Kendte danskere opfordrer til boykot af Melodi Grand Prix i Israel

Kunstnere fra hele verden støtter op om Palæstinas opfordring til at boykotte næste års musikkonkurrence.

Netta (tv.) vandt tidligere i år Eurovision Song Contest for Israel, som dermed skal være vært for næste års konkurrence. Nu opfordrer blandt andre skuespilleren Jesper Christensen (th.) til et boykot af Israel. (Foto: © Francisco Leong/Thomas Lekfeldt, Ritzau Scanpix)

Knap var den sidste konfetti landet på scenegulvet, efter den israelske sangerinde Netta i maj i år sikrede sit hjemland sejren i Eurovision Song Contest, før de første protester mod Israel som værtsnation begyndte at rulle.

I weekenden nåede protesterne mod Israels værtsskab nye højder, da 140 kunstnere fra hele verden i et indlæg i den britiske avis The Guardian opfordrer til, at deltagerlandene boykotter næste års Eurovision i sympati for Palæstina.

- Den 14. maj, få dage efter Israels Eurovision-sejr, dræbte den israelske hær 62 ubevæbnede palæstinensiske demonstranter i Gaza, heriblandt seks børn, og sårede hundredvis. Amnesty International har fordømt Israels 'skyd for at dræbe eller lemlæste'-politik, og Human Rights Watch har beskrevet drabene som 'ulovlige og kalkulerede', står der blandt andet i indlægget, hvori det også lyder:

- Indtil palæstinenserne kan nyde frihed, retfærdighed og lige rettigheder, skal der ikke være 'business as usual' med staten, som nægter dem deres basale rettigheder (...) Eurovision 2019 bør boykottes, hvis det bliver afholdt i Israel, mens landet fortsætter sit forfærdelige, årtier-gamle brud på palæstinensernes menneskerettigheder.

Blandt de 140 underskrivere er 13 danske kulturpersonligheder.

De mest prominente danske navne er skuespillerne Jesper Christensen og Anne Marie Helger, musikeren Raske Penge og forfatteren Kirsten Thorup, mens også internationale navne som Roger Waters, Brian Eno og Helmut Lotti har sat deres signatur på indlægget.

Netta sikrede tidligere år Israels fjerde sejr i Eurovision med sangen 'Toy'. Landet tidligere har tidligere vundet i 1978, 1979 og 1998. (Foto: © Armando Franca, Ritzau Scanpix)

Intet dansk boykot

EBU har ikke kommenteret på indlægget, der er blevet gengivet i flere internationale medier, men alt tyder på, at man holder fast i Israel som værtsland.

Således er EBU i samarbejde med israelsk tv i fuld gang med at finde ud af, om næste års konkurrence skal afholdes i Jerusalem eller Tel Aviv.

Hos DR har man ikke tænkt sig at trække sig fra Eurovision i 2019, siger underholdningschef Jan Lagermand Lundme.

- Danmark er med, fordi Eurovision handler om alt muligt andet end at skabe splid. Eurovision handler om at samle Europa, og derfor er vi med. Vi er med ligegyldigt hvilket land, det måtte være, der er værter. For de værdier, der ligger i konkurrencen, er netop, at vi mødes omkring noget, der ikke er politisk – nemlig musikken, lyder det fra Jan Lagermand Lundme.

Ingen af de øvrige deltagerlande i Eurovision Song Contest har i øvrigt meddelt, at de bliver væk fra Israel af politiske årsager.

Næste års Eurovision Song Contest forventes afholdt i maj.