Kommentar: Producentforeningen er skyldig i grov manipulation

Producentforeningen kom i forrige uge med deres udspil til den kommende filmaftale. Men en gennemgang af tallene afslører en grov manipulation fra foreningens side. (Opdateret fredag den 12/09 klokken 12.09)

Producentforeningen kom i forrige uge med deres udspil til den kommende filmaftale. Men en gennemgang af tallene afslører en grov manipulation fra foreningens side, mener vært på programmet Kulturknuserne på P1, Lasse Marker. (Foto: Agnete Schlichtkrull © Type 1)

(Opdateret fredag den 12/09 klokken 12.09)

I forrige uge kom producentforeningen med deres udspil til den kommende 4-årige filmaftale, der skal forhandles på plads i løbet af efteråret.

I udspillet tegner producentforeningen et dystert billede af filmbranchens økonomi, der ifølge en bestilt Deloitte-rapport mangler 80 mio. kr.

Hovedskurken er ifølge Producentforeningen et faldende DVD-salg siden 2011. Men en gennemgang af tallene afslører en grov manipulation. Filmbranchen "mangler" ikke 80 mio. kr., og DVD-salget af danske film har ikke været faldende, men stigende i den pågældende periode.

25 film om året er ikke normalt

Producentforeningen skriver i deres udspil, at "antallet af nye danske film skal tilbage på normalt niveau. Gennemsnit bør være 25 danske filmpremierer om året", skriver de.

Men 25 spillefilm om året har aldrig været det normale niveau.

Fra 2003-2011 var niveauet 20-25 spillefilm om året. I filmaftalen for 2011-2014 var niveauet sænket til 15-20 film om året.

Selvom antallet af spillefilm er faldet, så vil producentforeningen altså ikke blot tilbage til det normale niveau. De vil have mere.

Det er derfor også en misvisende formulering, når Deloitte-rapporten, som producentforeningen selv har bestilt, konkluderer, at filmbranchen "mangler" 80 mio. kr.

Det ville være mere korrekt at skrive, at det vil koste 80 mio. kr., hvis der i gennemsnit skal produceres 25 film om året, hvilket vil være et højere niveau end de seneste 12 år.

Lille stigning i filmstøtten

Det bør også tilføjes, at støtten til dansk film faktisk er steget de sidste 12 år. I filmaftalen 2003-2006 blev dansk film støttet med i alt 1.363 mio. kr.

I den nuværende filmaftale 2011-2014 får filmbranchen 1.649 mio. kr. i støtte. Omregnet til nutidskroner svarer det til en mindre stigning.

Intet fald i det danske DVD-salg

Producentforeningen skriver i deres udspil, at "producentforeningen i længere tid har påvist, at dansk film er truet af dårlig økonomi, hvilket blandt andet skyldes fald i DVD-salg på 40% fra 2011 til 2013 - svarende til 400 mio. kr."

Man får et indtryk af, at den danske filmbranches økonomi er hårdt presset pga. massive tab i indtægter fra DVD-salg. Men det passer ikke. For ovenstående tal dækker nemlig over salget af både udenlandske og danske DVD'er.

Stigning i indtjeningen

Kigger man udelukkende på salget af danske DVD'er hos Foreningen af danske Videodistributører (som producentforeningen også har deres tal fra), kan man se, at DVD- og Blu-ray-salget af danske spillefilm faktisk er steget fra 74,7 mio. kr. i 2011 til 75,6 mio. kr. i 2013.

Foreningen af danske Videodistributører oplyser desuden, at dvd-salget har været støt stigende siden mediets introduktion i 1998 og frem til 2010.

Der findes ikke tal for salget af danske DVD'er før 2010. Men indtjeningen på salget af danske DVD'er og Blue-Ray var 500.000 kroner højere i 2012 end i 2010.

Producentforeningen peger på et faldende DVD-salg som hovedforklaring på filmbranchens dårlige økonomi. Men virkeligheden er altså, at de danske producenter haft stigende indtægter på DVD- og blu-ray-salget i den pågældende periode.

Streaming-indtægter er ikke medtaget

Hertil kommer den positive udvikling inden for det digitale område, som ikke er medtaget i ovenstående. Ligesom man skal huske på, at biografsalget satte rekord i 2013 med flest solgte billetter i 30 år.

Det er stærkt kritisabelt, at Producentforeningen manipulerer så groft med tallene i et forsøg på at tegne et dystert billede af branchens økonomi, netop som filmaftalen, der fastsætter statsstøtten til dansk film, skal forhandles på plads.

Bruger gamle tal

I producentforeningens udspil er der en fakta-boks, hvor der bl.a. står, at "producenternes netto-indtjening er faldet med 50 % siden 2004".

Nyere tal viser dog en lidt mindre pessimistisk udvikling.

På Producentforeningens egen hjemmeside findes der nyere rapporter, der bl.a. viser, at filmproducenternes omsætning er steget med 14 % siden 2009 - og at halvdelen af filmproducenterne har haft stigende indtægter de sidste 3 år.

Af CVR-registeret fremgår det desuden, at 9 ud af de 10 største filmproducenter havde overskud sidste år.

Det er misvisende, at producentforeningen ikke bruger de nyeste tal, der viser en fremgang i omsætningen og indtjeningen i filmbranchen.

Filmproducenter vil ikke fremvise regnskaber

Kulturknuserne på P1 har blandt andet ringet til filmproducenterne Obel Film og ASA Film og spurgt, om vi må se deres regnskaber for at finde ud af om deres økonomi ser så slem ud, som branchen siger.

Ingen af de filmproducenter, som Kulturknuserne på P1 har talt med, vil fremvise regnskaber.

På den måde bliver det utrolig svært for pressen at gennemskue økonomien, og utrolig let for filmbranchen at skabe en fortælling om, at dansk films økonomi er hårdt presset, og at det vil være katastrofalt, hvis der ikke tilføres flere midler.

Filmbranchen tjener stadig penge

I 2010 konkluderer Deloitte i en omfattende analyse af sundhedstilstanden i dansk spillefilmsproduktion, at "den offentlige finansiering skaber fortsat en stærk tilskyndelse til at producere spillefilm, trods nedgangen i indtægterne".

Filmbranchen tjener stadig penge, selvom de tjener færre penge end i midten af 00'erne. Det er en noget anden fortælling end den, som filmbranchen forsøger at skabe.

Det er stærkt problematisk, at en branche der støttes med over 400 mio. skattekroner om året, manipulerer med tallene i jagten på endnu flere støttekroner.

(Opdateret fredag den 12/09 klokken 12.09) Direktøren for Producentforeningen, Klaus Hansen, svarede på Lasse Markers kritik i Kulturknuserne på P1 den 5. september. Du kan høre Klaus Hansens svar her.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk