Kvindelige amerikanske skuespillere er letpåklædte og dårligt betalte

Der er langt færre kvinder end mænd i den amerikanske filmbranche. De, der er, får til gengæld ringere løn end mændene og er oftere nøgne.

Angelina Jolie er den bedst betalte kvindelige skuespiller i USA i 2013. Hendes løn blegner dog i forhold til hendes mandlige kollegaer. (Foto: Ethan Miller © Scanpix)

De er der, selvfølgelig, kvinderne.

Der er bare ikke så mange af dem.

En opgørelse, som New York Film Academy har lavet, viser, at det ser skidt ud for kvinderne i den amerikanske filmbranche.

Ser man på filmbranchen samlet set, er kun en ud af fem ansatte kvinder. Samtidig er mindre end tredjedel af alle skuespillere i amerikanske film kvinder.

Letpåklædte kvinder på skærmen

De kvinder, der alligevel finder vej til skærmen, er til gengæld ret lette at få øje på. I hvert fald har de ikke lige så meget tøj på som mændene, viser opgørelsen.

Lidt over en fjerdedel af alle kvinder i film fremstår nøgne eller delvis nøgne i løbet af en film, mens det samme gælder knap én ud af ti mænd. Samtidig er lidt under en tredjedel af de kvinder, som beholder tøjet på, udfordrende klædt. Det gælder syv procent af mændene.

Tjente meget mindre end mændene

At kvinderne på den vis sparer på filmenes kostumeomkostninger ved at valse letpåklædte omkring på filmsettet, afspejler sig ikke umiddelbart i deres løn.

Kvinderne tjener væsentligt mindre end mændene i Hollywood. De ti bedst betalte kvindelige skuespillere tjente i 2013 i alt cirka 992 millioner kroner, mens de ti bedst betalte mænd tilsammen tjente lidt over 2,5 milliarder kroner.

Blandt de kvindelige skuespillere rullede flest millioner ind på Angelino Jolies bankkonto. Hun er den kvinde, der har tjent flest penge på en enkelt filmrolle i 2013 - nemlig 180 millioner kroner.

De mange penge blegner dog en smule i sammenligning med skuespilleren Robert Downey Juniors indkassering. 405 millioner kroner tjente han på en enkelt film i 2013, og er dermed årets rekordindehaver.

Syv andre mænd klarede det dog også så godt, at de overgår Angelina Jolie i stjernehyre.

35 kvinder nomineret til OscarAf andre statistikker kan nævnes, at 35 kvinder blev nomineret til en Oscar i 2012, mens 140 mænd blev - og at 77 procent af medlemmerne i oscar-akademiet, der bestemmer hvem der modtager oscarstatuetterne, er mænd.

Derudover har kun en ud af ti film i gennemsnit formået at have lige mange mænd og kvinder på rollelisten.

Også ulige forhold i Danmark

Der findes ingen dansk undersøgelse, der på samme måde afdækker den danske filmbranche i 2012 og 2013. Men en statistik over kønsfordelingen i danske spillefilm fra 2010, viser, at kun en ud af fem filminstruktører eksempelvis er kvinder.

Du kan selv gå på opdagelse i The New York Academy opgørelse her:

Facebook
Twitter