Lars Brygmann ser på gamle billeder: 'Så blev jeg tavs...det var en skævert'

Den Bodil-nominerede skuespiller kigger på højdepunkter fra en lang karriere.

Lars Brygmann kan lørdag vinde en Bodil-pris for sin rolle i Anders Thomas Jensens 'Retfærdighedens ryttere'. (Foto: Rolf Konow © © Rolf Konow)

64-årige Lars Brygmanns karriere som skuespiller startede ved en tilfældighed.

Lodtrækningen til sessionen i 1981 formede sig sådan, at 24-årige Lars skulle i militæret. Det nægtede han.

- Så havnede jeg på Café Teatret som militærnægter og begyndte at bygge kulisser, fortæller Lars Brygmann.

Interessen for teatret blev vakt, og 40 år senere har han ifølge filmsitet IMDb medvirket i 74 film- og tv-roller. Store som små.

Dertil kommer alle rollerne på de skrå brædder.

Så det er en rutineret skuespiller, der lørdag kan vinde sin første Bodil-pris.

Har du en tale klar?

- Nej...det har jeg overhovedet ikke tænkt over. Det er rigtigt. Man skal jo sige et eller andet, siger Lars Brygmann, inden han bliver tavs og kigger spørgende på dr.dk's journalist.

Ordene falder hurtigere og flyder lettere, da Lars Brygmann bliver præsenteret for en række af de roller, der har gjort ham til den skuespiller, han er i dag.

Læs med under faktaboksen...

1

'Jeg var patetisk. Jeg var en slatten mand'

(Foto: Linda Kastrup)

Lars Brygmanns karriere startede som de fleste skuespilleres i teatret. Her på Østre Gasværk i 1999 med forestillingen 'Donna Juanna' med blandt andre Iben Hjejle.

- Hold kæft et billede! Det har jeg aldrig set. Nej, hvor er det sjovt.

- Det var en sjov forestilling at lave, men jeg var patetisk. Jeg var en slatten mand, der nemt lod sig forføre, fordi han ikke rigtig kunne finde ud af at sige nej.

Siger du, at du var patetisk på det tidspunkt?

- Personligt er jeg absolut ikke patetisk. For satan da! Jeg snakker kun om rollen, griner Lars Brygmann.

- Jeg var virkelig meget et teatermenneske på det tidspunkt. Jeg gik fra den ene forestilling til den anden, og det var min måde at være skuespiller på, selv om jeg havde haft mindre filmroller i blandt andet 'Festen', og selv om det var lige inden 'Rejseholdet'.

2

Tynd nordisk udgave af en amerikansk politiserie?

(Foto: Morten Langkilde)

'Rejseholdet' kørte over fire sæsoner fra 2000 til 2004 og blev en af de største seriesuccesser i DR nogensinde. Lars Brygmann spillede den clairvoyante efterforsker Thomas La Cour. De to forreste på billedet er Trine Pallesen og Charlotte Fich. Bagerst fra venstre ses Erik Wedersøe, Lars Bom, Lars Brygmann, Mads Mikkelsen og Waage Sandø.

- Vi ligner jo et punkband, hvor Charlotte Fich og Trine Pallesen er sådan nogle seje, tysk forsangere.

- Waage Sandø er den habile bassist, mens Mads og jeg er de to guitarister, der slås om at være den sejeste, mens Lars Bom spiller en solid gang trommer. Erik Wedersøe er på keyboard. Ja, sådan ser det altså ud, griner Lars Brygmann, inden han slår over i den lidt mere alvorlige tone.

- Men jeg var meget i tvivl om, hvorvidt jeg skulle sige ja til at være med i 'Rejseholdet', for det var ikke så fedt at lave fjernsyn på det tidspunkt. Dengang var det amerikanerne, der lavede de gode politiserier, og jeg var bekymret for, at det ville blive en tynd nordisk udgave af det.

Men det blev jo en ret stor succes?

- Det gør det jo lidt komisk, at jeg havde det sådan, men man sidder jo ikke med en krystalkugle, inden man går ind i et stykke arbejde.

3

Følsom skrothandler med extentions

(© Nordisk Film)

Manuskriptet til filmen 'Rembrandt' fra 2003 er skrevet af Jannik Johansen og Anders Thomas Jensen. Lars Brygmann spiller den småkriminelle skrotfusker Mick, der ved en tilfældighed får fat i et meget værdifuldt maleri. Nikolaj Coster-Waldau og Jakob Cedergren var blandt de andre på rollelisten.

- Det her billede bliver jeg virkelig glad af. Det var nogle fantastiske typer og et fantastisk univers at dykke ned i.

- Jeg havde et lokumsbræt om munden og vist også lidt extentions, men det var primært mit eget hår. Jeg spillede en mand, der hed Mick og solgte skrot videre med en lille fortjeneste. Han har lædervest og motherfuckerskæg, men er også enormt følsom.

- Jeg kan godt lide at spille sådan nogle typer, for der er noget ærligt over dem. Det er mennesker, hvor der er et misforhold mellem facaden og det indeni. Jeg kan godt lide, at historien er med til at skildre det hele menneske.

- Men jeg har også spillet roller, som er pivskid både indvendig og udvendig. Det er så en anden udfordring.

4

Far og enkemand i Bjarne Reuter-filmatisering

(Foto: Erik Aavatsmark © Ritzau Scanpix)

'En som Hodder' kom i 2003 og bygger på Bjarne Reuters bog af samme navn. Drengen hedder Hodder og bliver spillet af Frederik Christian Johansen. Lars Brygmann spiller enlig far i familiefilmen. Moren er død.

- Nej, hvor er det en sjov øvelse med de her billeder. Det er ligesom at være med i 'Her er dit liv'! Det her billede bliver jeg også glad for. Jeg må indtil videre konstatere, at jeg har lavet mange ting, som jeg er virkelig glad for.

- Filmen blev i al beskedenhed en ret stor succes og film, som begge mine børn også har set i skolen, hvor de synes, at det var meget pinligt.

Har dine børn været pinlige over at have en skuespillerfar?

- Nej, det har de faktisk ikke, og man kunne jo lave mange ting, der var værre. For eksempel tror jeg, det ville værre for mine børn, hvis jeg var politiker.

- Frederik, som jeg spillede sammen med og var meget ung dengang, er i øvrigt cykelsmed i dag. Jeg går jævnligt forbi hans cykelforretning, og han er lige blevet far. Han er blevet en voksen mand.

5

'En af de scener, jeg er allermest glad for'

(Foto: Claus Lunde)

I 2003 kom den anden film i Per Flys trilogi om det danske klassesamfund, 'Arven'. Lars Brygmann spiller svigersønnen Ulrik, der håber på, han skal overtage familiefirmaet. Han spiller blandt andet sammen med Jesper Christensen og Ghita Nørby.

- Nej, et fjollet billede. Jeg har alt for stort tøj på og en alt for stor kasket.

- Det var samtidig med 'En som Hodder', hvor de gerne ville have, at jeg havde langt hår, fordi det passede godt til faren, men i 'Arven' ville de have, at jeg skulle have kortere hår. Så de kæmpede hele tiden med at få redt mit hår væk, så det ikke så for stort ud. Det er det, jeg tænker på, når jeg ser det billede.

- Og så var det faktisk i 'Arven', jeg lavede en af de scener, jeg har været allermest glad for overhovedet. Det var med Ghita Nørby, hvor det går op for mig, at jeg ikke skal overtage firmaet. Det var en af de scener, der lykkedes i første optagelse.

- Jeg tror endda, at der røg nogle improviserede replikker ind over, hvilket kan være godt nogle gange. Det var det i det her tilfælde.

6

Skæverten

(Foto: Jesper Stormly Hansen)

Der var store ambitioner, da TV2 lancerede retssalsdramaet 'Forsvar' i 2003. Dengang forlød det, at hvert af de 29 afsnit kostede over to millioner at producere. På rollelisten var forrest fra venstre: Sonja Richter, Lars Brygmann og Anette Støvelbæk. Og bagerst fra venstre: Troels Lyby, Jesper Lohmann og Carsten Bjørnlund. Lars Brygmann spillede en af de bærende roller som Mikael Frank. En rolle og en serie, der ifølge Lars Brygmann aldrig blev forløst.

- Så blev jeg tavs…og det er ikke, fordi jeg ikke ved, hvad det er. Men det er en af mine skæverter.

- Den nød knækkede jeg aldrig. Jeg fandt aldrig ud af, hvordan ham Mikael, jeg spillede, skulle være. Og jeg havde endda tre sæsoner til at finde ud af det.

- Det var et godt hold, og jeg var glad for at komme på arbejde og møde mine kollegaer, men jeg var ikke glad for det faglige, for jeg kunne simpelthen ikke få det forløst. Det kom også til udtryk helt fysisk, hvor jeg ikke kunne finde ud af, hvordan Mikaels hår skulle være, eller hvilket tøj, han skulle have på.

- Så det var en skævert.

7

En pris og det hårde dobbeltarbejde

(Foto: MØLLER MAGNUS)

Lars Brygmann er tilbage på teatret. Denne gang på Betty Nansen Teatret i 2004 i det politiske stykke 'Demokrati' om den tidligere tyske forbundskansler Willy Brandt (spillet af Lars Brygmann). Peter Mygind og Nikolaj Lie Kaas var også blandt de ti mænd i jakkesæt på de skrå brædder.

- Det var fandme fedt at lave.

- Det var en pissegod histore, og Nikolaj og alle de andre fyre var skønne at spille sammen med, og så fik vi sgu en Reumert for det. Det var vist første gang, at man gav en Reumert til en gruppe. Men jeg kan huske, at Nikolaj var ret presset, for han var på teatret om aftenen og på filmoptagelse i Aarhus om dagen. Jeg tror faktisk, at han blev syg.

- Jeg har selv prøvet at arbejde sådan, men man kan være nødt til det som skuespiller, selv om virkelig ikke er særligt sjovt.

- Det er faktisk noget rigtig lort med sådan noget dobbeltarbejde, når man, som jeg gør, elsker at fordybe sig i en ting. Også så ens hår kan få lov til at passe til det, man er i gang med.

8

Den prisvindende hovedrolle

(Foto: WENSTRUP KASPAR)

I 2007 kom det psykologiske drama 'Hvid Nat' med Lars Brygmann i hovedrollen som Ulrich Nymann. Den rolle gav ham en Robert-pris.

- Det er Lars med en statuette. Det er en Robert, som jeg må have fået for 'Rembrandt'…eller 'Hvid Nat'?

Ja, det er for 'Hvid Nat'.

- Det er da et godt billede. Der ser jeg meget godt ud. Hvordan fanden finder du de billeder? Må jeg få det?

Ja, det må du godt. Du har svært ved at huske, hvad du fik prisen for. Betyder priser ikke noget for dig?

- Både og. Jeg har det en lille smule anstrengt med filmpriser, for hvem fanden måler det her? I cykling kan man se, hvem der kommer først over målstregen, men hvornår er man den bedste skuespiller? Hvis mine børn kom og spurgte, så kunne jeg jo ikke svare på, hvorfor jeg vandt den pris. Jo, fordi nogle synes, at jeg skulle, men det er jo altid en vurdering.

- Og det er er altid lidt mærkeligt til de prisfester, for der sidder jo 95 procent tabere, og det er da et lidt mærkeligt udgangspunkt for en fest.

9

'Her blev jeg buff for første gang i mit liv'

(Foto: CHRISTENSEN KLAVS BO)

Endnu en stor seriesatsning med Lars Brygmann i en af hovedrollerne, nemlig som bankrøveren Leon i TV3-serien 'Lulu og Leon' fra 2009. Lene Maria Christensen spillede Lulu, og Lars Kaalund, som Lars Brygmann har arbejdet sammen med i flere omgange (blandt andet da Kaalund var chef på Østre Gasværk i 1999) spillede den tredje hovedrolle.

- Det var virkelig sjovt at lave, og jeg fik lov til at se godt ud. Til den her rolle skulle jeg være buff, så jeg trænede som en sindssyg.

- Altså, jeg tog ikke mere end fire kilo på, men det vigtigste er jo, hvordan det ser ud. Jeg fik de rigtige skjorter på og lavede en masse armbøjninger og løftede noget stål inden scenerne. Så kan man fake meget. Og det er jo mit arbejde at fake hele tiden. Og så filmede vi fra de rigtige vinkler, så jeg faktisk kom til at se godt ud.

- Jeg har altid været lidt misundelig på sådan en som Robert de Niro, der kan tilpasse sin krop til rollerne, men naturen har villet det sådan, at jeg ikke kan tage på. Det der med at drikke piskefløde og alt det der dur ikke for mig. Så får jeg bare lidt fedt om maven.

- Men her blev jeg altså lidt buff for første og måske sidste gang i mit liv.

10

Offer for terrorangreb i København

(© (C) SF Film)

Sidste år kom Ole Christian Madsens film 'Krudttønden' om terrorangrebene i København i 2015. Lars Brygmann spiller Finn Nørgaard, der blev dræbt foran kulturhuset 'Krudttønden' på Østerbro.

- Man er meget forsigtig, når man laver sådan noget, og der vil altid være nogen, som ikke ønsker sådan en film. Men når man som skuespiller først har sagt ja til at spille sådan en rolle, må man gøre det så loyalt, som muligt.

- Og Ole Christian Madsen havde lavet et kæmpe forarbejde, inden jeg kom ind i det. Jeg lænede mig meget op af det.

- Faktisk mødte jeg Finn Nørgaards kæreste i Irma, efter der havde været premiere på filmen, og det var meget bevægende, at der pludselig kom et ansigt på det menneske, som havde mistet sin kæreste på den der enormt voldsomme måde.

- Det var en meget fin snak, men det gjorde det også nemmere for mig, at både Sonja (Richter, der spillede Finn Nørgaards kæreste) og Ole Christian havde talt med hende. Så det var ikke noget med, at jeg pludselig skulle stå og forsvare filmen.

11

'Han tømmer jo også et helt magasin!'

(Foto: Rolf Konow © © Rolf Konow)

'Retfærdighedens ryttere' trak 450.000 gæster i biograferne, inden corona lukkede dem ned. Anders Thomas Jensen-filmen er røget på plakaten igen til genåbningen af biograferne. Rollen som Lennart kan lørdag give Lars Brygmann en Bodil-pris.

- Hold kæft, det er et sjovt billede. Prøv lige at se de ansigtsudtryk. Han tømmer jo også et helt magasin. Jeg kan tydeligt huske den scene. Den var skidesjov.

- Det var en god lejrtur, og der var vildt mange sjove scener. Det er en rolle, jeg er meget glad for.

- Der er i det hele taget mange roller, jeg er glad for, og jeg bliver glad for mit arbejde, når jeg ser alle de her billeder. Og jeg bliver glad for, at jeg har arbejdet sammen med alle de mennesker, og det er dejligt, for det vigtigste for mig er at være glad, når jeg går på arbejde. Og det er jeg.

- Faktisk kan jeg godt tænke lidt med gru på, hvad der var sket, hvis jeg ikke havde trukket det nummer til sessionen. Var jeg så nogensinde kommet til at lave skuespil?

Du har prøvet det meste og er oppe i en alder, hvor man i mange brancher ville begynde at tænke på pension. Gør du også det?

- Hvis jeg var blevet hængende i håndværkerfaget, så ville jeg nok se frem til min pension, for så ville jeg ikke kunne komme op om morgenen på grund af rygsmerter. Det lider jeg ikke af nu.

- Og jeg føler mig ikke mæt. Jeg er absolut ikke i mit efterår. Jeg er i mit forår.

I morgen kan Lars Brygmann vinde sin første Bodil-pris. Du kan se alle de nominerede HER.

FacebookTwitter