'Klap lige hesten': Lie Kaas får hug for at lægge stemme til sort mand - nu forsvares han af medskuespillere

Pixar har fået kritik for at caste Nikolaj Lie Kaas som stemmen til en sort jazzmusiker i ny anmationsfilm.

Pixar har fået kritik for at caste Nikolaj Lie Kaas i rollen som sort jazzmusiker i animationsfilmen 'Sjæl'. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Der har været store ros fra anmelderne i både Danmark og udlandet, efter Pixar-filmen 'Sjæl' fik premiere juledag på streamingtjenesten Disney+.

Men animationsfilmen, der handler om en sort jazzmusiker i USA, er herhjemme også blevet kritiseret for, at skuespilleren Nikolaj Lie Kaas har lagt stemme til filmens hovedperson, Joe.

Selv har skuespilleren afvist kritikken på Facebook og siger, at det skal handle om, hvem der er bedst til jobbet - ikke hudfarve.

Hovedpersonen Joe i Disneys 'Sjæl' bliver i originalversionen indtalt af den sorte skuespiller Jamie Foxx. (© Disney)

Blandt de ikke-hvide, der lægger stemmer til andre figurer i 'Sjæl', er blandt andre Remee, der spiller Paul. Han kalder diskussionen for relevant, men han siger også, at Nikolaj Lie Kaas gør det "blændende godt".

- Men vi skal alle til lige at trække vejret, klappe hesten, give plads til den kunstneriske frihed, nyde, hvor langt vi trods alt er kommet, og skelne mellem, hvad der er intentionelt eller ubevidst racisme, og hvad der er rene tilfældigheder og håndværksmæssige beslutninger, skriver Remee i en sms.

Da han blev inviteret med om bord i projektet, var han selv "meget beæret" over at være med, fordi han mente, at titlen, temaet og alle aspekterne af amerikansk, sort kultur var genialt. Også selvom hans rolle er relativt lille, og at han da var "ganske almindeligt misundelig" på Nikolaj Lie Kaas, der havde fået hovedrollen.

- Dernæst tænkte jeg, at han jo er en rigtig skuespiller, skriver han blandt andet.

Al Agami: Nikolaj Lie Kaas skal have lov til at brillere

Al Agami, der lægger stemme til figuren Dez i 'Sjæl', siger, at han som del af en minoritet mener, at der generelt er et problem med repræsentation i dansk kultur.

Han forklarer, at han ser det ud fra flere synspunkter – blandt andet som minoritet og som skuespiller. Men han synes, at Nikolaj Lie Kaas skal have lov til at "brillere" som hovedpersonen Joe, og at han faktisk lyder mere som Joe, end den sorte, amerikanske skuespiller Jamie Foxx gør, som lægger stemme til hovedpersonen i den originale version.

Rapperen Al Agami støtter også op om Nikolaj Lie Kaas. På billedet optræder rapperen under en demonstration i forbindelse med et Stram Kurs-arrangement i Landstingssalen på Christiansborg i 2019. (© Ólafur Steinar Rye Gestsson)

- Jeg synes ikke, det er et problem, at Nikolaj Lie Kaas lægger stemme til hovedrollen. For hvorfor skulle han sige nej til at få en rolle, som han bliver bedt om at tage? I stedet er det mere et problem, den måde, der bliver castet på, og de emner, der bliver lavet film om, siger han og peger på, at det er et fåtal af Disney-film, der handler om sorte.

Kritikere: Danmark er håbløst bagud

Flere har ellers kritiseret, at det i den danske udgave ikke var en sort person, som skulle lægge stemme til hovedpersonen Joe, der i den amerikanske version spilles af skuespiller Jamie Foxx.

Asta Sekamane, der er bestyrelsesmedlem i Afro Danish Collective, har ifølge Berlingske sagt, at Disney har forpasset en chance ved ikke at have givet rollen til en sort. Særligt set i lyset af de mange Black Lives Matter-demonstrationer.

I samme medie bliver hun bakket op af Mira C. Skadegård, adjunkt ved Institut for Kultur og Læring på Aalborg Universitet, der mener, vi er håbløst bagud i Danmark.

- Generelt er der en forventning om, at en ikke-hvid skuespiller ikke er lige så kompetent. (...) Hvis ikke vi gør op med den her tendens til at udviske vores minoriteter og fastholder minoriteter i sekundære positioner, så gør vi jo ikke op med diskrimination, siger hun blandt andet.

Lie Kaas: Det er fuldstændig ligegyldigt

Debatten fik Nikolaj Lie Kaas, der lægger stemme til hovedpersonen, til at blande sig på Facebook. Her skriver han, at han i nogle tilfælde er tilbøjelig til at give kritikerne ret, men ikke i eksemplet med sin karakter, fordi han mener, det er "fuldstændig ligegyldigt", hvilken etnicitet hovedkarakteren har.

Debatten har fået skuespiller Nikolaj Lie Kaas til at forsvare, at han fik rollen. (Foto: NILS MEILVANG © Scanpix)

- Hver dag jeg går på arbejde, lader jeg, som om jeg er en anden. Jeg har spillet folk, der er klogere end mig, dummere end mig, personer, jeg ikke forstår eller overhovedet ikke deler holdninger med. Men jeg er så taknemmelig for at få lov til at sætte mig ind i, hvordan andre tænker og føler, og få lov at forsvare dem, og hver dag går jeg derfra med en langt bedre forståelse af mennesker, der ikke er mig.

- Det er oprigtigt et privilegium, og noget jeg virkelig sætter pris på og en ære i, og det håber jeg, at alle skuespillere og kunstretninger med hvilken som helst hudfarve eller overbevisning får lov at blive ved med, skriver han blandt andet i opslaget.

Tvivl om, hvorvidt der er dubbere nok

For et halvt års tid siden var problematikken også oppe at vende, efter at flere hvide skuespillere ikke ønskede at lægge stemme til sorte eller andre ikke-hvide figurer i amerikanske tegnefilm som blandt andet 'The Simpsons'.

Dengang pegede Lars Thiesgaard, der er en af dem, der har lagt stemme til flest tegneseriefigurer herhjemme, at det giver mening at vælge en skuespiller, der så vidt muligt passer til figuren - også når det gælder hudfarve. Dog så han væsentlige udfordringer ved det.

- Jeg er i tvivl, om massen af skuespillere er stor nok. For det er ikke bare en stemme. Det er en skuespilpræstation. Jeg er i gang i et projekt, hvor der er tre ældre sorte kvinder i filmen. Men blandt skuespillere kan jeg ikke umiddelbart komme i tanke om mange sorte, kvindelige skuespillere i Danmark, der er over 60 år, sagde Lars Thiesgaard i juli sidste år.

DR har forsøgt at få et interview med Nikolaj Lie Kaas, Melvin Kakooza og Disney. Nikolaj Lie Kaas' manager oplyser, at han er på optagelse og ikke har mulighed for at kommentere sagen yderligere. Disneys kommunikationsansvarlige Aurora Stark skriver i en sms, at Disney ikke ønsker at kommentere sagen.

FacebookTwitter