Klaustrofobi-alarm! Her er de uhyggeligt spændende film du skal se - hvis du tør

Filmekspert peger på syv film, der tager karantænen til det næste niveau.

(© Scanbox)

At skulle udfolde sig på meget lidt plads i disse corona-tider, udfordrer i den grad både vores tålmodighed og kreativitet.

Kloge mennesker keder sig aldrig, sagde forældre, da jeg var barn, og der er altså også noget om snakken. Uden de vanlige remedier og 117 ting at foretage os, må vi ændre strategi og tænke i andre baner for ikke at blive spist op af karantæne-kuller.

På samme måde skal filminstruktører, der af enten økonomiske eller andre dogmatiske årsager har været nødsaget til at fortælle en historie på kun én lokation, skulle udfordre sig selv og fantasien. Vi elsker naturligvis alle økonomisk svimlende projekter såsom Marvel- og Harry Potter-film, hvor hele pointen er, at vi kommer rundt i det pågældende univers.

Dog kan nok så smukke transportscener også være unødvendigt fyld, og et mere simpelt setup har det med at få det maksimale ud af manuskriptforfattere, instruktører og ikke mindst skuespillere, der står nøgne tilbage uden noget at læne sig op af.

Jeg har alle dage været fuldstændig besat af disse såkaldte én-lokationsfilm, fordi det minder mig om, at den gode historie og skarpe dialog er og bliver de mest essentielle ingredienser i en vellykket film.

Her kommer syv fantastiske film – de fleste nervepirrende thrillere – der viser, at isolation og begrænsede muligheder faktisk kan lede til kreativ optimering og munde ud i særdeles unikke filmoplevelser. Så se en af disse film i aften og lad dig inspirere - man kan udrette mere i trange omgivelser, end man tror.

1

Lokation: En lejlighed

Film: 'Rear Window' (1954)

Måske den film, der spejler danskernes nuværende situation bedst.

Alfred Hitchcock blev ikke kaldt The Master of Suspense (spændingens mester) for ingenting. Han kunne få spænding ud af stort set ingenting, og en lang række af hans film kunne alle være på denne liste, da flere af dem foregår på ekstremt begrænsede lokationer.

'Lifeboat' foregår udelukkende på en - ja, du gættede det – redningsbåd. 'Rope' udspiller sig udelukkende under et middagsselskab. Og i 'Rear Window' er vi indespærret i fotografen Jeffs lejlighed på en varm sommerdag. Han er spærret inde i sit eget hjem på grund af et brækket ben, men da han en dag under sine daglige iagttagelser af bygningen overfor mener, at han overværer et mord, så begynder han at tage opklaringsarbejdet i egen hånd.

Det er en fryd for øjet at følge en svedende James Stewart, der beskuer et af de mest ikoniske kulissedesigns nogensinde. Det konstruerede lejlighedskompleks overfor ham, hvor den hjemlige (u)hygge emmer ud af de forskellige vinduer, vækker både glæde og gru og drager i den grad paralleller til de af os, der bor i byen i disse karantænetider.

'Rear Window' kan lejes på Blockbuster, iTunes og SF Anytime og købes på dvd.

2

Lokation: En kiste

(© Scanbox)

Film: 'Buried' (2006)

Den måske mest kompromisløse film når det kommer til at holde sig slavisk til én-lokations-temaet. På intet tidspunkt bryder filmen med konceptet, og i halvanden time er vi helt tæt sammen med den Irak-udstationerede soldat Paul (Ryan Reynolds), der vågner op levende begravet i en trækiste kun med en Zippo-lighter og en smartphone som hjælpemidler. Han aner ikke, hvor han er, eller hvorfor han er begravet, men da gerningsmanden ringer og vil have en løsesum på fem millioner dollars, kan han begynde at løse mysteriet - og endnu vigtigere: Lægge en plan for, hvordan han kommer ud af den forbandede kiste!

Det er dybt fascinerende, hvad instruktør Rodrigo Cortéz får ud af så simpel en idé. Med et godt manuskript, og hvad der måske er Ryan Reynolds’ bedste præstation, keder man sig aldrig. Selv lider jeg af klaustrofobi, så 'Buried' er selvsagt lidt af en udfordring at se, men det spændende plot og indbyggede mysterium sidder stadig i mig i dag, 14 år efter jeg første gang så filmen.

'Buried' kan ses på TV2 Play eller lejes på Blockbuster og Viaplay og købes på dvd.

3

Lokation: Et retslokale

(© Orion-Nova Productions)

Film: '12 Angry Men' (1957)

Sidney Lumets klassiker fra 1957 er og bliver den måske mest (aner)kendte én-lokationsfilm, der nogensinde er skabt. '12 Angry Men' er stadig en film, der undervises i på filmskoler verden over, og selvom den har mange år på bagen, så er det stadig en master class i spændende dialog, eminent skuespil og filmteknisk snilde.

Filmen handler om en jury, der skal diskutere sig frem til, hvorvidt de tror, at en ung mand er skyldig i at have dræbt sin egen far. I starten er alle undtagen én sikre på, at drengen er skyldig, men efterhånden som det stædige og uenige jurymedlem fremlægger sine synspunkter, opstår en langt mere nuanceret diksussion, hvor de gode argumenter clasher i et følelsesladet lokale fyldt med store personligheder.

'12 Angry Men' er et mesterværk, der stadig imponerer den dag i dag, og de lange, kontinuerlige scener har krævet umenneskeligt meget af de dygtige skuespillere. Lad dig ikke skræmme af at filmen er mere end 60 år gammel, og lad dig i stedet imponere af en af alle tiders mest fascinerende film.

'12 Angry Men' kan lejes på iTunes og Google Play og købes på dvd.

4

Lokation: En politistation

(© Nordisk Film)

Film: 'Den Skyldige' (2018)

Da det danske filminstitut igangsatte det nye filminitiativ kaldet "skitsen", hvor man som relativt grøn filmmager kunne få lov at lave film til ekstremt lave budgetter, havde de næppe forventet, at der ville komme så succesfulde film som 'Den Skyldige' ud af det. Men når pungepungen er begrænset, så må kreativiteten tage over.

Det og mere til er tilfældet i Gustav Möllers sublime debutspillefilm, hvori politimanden Asger (Jakob Cedergren) modtager et opkald fra en kidnappet kvinde. Filmen udspiller sig udelukkende i to tilstødende kontorlokaler, og Cedergren er eneste skuespiller, der får lov at folde sig ud på mere end en måde. Resten af castet er begrænset til stemmearbejde i den anden ende af telefonrøret, men det er fascinerende at blive opmærksom på, hvor meget det kræver af en skuespiller, når kun stemmen er til rådighed.

Mysteriet i filmen er blandt de mest spændende, man kan finde i nogen nyere dansk film, og helt indtil sidste sekund er man totalt i tvivl om, hvad man skal tro, og hvordan det hele hænger sammen.

'Den Skyldige' kan streames på Viaplay og lejes på Blockbuster, SF Anytime og iTunes og købes på dvd.

5

Lokation: Et samtalekøkken

(© Filmbazar)

Film: 'Perfect Strangers' (2016)

Da jeg selv laver radioprogrammet Den sorte boks på P3, hvor vi hver uge får eksklusiv adgang til en kendt danskers mobiltelefon, så ved jeg om nogen, hvor meget guf, snavs og spas, der gemmer sig i sådan en lille bouillonterning af hemmeligheder.

Og i denne skarpe italienske dramathriller er opskriften på en spændende film såre simpel: En samling af voksne mennesker beslutter sig for at lege en leg, hvor de alle skal fremvise indholdet af deres indkommende sms-beskeder, mails og telefonopkald. Det hele starter for sjov, men bevæger sig naturligvis i en langt mere dramatisk retning, da de alle har langt flere hemmeligheder end først antaget.

Mobiltelefonen er et genialt omdrejningspunkt, når rammerne er begrænsede, og de italienske skuespillere, som ikke er bange for at spille stort og teatralsk, sælger totalt følelsen af at være fanget i en leg, som man ikke kan bakke ud af uden at virke suspekt.

Man kan jo passende se filmen, drikke et par glas rødvin og gøre dem kunsten efter og lege samme leg. Hvis man tør…

'Perfect Strangers' kan lejes på SF Anytime og Blockbuster og købes på dvd.

6

Lokation: En skilift

(© ArieScope Pictures)

Film: 'Frozen' (2010)

Der er heldigvis nok ikke mange, der har prøvet at strande højt oppe på en skilift, efter personalet har lukket af og er taget hjem. Det er, hvad der sker for tre unge mennesker i 'Frozen', der i bidende kulde skal finde en måde at komme ned. Men selv dét at komme ned, er ikke uden problemer, da sultne ulve cirkler rundt blot fire meter under dem.

'Frozen' (ej at forveksle med den populære Disney-film) er en af de film, der stiller spørgsmålet, "hvad ville du gøre?" i en überrealistisk situation, der nemt lægger op til et tankeeksperiment. Ville man kunne hoppe ned fra liften? Kan nogen høre en, hvis man råber efter hjælp? Kan man overleve en hel nat i bidende kulde? Osv osv. Filmen er langt fra et æstetisk mesterværk, men den er hamrende underholdende, og man kommer aldrig til at kigge på en skilift på samme måde igen.

'Frozen' kan lejes på Blockbuster of SF Anytime og købes på dvd.

7

Lokation: Et mindre skib

(© Before The Door Pictures)

Film: 'All is Lost' (2013)

Personligt kan jeg nærmest ikke komme på noget mere klaustrofobisk end at være fanget på det åbne hav. Det synes paradoksalt, at den smukke udsigt til vand og himmel skulle være angstfremkaldende, men isolerede og uden et sikkerhedsnet minder det os bare om, hvor ufatteligt små vi er, og hvor nemt naturen kan overmande os.

I den dialogløse 'All Is Lost' er Robert Redford eneste figur i filmens 106 minutter, og han er perfekt i rollen som en vejrbidt sømand, der efter et sammenstød med skibscontainer langsomt må se på, mens hans båd bliver fyldt op med vand.

'All is Lost' er virkelig en procesfilm. På samme måde som 'The Martian' var det med Matt Damon på Mars, er det en stor del af fornøjelsen at se Redford finde på kreative løsninger for at redde både sin båd og sig selv. Og så er det spøjst at se en fim uden dialog, specielt for min kæreste, der kun hørte filmen, mens hun arbejdede i rummet ved siden af, og ikke kunne forstå, hvorfor jeg sad og lyttede til to timers filmmusik. Men hvilken filmusik det er!

'All is Lost' kan lejes på Blockbuster, Viaplay og SF Anytime og købes på dvd.

FacebookTwitter