Klam gyser, stærkt drama og et mordmysterie: Her er serierne, du skal se i efterårsferien

Det er helt okay at være en sofakartoffel i ferien.

'The Good Lord Bird' med Ethan Hawke i hovedrollen er én af de serier, du kan kaste dig over i efteråret. (Foto: William Gray © 2019 SHOWTIME NETWORKS INC. All rights reserved.)

Nu begynder de koldere temperaturer og mørket at trænge sig på. Og selvom du måske har ferie, indbyder disse tider ikke ligefrem til flyrejser og kolde drinks i syden, hvor vi ellers kunne få lidt varme for en stund.

Det er der på mange måder noget trist over. Men der er også noget underligt rart og trygt over det.

Det sociale pres for kold hvidvin med vennerne fordufter lige så stille i efteråret. I stedet kan man spise bland-selv-slik uden nogen dømmende blikke på sofaen.

Og så er det godt, at streamingtjenesterne har din ryg.

Det har de, uanset om du vil ud i rummet eller tilbage i tiden. Uanset om du vil på besøg i et hjemsøgt hus langt væk fra corona-virkeligheden, eller om du vil konfrontere den direkte med en antologiserie om social afstand.

Efterårets nye serier har det hele!

Så du kan roligt give dig selv lov til at rulle gardinerne ned, læne dig tilbage og blive dejligt afslappet og godt underholdt i den kommende tid.

Her får du seks serier, du kan gå i gang med i efteråret.

1

Hæsblæsende rumwestern med den mest nuttede alien siden 'E.T.'

'Barnet' - eller 'Baby Yoda' som karakteren fra 'The Mandalorian' bliver kaldt på internettet - har sat de sociale medier i brand med diverse memes, som hylder den lille figurs søde væsen. (© Disney+)

Disney+ ser ud til at være kommet for at blive med sit familievenlige indhold og den lave pris. Hvis ikke du har huset fuld af børn, så er det den nye 'Star Wars'-serie, 'The Mandalorian', de prøver at lokke dig med.

Sæson to er lige på trapperne, så du kan lige bruge efterårsferien på at hoppe med på landspeederen (svævende transportmiddel fra 'Star Wars'-universet).

Du behøver ikke at kunne huske noget som helst fra det komplicerede 'Star Wars'-univers for at følge med i den simple rumwestern om Mando og den lille grønne baby-Yoda.

Og så har serien årets friskeste blanding af biroller, der blandt andre spilles af kampsportsdronningen Gina Carano, 'Breaking Bad'-stjernen Giancarlo Esposito og ikke mindst; den tyske filmskaber Werner Herzog som superskurk.

Første sæson af 'The Mandalorian' kan ses på Disney+. Anden sæson får premiere den 30. oktober.

2

Tysk historie - næsten uden nazister

Var det en ulykke eller et mord, da den kendte skuespillerinde Betty Winter omkom? Det skal opklares i 'Babylon Berlin'. (© DR)

Det har gjort underværker for Tysklands image, at der endelig er kommet en serie, der handler om noget andet end SS-soldaternes brug af kokain eller Hitlers damplokomotiver.

'Babylon Berlin' foregår i den relativt håbefulde og festlige periode mellem de to verdenskrige, hvor kvinderne har fået stemmeret, kører bil, ryger cigaretter og begynder at smage friheden.

I den nye, tredje sæson er vi dog nået frem til slutningen af 1929, lige op til den store depression i 1930'erne, der bliver optakten til Anden Verdenskrig. Den dynamiske duo, bestående af politifolkene Gereon Rath og Charlotte Ritter, skal opklare et mordmysterium i filmbranchen.

Superstjernen Betty Winter er død under utroligt mystiske omstændigheder, og mens Gereon og Charlotte efterforsker, sker der flere dødsfald.

Alle tre sæsoner af 'Babylon Berlin' kan ses på DRTV.

3

Corona-karantæne som serie-eksperiment

Hvad har du lavet af underlige ting under nedlukningen af landet? Måske kan du genkende dig selv i 'Social Distance' - eller få ny inspiration til nye karantæne-aktiviteter. (© 2020 Netflix)

Den store serieskaber Jenji Kohan, der har stået bag kæmpehits som 'Orange is the New Black' og 'Weeds', skruer nu helt ned for blusset med karantæne-eksperimentet 'Social Distance'.

Serien er produceret helt uden, at skuespillere, instruktører, forfattere og producere har været i samme rum. Skuespillerne filmer sig selv i deres hjem.

Med disse begrænsninger er ambitionen at fortælle otte historier, der er så forskellige som muligt - fra det ekstremt hverdagsagtige til livsomvæltende begivenheder.

Ambitionen er, at alle skal kunne se sig selv i mindst én historie ud af de otte forskellige, der på hver sin måde afspejler corona-nedlukningen.

'Social Distance' kan ses i otte afsnit på Netflix fra 15. oktober.

4

Ubåden uden gerningsmand

Skuespiller Søren Malling portrætterer drabschef Jens Møller i 'Efterforskningen'. Både Malling og serien generelt er blevet rost for sin skildring af ubådssagen. (Foto: Per Arnesen © Per Arnesen (TV2))

Øjeblikket, hvor verdenshistoriens mest berygtede ubåd bliver hævet op af det mørke hav, er det tætteste, man kommer på væmmelsesfryd i Tobias Lindholms miniserie 'Efterforskningen'.

Han har skubbet alt det sensationelle til side og fortæller sobert og tålmodigt historien om politifolkene, der arbejdede med opklaringen af drabet på den svenske journalist Kim Wall i 2017.

Serien blev udskammet vidt og bredt, før den kom, men efter den har fået premiere, er kritikken om gravrøveri og kannibalisme stort set blevet en tabersag.

Ikke mindst, fordi der ikke optræder nogen klamme rekonstruktioner af gerningen, og skurken selv får ikke så meget som ét sekund på skærmen og nævnes aldrig ved navn.

'Efterforskningen' kan ses i seks afsnit på TV2 Play.

5

Problematisk, fanatisk heltemod

Ethan Hawke som John Brown i 'The Good Lord Bird'. Han slog igennem i 1989 som en af eleverne i 'Dead Poets Society', der blev undervist af deres karismatiske lærer, spillet af Robin Williams. (Foto: William Gray © 2019 SHOWTIME NETWORKS INC. All rights reserved.)

Ethan Hawke fra 'Boyhood' og 'Before'-trilogien har produceret 'The Good Lord Bird', som han også selv spiller hovedrollen i.

Den handler om John Brown, der kæmper for at ophæve slaveriet i USA. Og han kæmper virkeligt. Ikke ved et skrivebord. Han insisterer derimod med religiøs fanatisme på at skyde og hakke sig til retfærdighed med vanvid i øjnene.

Han er indbegrebet af idéen om, at målet helliger midlet.

John Brown er en virkelig historisk figur, der endte sine dage med at blive hængt for forrædderi.

Miniserien bliver fortalt befriende kaotisk og ikke-heltemodigt, og hvert afsnit starter med den bevidst dobbelttydige tekst:

- Alt det her er sandt. Det meste af det skete i virkeligheden.

'The Good Lord Bird' kan ses i syv afsnit på HBO Nordic.

6

Anmelderrost gyser vender tilbage

Victoria Pedretti (i baggrunden) spiller rollen som Dani i den nye sæson af 'The Haunting of'-serien, men hun er ikke helt ukendt i universet. Hun var også med i forgængeren, 'The Haunting of Hill house', hvor hun spillede Eleanor "Nell" Crain - også kendt som The "Bent-Neck" lady. Der er generelt flere skuespillere, der går igen i de to sæsoner af 'The Haunting of'-serien. (Foto: EIKE SCHROTER/NETFLIX © 2020 Netflix)

- Død betyder ikke væk, lyder en replik i gyserserien 'The Haunting of's nye sæson.

Det synes at være omkvædet, der binder de to sæsoner sammen.

Første sæson var baseret på Shirley Jacksons roman 'The Haunting of Hill House', mens den nye sæson er baseret på Henry James' klassiske skrækfortælling 'The Turn of the Screw' fra 1898. Sæson to har fået navnet 'The Haunting of Bly Manor'.

Det er ikke gysereffekter eller splat, der gør, at man kan mærke, at det er de samme folk, der står bag.

Det er snarere ønsket om at fortælle en historie om sorg og skam - med spøgelser som metafor for alt det usynlige, der er tilbage, når vi mister dem, vi elsker.

Den unge kvinde, Dani, bliver ansat til at passe børnene Floria og Miles, efter deres tidligere barnepige og lærerinde har begået selvmord.

Floria og Miles' forældre er også døde, og deres onkel har ansat Dani for selv at slippe for at have noget med børnene at gøre.

God fornøjelse, Dani.

'The Haunting of Bly Manor' kan ses i ni afsnit på Netflix.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk