Kender du dem? 3 ukendte danskere som blev stjerner i Hollywood

En var trækkerdreng i København, mens en anden blev født i Sønderho på Fanø. Fælles for dem er, at de blev stjerner i Hollywood. Ny bog fortæller historien om dem og 124 andre ukendte kendisdanskere.

Jean Hersholt blev formand for Oscar-akademiet, og Ann Forrest blev født Anne Kromann, men fik sit amerikanske navn, da hun og en kollega tilfældigvis kiggede ud over en skov i USA. (© Informations Forlag)

126 skæbnehistorier fra 1913 og frem til i dag.

Nogenlunde sådan er indholdsfortegnelsen på bogen ’Drømmen om Hollywood’, der udkommer i dag.

Bogen, der er skrevet af filmanmelderne Christian Monggard og Jacob Wendt Jensen, har samlet både korte og længere fortællinger om en lang række danskere, som smuttede fra det kolde nord til den solrige amerikanske vestkyst for at slå igennem som filmstjerner.

I bogen kan man blandt andet lære Sven-Ole Thorsen at kende. En muskuløs herre, som spillede med i ’Gladiator', og som i øvrigt også er gode venner med Arnold Schwarzenegger. Men bogen rummer også historierne om nogle af de allerstørste danskere, som du nok aldrig har hørt om før.

Vi har bedt Christian Monggaard fortælle om tre skæbner her. Og selv en filmnørd som ham blev overrasket over historierne.

Jean Hersholt (1886 til 1956)

(© Informations Forlag / Getty Images)

Historien om Jean Hersholt er en helt særlig historie, fortæller Christian Monggard, som har gravet lidt dybere i danskerens fortid.

Faktisk var han i begyndelsen af sit liv trækkerdreng i Københavns gader og betjente både herrer og kvinder fra det københavnske borgerskab. Han blev en del af den store sædelighedsskandale i begyndelsen af 1900-tallet, men besluttede sig for at ’glemme’ sin fortid og flytte til USA, hvor sagen aldrig blev nævnt, fortæller Christian Monggaard.

- Han er suverænt den største danske stjerne, som Danmark har haft i USA. Han begyndte i 1913 eller 1914 og blev bare større og større frem til sin død i 1956. Faktisk endte han med at blive en af de allerstørste i USA.

- Han begyndte at lave stumfilm, da han kom derover, men talte et så pænt engelsk, at han overlevede som stjerne, da talefilmen kom. Særligt i slutningen af 30’erne og i 40’erne blev han kendt for sin rolle som Dr. Christian i en række film og radioserier, som kørte i 17 år frem til hans død. Det var en kæmpe succes, og han blev allemandseje i USA, siger Christian Monggard.

Men ikke nok med det. Jean Hersholt blev så kendt, at han blev formand for Oscar-akademiet fra 1945 til 1949, og en af oscarpriserne er endda blevet opkaldt efter ham.

- Han gjorde en del for syge og ældre filmfolk, og æresprisen Jean Hersholt Humanitarian Award blev navngivet efter ham, som blandt andet er blevet givet til Harry Belafonte og Angelina Jolie.

Jean Hersholts navn står i øvrigt på hele to stjerner på Hollywood Boulevard - en for karrieren på radioen og en for sin filmkarriere.

Ann Forrest (1895 til 1985)

(© Informations Forlag)

Hun er født i Sønderho på Fanø i 1895 og blev døbt Anne Kromann.

Men under en filmoptagelse foreslog en mandlig kollega navnet Ann Forrest. Bare fordi de to stod og kiggede ud over en skov – og selvfølgelig fordi det bare var et lidt federe navn over there.

- Anne flyttede til USA med sin familie i stumfilmstiden. Hun var en rask pige med ben i næsen og var aktiv i udendørslivet. Hun var stuntkvinde og spillede sammen med Harry Houdini i filmen ’Udbryderkongen’ fra 1919.

- Hun var ikke en glamourpige, som mange kvindelige skuespillere var på det tidspunkt, men hun havde karisma og blev en dygtig karakterskuespiller.

Ann Forrest trak sig dog i en tidlig alder fra Hollywoods scener og arbejdede på et teater i New York indtil sin død i 1985.

Torben Meyer (1884 til 1975)

(© Det kongelige Bibliotek)

Vi går fra stumfilmstiden og frem til slutningen af 20’erne, hvor de første talefilm kom. Her finder vi Torben Meyer, som egentlig begyndte som skuespiller i Danmark, men som i 1928 immigrerede til USA.

- Hans skuespilkarriere bestod af biroller og statistroller, som var så små, at han ikke altid var med på rollelisterne. Men til gengæld havde han et hav af dem. Han nåede at være med i over 150 film i sin karriere, siger Christian Monggaard.

- Han var sådan en forfinet herre, der gik med handsker, hat og fint jakkesæt og præsenterede sig som acteur i bedste franske teaterstil.

- Han havde roller i ’Dommen i Nürnberg’ og i ’Casablanca’, men selvom han havde så mange roller, så hutlede han sig igennem sin karriere. Han holdt sig i hvert fald ikke tilbage med at skrive breve til instruktører, hvor han gjorde det klart, at han var frisk på at tage en rolle, hvis de havde brug for en skuespiller som ham, siger Christian Monggaard.

Bogen ’Drømme om Hollywood’ er udkommet i dag.

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve