Kvinderne tager styringen i en af verdens mest populære tv-serier

Sjette sæson af 'Game of Thrones' bliver domineret af stærke kvinderoller, spår lektor i medievidenskab og forfatter til bog om den populære serie.

Danske Nikolaj Coster-Waldau roser sine kvindelige kolleger i tv-serien 'Game of Thrones'. Fra venstre ses Sophie Turner, Gwendoline Christie, Maisie Williams og Emilia Clarke. (Foto: Mike Blake © Scanpix)

De er blevet giftet bort, mishandlet, har mistet familie og har i det hele taget måttet finde sig i lidt af hvert i de fem sæsoner af 'Game of Thrones'.

Men når sjette sæson af den populære tv-serie i nat har premiere, er det i høj grad kvinderne, der står klar til at overtage magten og gå forrest i kampen om jerntronen.

Chef for HBOs programflade, Michael Lombardo, har da også udtalt, at det i høj grad bliver kvinderne, der kommer til at styre den populære tv-serie, der sidste år trak op mod tyve millioner seere om ugen.

Som en hyldest til søstrene Stark, Cersei Lannister, Daenerys Targaryen og alle de andre udgav magasinet Entertainment Weekly for nylig en række forskellige forsider, hvor de kvindelige karakterer var portrætteret.

https://twitter.com/GameOfThrones/status/712995680479010816

Også seriens danske stjerne, Nikolaj Coster-Waldau, der spiller Jaime Lannister, har ros til sine kvindelige kolleger.

- Kvinderne i serien er fantastiske, lød det fra Nikolaj Coster-Waldau, da han fredag var gæst i 'The Late Show' med Stephen Colbert.

https://twitter.com/EW/status/723919371127627776

- Det er meget, meget stærke og mægtige kvinder, som kvinder jo er. De er ikke bare hustruer, der står og klapper af deres mænd, de overtager kontrollen, sagde han og tilføjede:

- De får lov at hugge folk i stykker og gør jo forfærdelige ting.

Kvinderne er de mest interessante

Da de første filmatiserede afsnit af George R.R. Martins populære romanserie 'A Song of Ice And Fire' blev vist tilbage i 2011, var det da også ganske nyt at lade kvinderne få så meget plads.

Det siger Rikke Schubart, der er lektor på Institut for Kulturvidenskaber på Syddansk Universitet. Sammen med sin norske kollega Anne Gjelsvik har hun skrevet antologien 'Women of Ice and Fire' om kvinderne i tv-serien.

- Det var klart min oplevelse, at det var nyt i fantasy-universet, at halvdelen af hovedkaraktererne - og der var mange - var kvinder. Det er også dem, der var mest interessante og har mest psykologisk dybde, siger hun.

Selv er hun mest begejstret for især den blonde Daenerys, der udvikler sig fra at være en lidt kuet, ung kvinde, som står i skyggen af sin bror og mand, til at være dragemoder og hærfører.

Gennemgår størst udvikling

Ifølge Rikke Schubart er de kvindelige karakterer dog ikke dem, der er mest voldelige eller magtbegærlige. Men i modsætning til nogle af de mandlige karakterer, som for eksempel Jon Snow, udvikler de sig mest henover serien.

- Serien er sat i et middelalderunivers, og det er meget patriarkalsk, hvor mændene hersker og kæmper. Så hvis kvinderne har lige meget lyst til at regere, bestemme over deres egen krop og deres eget livsprojekt, om de vil være munk eller dronning, så har de sværere ved det og skal kæmpe mere, forklarer Rikke Schubart.

Udover Daenerys fremhæver Rikke Schubart også karakteren Sansa Stark.

Ved udgangen af femte sæson var den unge Stark blevet giftet bort til den sadistiske Ramsay Bolton, voldtaget og måtte flygte sammen med sin barndomsven Theon Greyjoy.

- Sansa går fra at være en ung kvinde, der drømmer om prinsen på den hvide hest og om at blive dronning. Hun har troet, at hvis hun blot lærte at brodere og at opføre sig på den rigtige måde, så vil alt blive godt.

- Nu er hun flygtet, og hun har forstået, at det ikke engang nytter noget passivt at lukke øjnene, mens andre bestemmer. Man er nødt til aktivt at gøre noget, hvis man ikke skal underkastes andres præmisser, siger Rikke Schubart.

Brudte stereotyper

Med eksplicitte volds- og voldtægtsscener og masser af nøgenhed har tv-serien fået kritik for at udstille kvinder, men underholdningens rolle er ikke nødvendigvis at fremstille gode rollemodeller, mener Rikke Schubart.

Hun understreger, at seriens styrke er, at der bliver brudt med stereotyper, og at flere af karaktererne udvikler sig over tid og er meget nuancerede.

- De er ikke nødvendigvis gode rollemodeller, men de indeholder jo forskellige elementer, for eksempel ræsonnerer Cersei Lannisters vrede og bitterhed inde i mig, siger hun.

Nyeste sæson af tv-serien har premiere natten til mandag, mens fans af fantasy-serien i bogform må vente længere på fortsættelsen til 'A Song of Ice and Fire'.

I januar meddelte George R.R. Martin nemlig, at han stadig var i gang med at skrive på 'The Winds of Winter', som sjette bind hedder, og at han formentlig var måneder fra at have bogen færdig.