Kongerne af slow-tv gør det igen: Seerrekord til skak-vm

Tre millioner nordmænd fulgte med, da det norske skakfænomen Magnus Carlsen forsvarede sit verdensmesterskab.

Magnus Carlsen og Fabiano Caruana gav hinanden tolv tætte partier, inden Carlsen satte tingene på plads i omspillets hurtigskak, hvor nordmanden var helt suveræn. (Foto: Facundo Arrizabalaga © Scanpix)

Det er efterhånden blevet en nationalsport på linje med langrend at give sig god tid til at se fjernsyn i Norge.

Disciplinen blev født for små ti år siden, da den nationale tv-station NRK sendte den syv timer og 14 minutter lange togtur fra Bergen til Oslo i anledningen af strækningens 100 års jubilæum.

Den 29. november 2009 så 1,2 millioner nordmænd med hjemme fra tv-stuerne, da transmissionen fra det smukke norske landskab rullede over skærmen.

Magnus Carlsen og Fabiano Caruana ved VM i London. To mænd, der tænker. Naturligvis et kæmpe tv-hit i Norge. (Foto: Paul Childs © Scanpix)

NRK har siden haft masser af succes med blandt andet 18 timers livetransmission af laksefiskeri (1,6 millioner seere), national strikkeaften (1 million seere) og ikke mindst med den fem og et halvt døgn lange og uafbrudte transmission fra sejlturen fra Bergen til Kirkenes, der trak hele 3,2 millioner nordmænd ind foran skærmen.

Det virker derfor helt naturligt, at det tv-tålmodige folk mod nord kan bryste sig af, at verdensmesteren i den måske mest tålmodighedskrævende sport af alle, skak, er en af deres egne.

Nordmændene elsker skakgeniet Magnus Carlsen, der i sidste måned forsvarede sit verdensmesterskab mod den amerikanske udfordrer Fabiano Caruana.

NRK, der har sendt samtlige partier i deres fuld længde på deres kanaler, kan således melde om rekordmange seere til skakduellen i London, som Magnus Carlsen trak sig sejrrigt ud af efter 12 gange remis og en knusende 3-0-sejr i omspil.

Langsom underholdning

Det har da også været alt andet end kedeligt at følge med på NRK, hvor den dygtige vært Line Andersen har styret løjerne i det, der vel bedst kan beskrives som et afslappet talkshow om skak, garneret med kompetente analyser af alt fra åbninger til Magnus Carlsens valg af strømper.

Flere af udsendelserne har varet i over seks timer, hvor Line Andersens faste makkere har været skakeksperten Torstein Bae og Heidi Roneid, der har stået for input fra live-publikummet og seerne.

Det sympatiske geni Magnus Carlsen er hamrende populær i hjemlandet, hvor nordmændene i stor stil følger den 28-åriges utrolige bedrifter ved skakbrættet. (Foto: TOLGA AKMEN © Scanpix)

Da seertallene var på sit højeste, så hele 734.000 nordmænd med, da 28-årige Magnus Carlsen satte Fabiano Caruana til vægs i omspillets hurtigskak, hvor den amerikanske regnemaskine slet ikke kunne følge med intuitionens mester fra Tønsberg.

Det er seerrekord for et VM i skak, skriver NRK, der også viste Magnus Carlsens VM-triumfer i 2013, 2014 og 2016.

Totalt set har hele tre millioner norske tv-seere været forbi skaksendingerne fra det halvanden uge lange verdensmesterskab i London.

Facebook
Twitter