Klassefesten 2 hitter i biografen trods lunkne anmeldelser

'Klassefesten 2' har solgt så mange billetter, at den står for den fjerde bedste åbningsweekend for en dansk film i ti år.

Mange må have anbefalet deres venner at se 'Klassefesten 2', for filmen er på bare en uge allerede set af 211.265 mennesker. (© Nordisk Film)

Anmeldelserne af den danske folkekomedie 'Klassefesten 2' var lunkne. De danske biografsæder holdes til gengæld pænt varme.

Filmen med Troels Lyby, Anders W. Bertelsen og Nikolaj Kopernikus havde premiere for bare en uge siden og er nu set af 211.265 mennesker.

'Klassefesten 2' har tilmed solgt så mange billetter, at det allerede er den fjerde bedste åbningsweekend for en dansk film i 10 år.

Det placerer filmen lige efter 'Klovn', 'Kvinden i Buret' og 'Jagten' på filminstituttets liste over de film, som har haft den bedste åbningsweekend.

Mange lytter ikke til anmelderne

Dermed har biografpublikum igen kastet sig frådende over en ny film, der ikke har fået gode anmeldelser.

- Generelt er der ikke den store lydhørhed blandt biografgængere i forhold til anmeldere. Rigtig mange følger deres egen næse eller venners anbefaling, snarere end at læse anmeldelser, siger Stig Hjarvard, filmekspert og professor ved Københavns Universitet.

Han peger på, at det nu i høj grad er uafhængige blogs, anbefalinger på de sociale medier og dem, der skal markedsføre en film, som dominerer.

- Det man kan se, er, at filmanmeldere - ligesom mange andre kulturkritikere - har fået en meget større konkurrence fra andre stemmer på internettet, siger han til DR Kultur.

Er det en god kærestefilm?

Og dermed er det ikke længere klassisk kulturkritik, forklarer Stig Hjarvard:

- De udøver ikke kulturkritik i traditionel forstand. Det er meget mere en form for forbrugerjournalistik. Anmeldelser - i det omfang, det er anmeldelser - har at gøre med, om den er god at tage kæresten eller vennerne med ind og se. Det er meget mere oplevelsesorienteret.

Den tendens kan man også se på en række filmhjemmesider, hvor anmeldernes dom nu også har fået selskab af læsernes mulighed for at give en film fra en til seks stjerner.

'Klassefesten 2' er en opfølger til 'Klassefesten', som var en af de helt store succeser i 2011 med 520.000 solgte billetter.