Kanalchef: Derfor sender vi 'Matador' for syvende gang

Til maj får en ny, restaureret udgave af Lise Nørgaards danmarkskrønike premiere på DR1.

Det har taget tre år at restaurere de 24 afsnit af 'Matador', så de i dag fremstår mere klare og uden ridser. (© Nordisk Film)

Seks gange tidligere har danskerne kunnet se ’Matador’ i primetime på DR1.

Og fra 6. maj kan vi igen følge Mads Skjerns rejse med firetoget til byen Korsbæk, hvor ingen vil låne ham penge til at starte sin forretning op, fordi den kan blive en konkurrent til byens konfektionsforretning, Damernes Magasin.

Serien tager sin begyndelse i 1929 og følger høj og lav i byen, der også er beboet af grisehandler Oluf Larsen, tjener Boldt, familien Varnæs med kokkepiger samt Misse Møhge, der triller nervøst rundt i byen med sin mor fru Fernando Møhge.

Kanalchef på DR1, Pil Gundelach Brandstrup, har været med til at sætte den restaureringsproces i gang, der har taget tre år, og som har ført til, at serien nu vises i en ny og teknisk forbedret udgave, der er tro med udgangspunktet.

Pil Gundelach Brandstrup, hvorfor genudsender I ’Matador’?

- 'Matador' er et stykke kulturhistorie af høj kvalitet, som i den grad er i stand til at samle danskerne på tværs af generationer, så derfor er den stadig relevant.

Serien er fra 1978-81 og handler om tiden fra 1929 til 1947. Hvorfor er den relevant i dag?

- Når vi har sendt den, har vi set, at det er noget, som både gamle, unge og hele familien egentlig nyder at se – og gense – sammen. Det er en fantastisk fortælling om livet i Korsbæk, som siger utrolig meget om den tid, der var.

Kanalchef: Spændende om vi kan få de unge med

Den har været sendt seks gange før i primetime, senest i 2012. Hvorfor sender I den igen netop nu?

- ’Matador’ har i løbet af de sidste tre år været igennem en restaurering, så nu har vi endelig mulighed for at præsentere danskerne for den samme historie, men i en helt ny, flottere og mere klar udgave, der efter alle kunstens regler er ført op til i dag. Vi har rådført os med den fotograf, der arbejdede på serien i sin tid, for at lave moderniseringen i seriens ånd.

- Jeg synes, at det bliver rigtig spændende at se, om vi kan åbne serien op for en generation, som har rigtigt høje krav til, hvordan tv-drama skal se ud. Nu får de en udgave af ’Matador’, der er uden støv og ridser og på den måde har et mindre bedaget udtryk.

Hvem, tror du, vil se serien i denne omgang?

- Jeg tror, at den ligesom alle de andre gange, den er blevet sendt, vil samle seere på tværs af generationer. Der er ingen tvivl om, at mange af dem, der vil se den, har set den en eller flere gange tidligere. Men det er jo med rette også et stykke tv-historie.

Du tror ikke, at det går lidt for langsomt for de unge seere?

- De andre gange har vi set, at serien har samlet generationer. Og det kan da godt være, at det går lidt langsommere end moderne drama, men den har så mange andre kvaliteter.

Anden halvdel af serien sendes i 2018

I sender seks afsnit i første omgang. Hvornår sender I de resterende 18?

- I første omgang kommer der yderligere seks afsnit i efteråret 2017. Og så må man glæde sig til de sidste 12 i 2018.

Hvor mange gange har du selv set serien?

- Jeg har nok set den tre gange. Og skal helt sikkert se med igen, ikke mindst for også at se resultatet af restaureringen.

'Matador'

  • Dansk tv-serie i 24 afsnit, produceret i 1978-81.

  • Instrueret af Erik Balling efter idé af Lise Nørgaard.

  • Seriens musikalske tema er komponeret af Bent Fabricius-Bjerre.

  • Serien følger livet i den fiktive by Korsbæk fra 1929, over Anden Verdenskrig, til 1947.

  • På rollelisten ses blandt andre Ghita Nørby, Malene Schwartz, Buster Larsen, Jeper Langberg, Ove Sprogøe, Per Pallesen, Elin Reimer, Kurt Ravn og Kirsten Olesen.

  • DR1 har seks gange tidligere sendt serien i primetime (samt nogle gange uden for primetime) i 1978, 1984, 1989, 1997, 2006 og senest i september 2012.

  • Første afsnit af den restaurerede udgave af 'Matador' kan ses lørdag 6. maj klokken 20.