Kendt teaterchef vil opføre skrottet DR-julekalender

Aveny-T i København håber at vise den omdiskuterede DR-julekalender ’Jul i republikken’ inden juleaften.

Aveny-T i København forsøger at få opført 'Jul i republikken', hvor kongefamilien får en lejlighed på Amager, fordi Danmark bliver en republik. (© Scanpix)

DR droppede den, fordi den ifølge DR's kulturdirektør ikke levede op til DR’s standard.

Men selvom DR skrottede P1 julekalenderen ’Jul i republikken’ få dage før 1.dec., så kan den måske alligevel blive vist. Teaterdirektør på Aveny-T i København, Jon Stephensen, vil nemlig gerne opføre ’Jul i republikken’ som skuespil allerede inden jul.

- Vi arbejder stenhårdt på, at det kan lade sig gøre, så vi kan vise den søndag den 17. december, siger Jon Stephensen.

Levede ikke op til DR's standarder

’Jul i republikken’ skulle have været sendt på P1 fra 1. december med blandt andre Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen og journalist og debattør Georg Metz på rollelisten. Men dagen før første udsendelse blev den droppet af DR - fordi den ifølge DR’s kulturdirektør, Tine Smedegaard, ikke levede op til DR’s standarder.

Samme dag fortalte julekalenderens instruktør, Lotte Svendsen, at holdet bag fik instruktioner om, at der ikke kunne være 'to venstreorienterede' med på rollelisten og at en vittighed med prins Henrik skulle skrives ud.

Det fik Lotte Svendsen til at anklage DR for censur.

- Det er der slet ikke nogen tvivl om. Vi måtte ringe og fortælle Johanne, at hun blev klippet ud, fordi jeg måtte vælge mellem hende og Georg Metz. Det var simpelthen for utaktisk op til medieforliget, sagde Lotte Svendsen til DR.

Og det er netop dét, der får Jon Stephensen til at ville opføre julekalenderen på Aveny-T, siger han.

Teaterdirektør: Det lyder sjovt

- Det synes mere som censur end kvalitetssikring, når DR har valgt ikke at få julekalenderen ud. Vi skal have sparket liv i debatten og se, hvad det her handler om, så vi kan finde ud af, om det er en overreaktion fra DR’s side, eller hvad det handler om. Personligt synes jeg, at julekalenderen lyder sjov, siger Jon Stephensen.

Derfor holder han i eftermiddag et møde med Lotte Svendsen for at afklare, om de sammen med det oprindelige hold kan opføre den skrottede julekalender inden jul, fortæller han og tilføjer, at han allerede i går har talt med nogle af skuespillerne.

- Jeg har en god mavefornemmelse om, at det godt kan lade sig gøre. Jeg ser det som en event eller en høring på, hvor grænsen går, for hvad man kan i dag.

- Jeg synes, der er så mange eksempler på, at rammerne er blevet mere snævre. Det er kunstens vigtigste rolle at udfordre magten, og hvis kunsten ikke længere kan det, så har vi et problem, siger han.

Klar til fogedforbud og deling af billetindtægter

Det er uklart, hvem der ejer rettighederne til 'Jul i republikken'. Men Jon Stephensen er klar til at gå langt for at få julekalenderen vist.

Han mener nemlig, at sagen kan sammenlignes med dengang, Politiken udgav den såkaldte Jægerbog af Thomas Rathsacks, som forsvaret ville bremse udgivelsen af.

- Vi er ude i noget af det samme i denne sag. For hvad dælen drejer det sig om? Er det kvaliteten, eller er det fordi DR er bange for det kommende medieforlig, hvis de vælger at tage to venstreorienterede med. For hvis det er det, synes jeg, det er langt ude, siger han.

Hvad hvis DR har rettighederne?

- Så må DR komme rendende og tale om at få procenter af entréindtægterne, ellers må DR gøre sit krav gældende ved at nedlægge fogedforbud. Lige nu, tror jeg, at der er mange – inklusive politikere – som gerne vil se og høre, hvad denne julekalender går ud på, siger Jon Stephensen.