om ugen – og særligt på arkademaskinen med 'Gyruss'.

 • - Første gang jeg spillede arkadespil var i 1977 i Tivoli. Der kostede et spil kun en krone. Det var spillet 'Gun Fight', hvor man var to cowboys på hver sin side, og hvor man havde ti skud til at skyde mod hinanden. Dengang var der ikke rigtig nogen elektroniske spil, så da jeg så den første maskine, var det som at se en helt ny verden. Så jeg var helt hooked. Samme år fik jeg en konsol til fjernsynet. Men det var først i 80'erne, at jeg fandt ud af, at jeg kunne få meget for pengene i skydespil. Det var en dag i Tivoli, hvor jeg spillede, fra de åbnede, til de lukkede. (Foto: Andreas Bro © dr)
  1 / 13
 • - Inde i København var der en masse arkadespil i biografer og i grillbarer, så nogle gange cyklede jeg rundt for at se, hvad de havde af spil. Men det var mest på Bullers Grill i Rødovre, at jeg brugte al min fritid i 80'erne. På en grill i Valby havde de 'Gyruss'. Der spillede jeg engang på den samme mønt i 45 minutter. Det syntes ejeren åbenbart var for meget, så han gik hen og slukkede maskinen. (Foto: Andreas Bro © dr)
  2 / 13
 • Navnet Kanonarm stammer helt tilbage fra Kims tid på Bullers Grill i Rødovre. Dengang kunne han også bedst lide skydespil, og fordi det gik så hurtigt med at pløkke de andre ned, fik han navnet Kanonarm. Nogle gange bliver han stoppet på gaden, fordi folk kan genkende Kim Kanonarm fra tv, hvor han har fortalt om sine rekordforsøg. (Foto: Andreas Bro © dr)
  3 / 13
 • Kim Kanonarm forsøger i filmen at spille arkadespillet 'Gyruss' i 100 timer for én enkelt mønt. Det har ingen andre før gjort i noget arkadespil. Hver gang man får en million point, får man 12 nye liv. Men der er mange forhindringer, hvis man ikke må ramme game over. Blandt andet må man ikke få over 255 liv, for det er ikke teknisk muligt for det gamle spil at tælle til 256 liv. Derfor vil man ryge tilbage på 0 liv. Hvis han vil tage et hvil væk fra skærmen på fem minutter, skal han bruge 60 liv, fordi man i gennemsnit mister ét liv per fem sekunder, man ikke styrer sit fly.
  4 / 13
 • Kim Kanonarm har allerede sat rekorder i 'Gyruss'. I 2014 slog han verdensrekorden og spillede i over 49 timer. Efter at have spillet fik han midlertidige synsforstyrrelser og så grønne og røde streger, for som han siger, så fucker hjernen med en, når man ikke får sovet. Desuden havde han også ondt i benene og lidt krampe i sin kanonarm under selve spillet. Ellers var han kun "dejlig varm i armene" efter at have spillet, fortæller han. (Foto: Andreas Bro © dr)
  5 / 13
 • Inden rekordforsøget i filmen forberedte Kim Kanonarm sig ikke specielt meget. Han fik et lægetjek og en god søvn inden sin morgenmad, og så gik han ellers i gang med at spille. Under rekordforsøget holdt han nogle korte pauser, hvor han hvilede sig. Efter rekordforsøgte drømte han om 'Gyruss' et par nætter. (Foto: Andreas Bro © dr)
  6 / 13
 • 'Gyruss' er på top 3over de spil, Kim Kanonarm bedst kan lide. 'Gyruss'-arkadespillet i Bip Bip Bar er faktisk ejet af Kim. Han købte maskinen i USA i 2013 over eBay og måtte betale mellem 12.000 og 15.000 for den. Den stod ellers kun til små 3000 kroner, men den skulle fragtes, og der skulle betales moms og andre skatter, da den ankom til Danmark, så den endte med at blive meget dyrere. Men det betød ikke så meget for Kim. For han ville have 'Gyruss'-maskinen. (Foto: Andreas Bro © dr)
  7 / 13
 • Idéen om at fortsætte med at spille, så lang tid han kunne, kom allerede tilbage i 80'erne, hvor han spillede i 12 timer, men stadig havde masser af liv tilbage. (Foto: Andreas Bro © dr)
  8 / 13
 • De gamle maskiner er ret enkle at vedligeholde. En af de mere besværlige ting at vedligeholde er billedrørsskærmene, som der bliver færre af. For Kim Kanonarm og mange af de andre, der kommer i Bip Bip Bar, er ikke imponerede over de nye fladskærms-tv, når de spiller arkadespil. - Det ser helt forkert ud og ligner en tegnefilm, siger Kim Kanonarm, der engang så 'Pac-Man' på en fladskærm. - Det har en charme på en crt-skærm. Nu er der HD og bedre billeder, men fuck det. Jeg blev defineret i 80'erne og kan bedst lige de gamle spil fra før 1985, som er enkle og uden alt for meget overflødig grafik, siger han. (Foto: Andreas Bro © dr)
  9 / 13
 • I 80'erne brugte Kim Kanonarm al sin fritid på at spille arkadespil. I dag er han far og bedstefar og har et job som laborant. (Foto: Andreas Bro © dr)
  10 / 13
 • 'Gyruss' er som sagt på Kim Kanonarms top 3 over favoritspil. Men det er nok spillet 'Gorf', der er favoritspillet. Det er også et skydespil. - Jeg er ikke så glad for platformspil. Jeg synes skydespil er mere lige til. Det er mere bare skyd på alt, hvad der er. (Foto: Andreas Bro © dr)
  11 / 13
 • I dag bruger han 15 til 20 timer om ugen på at spille. Selvom han også har flere arkadespillemaskiner derhjemme, så spiller han mest på Bip Bip Bar i København. (Foto: Andreas Bro © dr)
  12 / 13
 • Kim Kanonarm er glad for, at Bip Bip Bar eksisterer. For det er sjovere, når man kan mødes om spillene og tale om dem i stedet for bare at spille alene derhjemme, siger han.
  13 / 13
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk