Kendt digter: Man kan ikke være bekendt at sætte børn i verden

- Et af vor tids store problemer er klimaændringerne, men de er jo kommet, fordi der er alt for mange mennesker i verden, lyder det fra Henrik Nordbrandt.

'At sætte et barn i verden er mord.'

Sådan lyder teksten i et af Henrik Nordbrandts mange digte.

En tekst, der kan forarge mange, men som den danske digter mener i bogstaveligste forstand. For man ved jo ikke, hvad det er for et liv, barnet vil få.

Om Henrik Nordbrandt

Henrik Nordbrandt (født 1945) er en dansk forfatter og digter.

Han udgav sin første digtsamling, 'Digte', i 1966 og har siden udgivet en lang række af digte, heriblandt samlingen 'Drømmebroer', som han i 2000 modtog Nordisk Råds litteraturpris for.

Han led som ung af anoreksi og blev flere gange indlagt på psykiatriske afdelinger.

Ifølge ham selv har de lange mørke vintermåneder i Danmark altid har haft en forværrende effekt på angsten og depressionerne, der har fulgt ham hele livet.

Det er hovedårsagen til, at han har levet meste af sit voksne liv i Tyrkiet, Grækenland og Italien.

I dag bor han i København sammen med sin kone og deres datter.

- Børn dør jo på et eller andet tidspunkt. Forhåbentlig i en høj alder, men det er et frygteligt ansvar som forælder at have på sig, siger Henrik Nordbrandt.

I en ung alder tog han selv beslutningen om, at han ikke ville have børn.

Dengang mest fordi, han ikke synes, han ville tage det ansvar på sig og fordi, han havde på fornemmelsen, det ville gå for meget udover hans arbejde.

- Og jeg tænkte, at jeg måske - som mange andre - ville have en tendens til at ignorere børnene på grund af mit arbejde, siger han.

Men der skete en udvikling i hans holdning til at få børn. Senere blev begrundelsen, at verden er et ondt, ondt sted.

- Det er jo en forfærdelig ond verden, vi lever i. Jeg synes ikke rigtigt, man kan være bekendt at sætte børn i den verden, siger han.

- Der er alt for mange børn i verden i forvejen. Et af vor tids store problemer er klimaændringerne, men de er jo også kommet, fordi der er alt for mange mennesker i verden. Derfor er det fuldstændig tåbeligt, at folk skal få flere børn, lyder det fra digteren.

Han ville egentlig ikke have børn. Og det fik han heller ikke - i hvert fald ikke biologisk. Men i dag har Henrik Nordbrandt en datter på 10 år. (Foto: Peter Nejsig © dr)

Et andet ansvar over for verden

Alligevel ville skæbnen dog, at Henrik Nordbrandt skulle være far.

Da han i sin tid mødte sin nuværende kone, der gerne ville have et barn, blev de enige om at adoptere.

Børn dør jo på et eller andet tidspunkt. Forhåbentlig i en høj alder, men det er et frygteligt ansvar som forælder at have på sig.

På den måde ville parret hjælpe et barn, som de dog ikke selv havde sat i verden. Hans hustru var dog eneadoptant til datteren, fordi Henrik Nordbrandt var for gammel til at adoptere.

- Jeg så et fotografi af hende, inden hun kom til Danmark, og da jeg kiggede ind i de øjne, tog det kun et sekund, før jeg tænkte: Nå, Henrik. Det var det liv, og det er slut nu, men nu starter et nyt, siger han.

At få et barn har også betydet, at det nu ikke længere er hans egen fremtid, der er vigtig. Det er barnets fremtid.

- Det har ændret mit liv, det er klart. Ens omsorgsside træder jo tydeligere frem. Det har også ændret min følelse af ansvar over for verden, fordi vi lever i en verden, der bliver mishandlet på grund af forurening, og politikerne tager det ikke alvorligt, siger Henrik Nordbrandt.

Henrik Nordbrandt medvirker i en ny reportageserie på DR2, hvor han og hans søster for første gang taler om, hvordan det var, da Henrik var ung og flere gange var indlagt på psykiatrisk afdeling.

Der er ikke plads til alle

Følelsen af, at verden er et forfærdeligt sted og det, at verden bliver mishandlet, har han haft, siden han selv var barn.

Det kulminerede, da han som teenager så en film om koncentrationslejre, der fik ham til at tænke, at hvis mennesker kunne behandle andre mennesker på den måde, så var livet ikke værd at leve.

Men for en mand, der nu er rundet de 72 år, er verden så blevet et bedre eller et værre sted i hans optik?

Begge dele, siger han.

De næste 20 år vil Afrikas befolkning blive fordoblet, samtidig med at store dele af Afrika vil blive ubeboelig. Hvor skal alle de mennesker så gå hen?

- Der er mere ulighed og fattigdom, og det er jo blevet ganske tydeligt i de seneste år med folk, der flygter og immigrerer på grund af dårlige forhold som fattigdom og hungersnød. De næste 20 år vil Afrikas befolkning blive fordoblet, samtidig med at store dele af Afrika vil blive ubeboelig. Hvor skal alle de mennesker så gå hen?, spørger han.

'Det er da perverst'

Derudover virker det måske som om, at der aldrig har været så mange krige som i dag, men der er faktisk færre mennesker i dag, der bliver slået ihjel af andre mennesker end for 100 år siden, lyder det fra den danske digter.

- I stenalderen var der 90 procent chance for, at man døde, fordi man blev slået ihjel af et andet menneske. Sådan er det jo ikke længere. Man kan sige, at det er blevet lettere at leve i den rige del af verden, mens det er blevet værre for andre, siger Henrik Nordbrandt.

Han eksemplificerer uligheden ved det groteske i, at mange danskerne flyver til Middelhavet på grund af det gode vejr og giver ned til få hundrede kroner for at komme til Kreta, mens andre mennesker betaler mange tusinde kroner for at omkomme i en gummibåd, der sejler i den modsatte retning.

- Det er vanvittigt at tænke på. Det er da perverst, siger han.

I aften kan du lære mere om Henrik Nordbrandts liv i programmet 'Henrik Nordbrandt - indlagt på den lukkede' på DR2 klokken 22.

  • ’Henrik Nordbrandt – indlagt på den lukkede’ er første afsnit i en ny reportageserie på DR2. Her følger vi fem forskellige danske kulturpersoner.
  • Dem kan du møde i serien: Henrik Nordbrandt (digter), Anne-Grethe Bjarup Riis (debattør, skuespiller og filminstruktør), Kim Leine (forfatter), Bisse (sangskriver og musiker) samt Christian Lollike (teaterinstruktør).
  • Serien kan ses fem søndage fra den 16. juli klokken 22 på DR2.