Lady Gaga spiller opvasker i ny film – og gør det forbavsende godt

Filmfestivalen i Venedig bugner med stjernenavne i år. Og popstjernen Lady Gaga brager igennem som skuespiller i ny film.

Bradley Cooper, der også har instrueret filmen, og Lady Gaga spiller hovedrollerne i genindspilningen af 'A Star is Born', der spås gode chancer for en Oscar-statuette eller to næste år. (Foto: Clay Enos © © 2017 Warner Bros. Entertainment Inc.)

Lady Gagas næse. Den har, ifølge den amerikanske sangerinde selv, stået i vejen for hendes selvtillid i den virkelige verden, og den gør det i hendes første store filmrolle.

’De sagde, min næse er for stor’, fortæller hun sørgmodigt i rollen som sangerinden Ally, der skal forklare, hvorfor hun aldrig er blevet til noget ved musikken.

’Jeg elsker din næse … må jeg røre den?’ spørger rockstjernen Jackson Maine.

Og så rører rockstjernen ved Allys næse, hvorefter romancen buldrer deruda’ i genindspilningen af klassikeren ’A Star is Born’.

Halvkikset poplyrik - men stor udstråling

Oprindeligt var det et drama om en filmstjerne, der forelsker sig i et nyt stjernefrø, og mens hans egen karriere går ned ad bakke, drøner hendes opad. Sådan var historien i den første udgave i 1937 og i den næste, den mest berømte, fra 1954.

Men i 1976-udgaven med Barbara Streisand og Kris Kristofferson blev handlingen flyttet til musikbranchen. Og sådan er det i filmstjernen Bradley Coopers debut som instruktør, med ham selv som Jackson Maine, og Lady Gaga, en af tidens mest succesrige popstjerner, som det stornæsede stjernefrø.

Lady Gaga og Bradley Cooper (Foto: Clay Enos © © 2017 Warner Bros. Entertainment Inc.)

De klæ'r hinanden. 43-årige Cooper vælter rundt med alkoholproblemer og en stemme så hæs, at den næsten ikke er til at genkende.

Og 32-årige Lady Gaga fungerer forbavsende godt som en almindelig ung opvasker, der aldrig har fået liv i karrieren.

Senere i filmen kniber det for Gaga, som jo egentlig hedder Stefani Joanne Angeloni Germanotta, at få de følelsesladte romance-replikker til at lyde som andet end halvkikset poplyrik. Men man tror på hende som popstjerne med stor udstråling – ikke så overraskende.

Det vrimler med stjerner i Venedig

Bradley Cooper og Lady Gaga er kun to af mange stjerner, der bliver drysset udover filmfestivalen i Venedig i de her dage.

Ryan Gosling åbnede ballet som stjerne i Damien ’La La Land’ Chazelles nye ’First Man’ i rollen som den første mand på månen, Neil Armstrong.

Skuespillerne Ryan Gosling og Claire Foy på den røde løber i Venedig. De spiller begge med i filmen 'First Man'. (Foto: tony Gentile © Scanpix)

Siden er Tilda Swinton, Dakota Johnson, Emma Stone, Mel Gibson, Rachel Weisz, Mads Mikkelsen, Natalie Portman, Joaquin Phoenix, Jake Gyllenhall og mange mange flere dukket op.

Også blandt instruktørerne har festivalen i Venedig skruet grundigt op for de store navne - så grundigt, at de uden tvivl sidder og spejder misundeligt ovre i den anden ende af Middelhavet, i Cannes.

Alfonso Cuaron, Mike Leigh, Paul Greengrass, Jacques Audiard, Coen-brødrene, Yorgos Lanthimos og Julian Schnabel er instruktører, som de med garanti gerne ville have præsenteret i Cannes, men som i stedet har valgt Venedig.

Er Netflix de seriøse dramafilms bedste ven?

Det er der flere gode grunde til.

Mens Cannes og streaminggiganten Netflix er blevet uvenner på grund af de franske biografdistributørers krav om, at Cannes kun må vise biograffilm, har Venedig sagt velkommen til Netflix’ produktioner.

Det gælder bl.a. Alfonso Cuarons bevægende erindringsfilm ’Roma’, Coen-brødrenes dejligt sære cowboyfilm ’The Ballad of Buster Scruggs’ og Paul Greengrass' bud på terrorangrebet på Utøya i Norge i 2011.

De instruktører, der gerne vil lave seriøse dramaer, men ikke superhelte- og effektfilm, siger det gang på gang i interview: Hvis ikke Netflix puttede penge i netop de seriøse dramaer - dem der plejer at klare sig godt på festivaler - ville det være meget sværere at realisere dem.

Derudover har Venedig vist sig at være et ualmindeligt effektivt udstillingsvindue for seriøse kunstneriske Hollywoodfilm.

Gennem de seneste 5 år har festivalen spottet de senere Oscar-vindere, fx med ’Gravity’, ’Spotlight’, Birdman’ og ’La La Land’ og ’The Shape of Water’.

Bradley Coopers ’A Star is Born’ vinder helt sikkert ikke en Oscar for bedste film. Men det er ikke utænkeligt, at Cooper eller Lady Gaga nupper én.

’A Star is Born’ får dansk biografpremiere den 6. december.

Facebook
Twitter