'Ladies! Are we strong?': Ny Netflix-dokumentar beviser, at Beyoncé er meget mere end musik

Beyoncés nye film 'Homecoming' er en blanding af hendes kæmpe Coachella-koncert og personlige historier.

- Beyoncé har været på en rejse med konstant kunstnerisk forandrig - fra at være en del af en sammensat pigegruppe til at blive et afroamerikansk og feministisk ikon for millioner verden over, skriver Frederik Dirks Gottlieb. (Foto: Larry Busacca © Getty Images)

Beyoncé er mere end blot musiker.

Siden hun bragede frem på scenen i 1997 som en del af gruppen Destiny's Child, har hun gang på gang formået at forny sig selv - ikke kun som kunstner, men også som brand og forretningskvinde.

Der er ikke mange, der ligesom Beyoncé har formået at holde en karriere kørende i popkulturens absolutte elite henover tre årtier.

Det har været en rejse med konstant kunstnerisk forandring - fra at være en del af en sammensat pigegruppe til at blive et afroamerikansk og feministisk ikon for millioner verden over.

I sidste uge udkom hendes koncertfilm 'Homecoming: A film by Beyoncé', der, som titlen afslører, er en film produceret og konceptueret af Beyoncé selv, og som endnu engang positionerer Queen B som nyere tids største popfænomen.

'Homecoming' er ikke kun en koncertfilm, der dokumenterer Beyoncés vanvittigt anmelderroste koncerter på den amerikanske musikfestival Coachella, det er også en boullion-terning af alt, hvad der gør Beyoncé til verdens største nulevende sangerinde.

Her er alt, hvad du bør vide, inden du sætter dig til rette i sofaen og sætter 'Homecoming' på.

1

En af de mest ambitiøse popkoncerter i nyere tid

- Det føltes dermed som et statement, da Beyonce, det første kvindelige, sorte hovednavn på festivalen, gav sin koncert navnet Beychella, skriver Frederik Dirks Gottlieb. (© Netflix)

Da Beyoncé sidste april trådte ind på scenen i Coachella Valley var det sammen med i omegnen af 200 dansere og musikere, der sammen skulle skabe den største koncertoplevelse, man kan forestille sig.

Koncerten blev set af mere end 43 millioner på YouTube i de efterfølgende måneder og hyldet af musikanmelderne i USA.

Det var også et statement, at Beyoncés milepæl af en koncert blev afholdt på Coachella.

Musikfestivalen, der ligger i ørkenen i det sydlige Californien, er normalt kendt for at have et stort hvidt publikum og lægge scene til hovedsageligt rock- og indie-bands.

Det føltes dermed som et statement, da Beyonce, det første kvindelige sorte hovednavn på festivalen, gav sin koncert navnet Beychella.

For det var i sandhed hende, der løb med alle overskrifterne.

Igen viste Beyoncé, hvor dygtig en forretningskvinde hun er.

Hun fik koncerten filmet og indgik i et eksklusivt samarbejde med Netflix om at udgive denne film.

Om filmen er et resultat af koncerten, eller om filmen med det tilhørende livealbum hele tiden var målet i sig selv, ved jeg ikke.

Men Queen B er endnu engang forgangskvinde og viser nye måder både at skabe kunst og tjene penge på i disse konfuse streamingtider.

2

Blod, sved og en uventet graviditet

I filmen fortæller Beyoncé blandt andet om en uventet graviditet, svangerskabsforgiftning og et akut kejsersnit. (© Netflix)

Koncerten er hele vejen igennem brudt op af små personlige historier fortalt af Beyoncé selv.

Stemmen er en smule forvrænget som et memoir efterladt på en telefonsvarer tyve år fra nu.

Beyoncé fortæller om de vanvittigt mange timer og hårde dage, hvor hun øver sig til en koncert som denne, og i filmens midte begynder hun for alvor at åbne for posen.

Hun beskriver en uventet graviditet, som satte stop for alle hendes planer, og om at gå igennem et alvorligt tilfælde af svangerskabsforgiftning, som gav hende forhøjet blodtryk, og som endte i et akut kejsersnit.

3

Beyoncé glemmer aldrig budskabet om den stærke sorte kvinde

- Ladies! Are we smart? Are we strong? Have we had enough of the bullshit? Show us. Suck on my balls!, råber Beyoncé til sit publikum under Coachella-koncerten. (© Netflix)

- Ladies! Are we smart? Are we strong? Have we had enough of the bullshit? Show us. Suck on my balls!, råber Beyonce til det skrigende publikum, og de unge kvinder, som med åbne munde og polypper kigger forelsket på deres musikheltinde, råber med i kor inden overgangen til nummeret 'Sorry' går i gang.

Beyoncé har aldrig været bange for at blive hørt, når det kommer til et samfundskritisk blik på ligestillingen i USA.

Det kunne man allerede høre i hendes tidlige sange, men med tiden er hendes budskab blevet mere raffineret og mere ægte.

Det kulminerede omkring udgivelsen af 'Beyoncé', da hun tog ejerskab over begrebet 'feminisme' og gjorde det mainstream.

Da hun i 2016 optrådte i Parken, stod der også 'Feminism' med kæmpestore lyserøde bogstaver.

4

Hjemkomst på scenen

- Spekulationerne om Jay-Z's utroskab forvandlede Beyoncé til guld – eller lemonade –, da hun på nummeret 'Don't Hurt Yourself' bruger parforholds-frustrationerne som brændstof til et af sine mest bombastiske numre, skriver Frederik Dirks Gottlieb. (© Netflix)

Det er i sandhed en hjemkomst for Beyonce, der har besøg af store dele af sin familie på scenen.

Både manden Jay-Z, søsteren Solange og de to resterende Destiny's Child-medlemmer Michelle Williams og Kelly Rowland optræder alle side om side med Beyoncé.

Vi møder også Jay-Z bag scenen, når han besøger Beyoncé i øvelserne til showet.

Han har deres børn med og virker enormt tilfreds i rollen som den hjemmegående far.

Selvom vi selvfølgelig godt ved, at han også har en helt sindssyg karriere på sidelinjen, så er han ikke bange for at bøje sig i sin kones støv og udelukkende være en støtte.

Beyoncé og Jay-Z's parforhold er en genistreg i sig selv.

Ikke kun fordi de er det ultimative power couple, men fordi de gennem et flere år lang narrativ har fortalt historien om et ægte, kærligt og til tider fejlslagent forhold mellem to ligestillede individer.

Spekulationerne om Jay-Z's utroskab forvandlede Beyoncé til guld – eller lemonade –, da hun på nummeret 'Don't Hurt Yourself' bruger parforholds-frustrationerne som brændstof til et af sine mest bombastiske numre.

5

College-trøjer og blæseinstrumenter

Beyoncé kalder de unge sorte kvinder i USA for landets mindst værdsatte demografi. (© Netflix)

Gennem næsten hele koncerten er Beyoncé og de hundredevis af dansere og musikere iført college-lignende uniformer som en støtte til de sorte universiteter i USA.

Der bruges kraftige blæseinstrumenter, som giver Beyoncés bagkatalog nyt liv, og som får det hele til at ligne en rullende optog af afroamerikansk kunstnerisk rigdom.

Så vidt jeg kunne se, er der ingen hvide personer på scenen, hvilket i sig selv er et stærkt statement.

Det er svært ikke at blive rørt, når man ser billeder af de skrigende fans - specielt de unge sorte kvinder, som Beyoncé kalder USA's mindst værdsatte demografi, når de kigger på Beyoncé som en superheltinde.

Og de tager ikke fejl – Beyoncé kan ikke træde forkert i disse år, hvilket 'Homecoming' er det perfekte bevis på.

Facebook
Twitter